21 Temmuz 2011 Perşembe

Çerkez Tavuğu

En Yalancısından :)

Annemin havanda cevizin yağı çıkana kadar dövdüğü tavuk etlerini elleri ile incecik didik didik ettiği gibi olmasa da bence çok lezzetli oldu.


Tavuk haşlama yapıyorsanız bir parçası ile bence mutlaka bu çerkez tavuğunu deneyin, pişman olmazsınız!


Malzemeler


1 adet tavuk göğsü(haşlanmış)


1 adet kalçalı tavuk budu(haşlanmış)


4 dilim bayat ekmek içi


1 su bardağı ceviz


3 diş sarmısak


1 su bardağı tavuk suyu


1 çay kaşığı tuz,2 çorba kaşığı süt


Üzeri İçin,


Yağda yakılmış pul biber




Rndomuza önce ceviz koyup iyice ezilene kadar çalıştırıyoruz.Daha sonra tavuk etlerini 1 kepçe tavuk suyu ilavesiyle birlikte ekleyip macun kıvamına gelene kadar ronda çekiyoruz.Kalan tavuk suyuna bayat ekmekleri daldırıp sıkmadan rondaya ekliyoruz.Sarmısak ve diğer malzemeleride ilave edip rondamuzu saniye kadar daha çalıştırıp kıvamını ayarlıyoruz.(sertse biraz daha tavuk suyu ekleyebilirsiniz)

Servis yaparken üzrine yağda yakılmış pul biber döküp biraz soğutuyoruz.

Afiyet Olsun...

Not:Evde rondonuz yok ise cevizi havanda dövüp (yağının çıkarılması makbul)tavuk etlerini incecik diderek bütün malzemeyi karıştırın.

22 yorum:

  1. ufff bayılırım çerkez tavuğuna bugün de doğum günümdü hadi size geliyorum bak bugün : ))) P

    YanıtlaSil
  2. bayılırım bi çerkez torunu olduğum için babaannem tam orjinalini hakkını vererek yapar ve yedirir.ama sizin tarifde süper herkesin yapabileceği kolaylıkta ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  3. bende bayılırm..
    yalancı tarıflere de hastayım bu arada..
    sankı zahmetı yokmus gıbı gelıyor

    YanıtlaSil
  4. Annemde cevizin yağını çıkararak yapar ve gerçek çerkez tavuğu odur:) Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  5. Sizinkide çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Biz de hakiki çerkez tavuğu daha farklı.Tavuğu haşlayıp etlerini ince ince parçalara ayırıyoruz.Daha sonra bol ceviz 3-4 diş sarımsak ve safrana benzeyen turuncu renk vermesi için zaprana adını verdiğimiz toz baharat katılarak ceviz yağı çıkana kadar çekilir.Büyük bir kaseye tavuk suyunun içinde bu çekilmiş cevizler hiç pütür kalmayacak şekilde açılır bulamaç haline getirilir içinede parçalanmış tavuk etleri konur ve karıştırılır.Başta biraz sulu olan bulamaç zamanla cevizin suyunu çekmesiyle katılaşır.Üstü zaprananın ve cevizin yağının etkisiyle sapsarı harika bir renk olur.Gerçek çerkez tavuğu budur işte.Not : Önceden cevizin hem yağını çıkarmak hemde daha lezzetli olması için tahta havanlarda (bizim yöredeki ismi pili)yapılırmış bu işlem .Tadı harika oluyor denemenizi tavsiye ederim.
    Sevgiler FATOŞ

    YanıtlaSil
  6. off müthiş gözüküyor valla, ellerine sağlık. bi ara yapayım ben bundan :)

    YanıtlaSil
  7. Aylincim anneciklerimiz herşeyin en doğrusunu bilirler zaten Allah uzun ömürler nasip etsin Anneciğine. Hem senin hemde muhterem anneciğinin ellerine sağlıklar olsun tatlım..

    Bu arada Fatoş hanımın yöresel tarifi de pek hoşmuş, paylaşımı için teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  8. Artık denemeliyim bu çerkez tavuğunu. yoğurt konmuyor muydu?

    YanıtlaSil
  9. yoğurt konmuyor canım:)sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Fatoş hanım annemde buna benzer bişi yapıyor ama vakitsizlikten biz ancak bu kadarını yapabliyoruz:):Umarım tarifinizi deneme şansım olur teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  11. aylıncım ellerıne sglık ben bayılırm buna........sen ne kadarda guzel yapmıssındır:))))))

    YanıtlaSil
  12. Vallahi ellerinize sağlık. Benimde ne zamandır aklımda yapıp denemek istiyorum. Çünkü şimdiye kadar hiç tatmadım çerkez tavuğunu :)
    Benim hiç çerkez tavuğum olmadı yani anlayacağınız :)

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım,nefis görünüyor.Bu haliylede seviyorum ama artık restoran sahibi bir hanımdan öğrendiğim şekliyle hakiki çerkes tavuğu yapmaya başlayınca yalancısını unuttum.Fatoş hanımın tarifi de güzelmiş.Yöreye göre çeşitlemelerin çoğaldığını da öğrenmiş oluyoruz.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Cerkez tavugunu cok severim, rondoda yapma fikri hosuma gitti, cok pratik. Ellerien saglik Aylincim.

    YanıtlaSil
  15. Harika görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. aylinim çok lezzetli görünüyor eşim çerkez olmasına rağmen hiç yapmadım şimdiye kadar ama senin tarifinle ilki gerçekleştireceğim ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Çok severim çok...Eline emğine sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  18. kayınvalidem gürcü olduğu için arada sırada yaparlar birkaç kez denemişitim çok lezzetli tarifin çok pratik bende yapabilirim herhalde ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  19. ben hiç yapmadım tatmadım da açıkcası.. ama hep yoğurtla yapılır sanırdım. ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  20. Yine leziz bir tabak.Çok sevewrk yerim.Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  21. elinize sağlık, tarifleriniz ve site harika :)

    YanıtlaSil
  22. Annemde çerkez kızı ama hiç yapmasını bilmiyor:))) ellerine sağlık canım çok nefis görünüyor

    YanıtlaSil