30 Nisan 2013 Salı

Çıtır Pizza Tarifi (Ispanaklı Tulumlu)





   Sosa 'ya ne zaman gitsem  hep ıspanaklı tulumlu çıtırı tercih ederim. Görüntü olarak pizzaya benziyor ancak onlar çıtır ismini takmış bence gayette iyi etmişler.

   Hep evde de deneyeceğim derim ancak bir türlü fırsat olmadı. Nihayet  vakit bulup deneyebildim ve sonuç bingo :)

   Ben 1 çıtırın tarifini yazacağım.Çok iştahlı biri 1 çıtırı bitirebilir  bir tepsi büyüklüğün de oluyor çünkü bilginize :)



Çıtır Pizza Tarifi (Ispanaklı Tulumlu )

1 su bardağı kepekli un
1 yemek kaşığı beyaz un
1 ttalı kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı instant maya
1 tutam şeker
bir tutam tuz
yarım çay bardağı kadar ılık süt

Sos İçin;
2 domates
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
biraz kuru fesleğen ,tuz

Üzerine;
10 yaprak kadar ıspanak
1 minik kase tulum peyniri
ceviz


Hamur için bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edip biraz dinlenmeye  bırakın.

2 domatesi rendeleyip sıvıyağda suyunu çekene kadar biraz soteleyin .İçerisine kuru fesleğen ve tuz ekleyin ve  dilerseniz blenderden geçirin.

Kepekli hamuru tepsi büyüklüğünde kestiğimiz fırın kağıdına (yağlı kağıda) yerleştirip merdane ve un yardımı ile ince ve oval şekilde açın.

Hamurun üzerine domates sosunu yayın.Ardından iki üç parçaya kesilmiş ıspanak yaprakları ve tulum peynirini serpiştirip 200 derece ön ısılı fırında 10-12 dakika pişirin.

Pişince üzerine ceviz serpiştirmenizi ve yoğurt soslu bir salata ile yemenizi tavsiye ederim.

Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

26 Nisan 2013 Cuma

Muzlu Tiramisu Tarifi



   Geçen hafta tatlı sever yiğenim çin hazırladım  bu pratik tatlıyı.Buradaki tariften farklı olarak kremasında labne peynirini 1 paket kullandım ve 100 ml kadar süt kreması ekledim.Ayrıca arasına muz ve damla çikolata serpiştirdim.

   Bu şeklini  ben gerçekten çok beğendim.Kalabalık bir aileseyseniz ölçüleri 2 katına çıkartıp yapın lütfen.Bu ölçülerden 6 kişilik çıkıyor.




Muzlu Tiramisu

1 paket kedi dili büskivisi
** (pastane tipi kullandım,markette pakette satılanlar daha kalınca)
1 çorba kaşığı nescafe classic
1  çorba kaşığı şeker
1 fincan sıcak su
Tercihe göre 2 yemek kaşığı rom veya baileys

3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 büyük çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri
100 ml sıvı krema

arasına;
2 muz
2 çorba kaşığı damla çikolata

üzeri için ;1 yemek kaşığı kakao


   Krema için labne peyniri ve sıvı krema hariç bütün malzemeleri kısık ateşte iyice çırparak pişirelim.Altını kapatıp kremayı arada karıştırarak biraz ılınmasını sağlayalım ve labne peyniri ve sıvı kremayı ilave edelim.

   1 bardak sıcak suya kahve,şeker ve kulanıyorsak rom ekleyelim.(ben kullanmadım)Kahveyi yemek tabağına döküp kedi dili bisküvilerinin her iki tarafını kahveye bulayıp hızlıca çıkaralım ve fırın kabımıza sırayla dizelim.Bisküvilerin üzerine kremanın yarısını döküp halka doğradığımız muzları yerleştirelim.Ardından damla çikolataları serpiştirelim.

   Kedi dillerini tekrar kahveli karışımda ıslatıp muzların üzerini bir sıra daha kapatalım.Kalan kremayıda bisküvilerin üzerine güzelce yayıp tatlımızın üzerini kapatalım  ve buzdolabından en az 6 saat dinlendirelim.

   Servis sırasında üzerine kakao eleyerek servis yapalım.

   Afiyet Olsun.


Not : Kullandığım fırın kabı dikdörtgen ve ölçüleri 25*18 dir.

Devamını oku ...

24 Nisan 2013 Çarşamba

Kremalı Tavuk Çorbası



   Etli çorbaları pek çok sevdiğim belli olmuştur sanırım.Özellikle tavuklu çorbalarda ise tavuk etinin incecik didilmiş olmasını değilde kalın olmasını severim mesela....Yo yooo bu didikleme işinin üşengeçliğimle ilgisi yok :)


   Kremalı tavuk çorbasını bazen sebzeli bazende bunun gibi sade yapıyorum.Sebzeli dediysem havuç,patatates,kereviz vs.'de konulabilir.Ben kremayı çok severim bilirsiniz ,o bakımdan bu çorba missler gibi bir çorba benim için.



Kremalı Tavuk Çorbası

1 adet kalçalı tavuk budu
1,5 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
100 ml krema
yarım çay kaşığı muskat cevizi rendesi
tuz

Tavuk budunu 4 su bardağı su ile birlikte düdüklüde 20 dakika haşlayın.Soğuyunca tavuk etini iri halde didikleyin ve tavuk suyunu süzün.

Tereyağını eritin,içine unu ekleyip biraz kavurun.Ilınmış olan tavuk suyunu yavaşça  ekleyip iyice çırpın.
Bir taşım kaynatıp tavuk etlerinide ilave edin.Kıvam olarak gözünüze koyu gelirse biraz kaynamış su ilave edin.

100 ml kremaya biraz sıcak çorbadan ilave edip ılıştırın ve kremayı çorbaya ilave edin.

En son tuzunu ve muskat cevizi rendesini ilave edip altını kapatın.En az 20 dakika dinlendirip servise sunun.

Afiyet Olsun.

Not:Muskat cevizi rendesi kremalı çorbalara çok yakışıyor.Ceviz büyüklüğünde tektek satılıyor,aktardan alabilirsiniz :)
Devamını oku ...

22 Nisan 2013 Pazartesi

Çilekli Puding Tarifi



   Bu sıralar çilekler tezgahları fazlasıyla süslüyor ama maalesef hepsi mandalina büyüklüğünde :) Hormonlu çilekleri alsam mı almasam mı diye kendimi zor frenliyorum desem yeridir.Hadi aldım diyelim  tadına bakınca katır kutur bir ses içi bembeyaz,ekşimi ekşi görüntüsü çilek içi limon mübareklerin :)


   Hal böyle olunca alınan çilekler ya puding oluyor yada püre olup pastanın içine giriyor bizim evde...Çokta nefis oluyor denemenizi tavsiye ederim :)





Ev Yapımı Çilekli Puding

3 su bardağı süt
250 gram çilek
6 çorba kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya

1 su bardağı süt ile çilekleri blenderden geçirip koyu bir çilekli süt elde edelim.Tencereye 2 su bardağı süt,çilekli süt,şeker,nişasta ve unu ekleyip koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.

Ocaktan indirmeye yakın vanilyayı ekleyip kuplara boşaltalım.


Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

19 Nisan 2013 Cuma

TAHİN PEKMEZLİ KURABİYE



   Tahine olan takıntımın farkındasınızdır sanırım .Ne zaman yeni bir şeyler denemeye kalksam elim hep tahine gidiyor ve bildik şeyleri döndrüp duruyorum mutfakta.

   Geçen haftalarda yemek vakti facebook sayfasındaki bir izleyicim özel mesaj ile biz sigara böreğine tahin sürüp patatesli yapıyoruz diye tarif edince aman Allahım şimdi evde olsamda denesem diye zor tuttum kendimi :)

   O tarif yakında  şimdi sıra tahinli pekmezli besleyici kurabiyelerimizde  :)

Tahin Pekmezli Kurabiye

100 gram yumuşak tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı tahin
1 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
3 tepeleme yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz
1 paket kabartma tozu
3,5-4 su bardağı un
üzeri için;pudra şekeri


   3,5 su bardağı un ile birlikte bütün  malzemeleri  iyice yoğuruyoruz.Çok yumuşak olmayan bişr hamur elde edene kadar un ilavesi yapıp hamurdan cevizden biraz büyük toplar yapıyoruz.


   175 dereceli ön ısılı fırında yaklaşık 20-22 dakika pişirdiğimiz kurabiyelerimizi fırından alıp soğuyunca üzrine pudra şekeri serpip servise sunuyoruz.


   Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

17 Nisan 2013 Çarşamba

Asma Yaprağında Enginar Dolması


   Vakit enginar vaktidir :) Enginarı çok severim , blogta da zeytinyağlı,salata ve yemek şeklinde enginar tarifleri mevcut.Dolmayı zaten sevmeyen yoktur :) heleki asma yaprakları ince ve güzelse 1 tencere o akşam biter çoğu evde öyle değil mi ?

   Güzel yaprağa maalesef her zaman denk gelemiyoruz.Bu sebeple bende annemin Manisa'da üzüm bağlarından yaptırdığı yaprakları kullanır ve dışarıdan pek yaprak almam.

     Ancak bu tarifte  taze yaprağın yapraklarını kullandım.Sonuç muhteşem! İncecik tokat  yaprakları ,uygun fiyatı ve tuzsuz olması da cabası.Biliyorsunuz ki bu blog cıngıl cıngıl ürün reklamları yapan bir blog değil.Gerçekten tavsiye ederim :)

Çok pratik olan bu tarifi mutlaka denemnizi tavsiye ederim.



Asma Yaprağında Enginar Dolması

6 adet enginar
24 adet asma yaprağı
4 yemek kaşığı pirinç
1 kurusoğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
birer çay kaşığı yeni bahar,tuz,kuru nane
yarım çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 kesme şeker
bir kaç dal dereotu,tazenane ve maydanoz
yarım limon suyu
yarım çay bardağı zeytinyağı(pişirmek için)
1 kurusoğan
1 havuç
1 limon bütün limon
1 limon suyu


   Enginarları limonlu suda 5 dakika haşlayın.

   Yarım çay bardağı zeytinyağında minik doğradığınız  soğanları biraz pembeleştirin.Ardından pirinçleri ilave edin.Baharatları da ilave edip bir iki çevirin ve 1 çay bardağı su ilavesi ile kısık ateşte pişirin.Altını kapatıp ince kıyılmış nane,dereotu ve maydanoz ilave edin ve yarım limon suyu sıkıp biraz soğumaya alın.

   4 adet asma yaprağını üst kısımları birbirlerine değecek gibi + şeklinde yapın.Ortasına 1 enginar koyun.1 yemek kaşığı dolma harcını da enginarın ortasına doldurup asma yapraklarını üstüne doğru kapatın.Bütün enginarlar bitene kadar işlemi tekrarlayın.

   Çelik tencerein altına halka doğradığınız soğan ve havuçları dizin.Enginar dolmalarını soğan ve havuçların üzerine yerleştirin.

   İnce dilimlediğiniz 1 limonu her bir enginar dolmasının üzerine şapka gibi kapatın.Enginarların yarısına kadar gelecek su ,yarım çay bardağı zeytinyağı,bir limon suyu ve biraz tuz koyup kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirin.

   Kapağın ı açmadan tenceresinde soğutun.

   Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

15 Nisan 2013 Pazartesi

EVDE YUMUŞACIK EKMEK TARİFİ (makinesiz)



   Evde ekmek yapmak istiyorsunuz ama ekmek makinanız yok , yada daha evvelki denemelerinizde hep semsert taş kıvamında ekmekleriniz mi oldu.Haydi yeniden deneyip yumuşacık ekmek yapalım :)

   Yemek vakti facebook sayfasında bir okuyucumdan gelen istek üzerine yumuşak ekmek tarifi aramaya koyuldum.

   Aradığım tarifi ekmek sanatı sitesinde buldum.Site sahibinin annesinin tarifiymiş ve gerçekten çok başarılı yumuş yumuş 4. günde bile bayatlamayan bir ekmek oluyor denemenizi tavsiye ederim.

   Ben  ilk yapışımda baton kalıp kullandım.İkinci de en küçük yuvarlak kek kalıbımı.Siz hangisinde arzu ederseniz onu kullanın :)



YUMUŞACIK EKMEK TARİFİ

290 ml ılıksu (1 su bardağı + çeyrek su bardağı)
500 gram elenmiş un (4 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı yumuşamış tereyağ
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1 paket + 1 çay kaşığı instant maya

   Unu genişçe bir kaba alıp ortasını havuz gibi açalım.Bütün malzemeleri ortaya ekleyerek unu yavaşça dıştan içe alarak yumuşak bir hamur elde edelim.

   Kabın ağzını strech film veya kapak ile kapatalım ve sıcak bir yere alıp 45 dakika mayalanmasını bekleyelim.

   Kalıbımızı yağlı kağıt ile kaplayıp hamuru nazikçe kalıba yerleştirelim ve yarım saatte bu şekilde mayalandıralım.

   Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10 dakika daha sonra ısıyı 170 dereceye düşürerek yaklaşık 30-35 dakia daha pişirelim.

   Ekmeğimizi fırından alıp havalanması ve hamurlaşmaması için  dışarıda tel ızgara üzerinde soğutalım.

   Afiyet Olsun.



Yuvarlak kalıpta yaptığım ikinci ekmeğe 2 yemek kaşığı ayçekirdeği de ekledim .
Devamını oku ...

11 Nisan 2013 Perşembe

ETLİ NOHUTLU ÇORBA




   Çorba demek ne kadar doğru bilemiyorum ama içerisindeki et,nohut ve patates ile ana yemek olmaya yakışır bir tarif bence.  Evde haşlanmış  nohutunuz var ise yapımı da oldukça pratik...Soğuk günlerin yakamızı bırakmadığı bu günlerde içini ısıtmak isteynlere gelsin bu tarif :)

Etli Nohutlu Çorba

1 su bardağı haşlanmış nohut
350 gram kuşbaşından biraz minik dana eti
1 minik kuru soğan
2 orta boy patates
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz,kırmızı pul biber
maydanoz


   Dana etini yıkayıp,5 su bardağı su  ve kabukları soyulmuş bütün 1 kuru soğan ile düdüklüde 20 dakika haşlayın.Piştiğinde soğanı içinden çıkartın ve et suyunu süzün.

   Tereyağa unu ilave edip biraz kavurun.Ilınmış olan et suyunu yavaş yavaş ilave ederek topaklanmaması için iyice çırpın.Ardından küp küp doğranmış patates,nohut ve etleri çorbaya ilave edip yaklaşık 15 dakika pişirin.

   Ayrı bir yerde yoğurda yumurta sarısını ekleyip iyice çırpın.Sıcak çorbadan 1 kepçe alıp yoğurdu ılıştırın ve yavaşça çorbaya ilave edin.

   Altını kapatıp tuzunu ayarladığınız çorbanızı kırmızı pul biber ve kıyılmış maydanoz yaprakları ile süsleyerek servise sunun.

   Afiyet olsun.
Devamını oku ...

8 Nisan 2013 Pazartesi

Cocostar Kek



   Bu keki yaparken amacım klasik kakaolu kek yapmaktı.Ancak her zamanki gibi onu da katayım  bunu da ekleyim derken bu çıktı ortaya.Evde daha fazla hindistan cevizim olaydı iyidi tabi ,birde üzerine çikolata eritip sürseydim tadından yenmezdi ama dedim ya zaten tek amacım klasik kakaolu kek yapmaktı :)Bir dahaki sefere o şekilde denerim artık.

   Süte limon sıkıp kestirmeyi ilk defa yumurtasız kek yaparken denemiştim. Hoşuma gittiği için yine bu yöntemi kullandım.


Cocostar Kek

3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su  bardağı süt
yarım limon suyu
150 gram teremyağ
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-2,5 su bardağı un

100 gram hindistan cevizi
2 yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri

   1 su bardağı süte yarım limonu sıkıp 10 dakika kadar bekleterek sütü kestirin.

   Şeker ile yumurtayı krema kıvamı alana kadar çırpın.Yağıda ekleyerek çırpmaya devam edin.Ardından sütü ekleyin ve iyice karışmasını sağlayın.Kakao,2 su bardağı un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek kek karışımına ilave edin ve karışım özdeşleşene kadar çırpın. ( yumurtalar çok büyükse ve un az gelirse kalan unu ilave edin)

   Ayrı bir yerde hindistan cevizi,pudra şekeri ve yumurta akını iyice çırpın.

   Yağlayıp unladığınız kek kalıbına kakaolu hamurun yarısını dökün.Arasına çok kenarlara gelmemesine dikkat ederek hindistan cevizli krematı koyun.Üzerini kalan kakaolu kek  hamuru ile tamamlayın.

   175 dereceli ön ısılı fırında ilk yarım saat fırının kapağını açmadan 40-45 dakika pişirin.

   Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

3 Nisan 2013 Çarşamba

UN ÇORBASI


   Havaların bir güneşli bir yağmurlu gittiği şu günlerde yavaş yavaş çorbaların ağır çorbaların sezon finalini yapalım.Bu çorbanın içinde et suyu ,et ve tereyağ  var tadı nefis ancak biraz kalorisi yüksek.

   Siz et koymadan da yapabilirsiniz.Bende vardı kattım ama normalde pek katılmaz.


Un Çorbası

2 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı tereyağ
2 diş sarmısak
5su bardağı et suyu
kullanacaksanız bir kase didiklenmiş et
tuz,krabiber
üzeri için;
yarım  çay  bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pul  biber


Tereyağı ve unu kısık ateşte biraz kavurun.Ardından rendelenmiş sarmısağı ekleyin.Topaklanmasından korkuyorsanız biraz daha tereyağ ekleyerek sıvı bir hal almasını sağlayın.

Önce 4 su bardağı et suyunu ekleyip topaklanmaması için bir iki dakika çırparak pişirin.Çok koyu olduysa kalan 1 su bardağı et suyunuda ilave edin.

Et kullanıyorsanız en son etleri ilave edin ,tuz ve karabiberini ayarlayıp altını kapatın.

Sıvıyağa pul biberi ekleyip tavada biraz çıtırdatın.Servis esnasında çorbanın üzerine 1 tatlı kaşığı döküp servise sunun.

Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

1 Nisan 2013 Pazartesi

TAHİNPARE


   Tahini gerçekten çok seviyorum.Tatlılarda,salatalarda hatta sufle ve böreklerde bile kullanılacağı bir yer varsa hemen ekliyorum bir kaç kaşık :)

   Bu tatlıyı irmiksiz şekerpare gibi düşündüğüm ve içine tahin ilave etiğim için adını tahinpare koydum .Oldukça lezzetli bir tatlı  tavsiye ederim.

Tahinpare

150 gramyumuşak tereyağ
2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
4-5 yemek kaşığı tahin
2,5-3 su bardağı un
bir avuç kadar çekilmiş ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 ttalı kaşığı limon suyu

Öncelikle şeker ve suyu iyice kaynatın.Şerbet biraz koyulaşmaya başladığında limon suyunu sıkın ve 1 dakika sonra şerbetin altını kapatın.

Tahinpareler için un hariç bütün malzemeyi karıştırın.Unu kontrollü ekleyerek hamuru toparlayın.   Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp yağlanmış tepsiye dizin.

175 dereceli ön ısılı fırında 25 dakika kadar pişirin.

Fırından aldığınız tahin parelerin üzerine (fırından aldıktan 1 dakika sonra) ılınmış olan şerbeti dökün.Şerbeti iyice içine çekene kadar tatlılara dokunmayın.

4-5 saat sonra tatlınızı servise sunabilirsiniz

Afiyet Olsun.
Devamını oku ...