29 Ekim 2013 Salı

LORLU KURABİYE

Lorlu Kurabiye
 
 
 
    Bu aralar o kadar çok kurabiye tarifi yayınladım ki,  sadece kurabiye yiyoruz sanabilirsiniz. Ancak hem bir kaç gün dayanması hem sabah hem misafire hem de akşam çayının yanına çok yakışması sebebi ile kurabiyeler favorim bu ara.... Lorlu kurabiye içindeki lor sebebi ile öyle kıyır kıyır bir kurabiye değil. Daha yumuşak kurabiye severlere hitap eden cinsten. Ancak leziz mi leziz ,deneyin derim.Portakal kabuğu yerine,limon kabuğu veya hindistan cevizi rendeside kullanabilirsiniz.
 
Ayrıca loru evde kendinizde yapabilirsiniz. Lor tarifi için burayı tıklayın..
 
 

LORLU KURABİYE

125 gram tereyağı
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri (1,5 yemek kaşığı üzeri için ayrılacak)
1 yumurta
200 gram tatlı lor
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un


Hamur için un hariç bütün malzemeleri iyice karıştırın. Unu yavaş yavaş ve kontrollü ekleyerek çok sert olmayan bir kurabiye hamuru elde edin.(un az gelirse ekleyebilirsiniz)
 
Hamurdan mandalinadan biraz küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.175 derece ön ısılı fırında 20 dakika hafif kızarana kadar pişirin.
 
Hafif ılındığında ayırdığınız 1,5 yemek kaşığı pudra şekerini kurabiyelerin üzerine süzgeç yardımıyla eleyin.
 
Afiyet olsun.


 
Devamını oku ...

28 Ekim 2013 Pazartesi

NİŞASTALI KURABİYE

Nişastalı Kurabiye



   İçerisine nişasta ilave ettiğim kurabiyeler ,bu bölümde mevcut. Bu kurabiyenin özelliğiyse nişasta miktarının hayli fazla olması.Ben çok severim gayet hafif kurabiyeler elde ediyorsunuz. Bu seferki kurabiyeleri fırına vermeden evvel  önce tozşekere sonra kakaoya buladım. Bence gayet havalı bir görüntü oluştu, denemenizi tavsiye ederim .
 

Nişastalı Kurabiye Tarifi

125 gram tereyağı
1 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
250 gram nişasta (tercihen mısır)
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı un

1,5 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı kakao


Hamur için un hariç bütün malzemeleri karıştırın. Unu da ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabında yarım sat dinlendirin.
 
Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük toplar koparıp yuvarlayın. Önce tozşekere sonra kakaoya bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
 
175 derece önceden ısıtılmış fırında 20-22 dakika pişirin.
 
Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

25 Ekim 2013 Cuma

MANTARLI KİŞ




Bu mantarlar neden bu kadar siyah ? Siz demeden evvel ben diyeyim efendim  çünkü kestane mantarı ve bu sefer saplarını da kullandım .
 
Gerçekten pek lezzetli olan bu kişin tarifini reyhan kokulu mutfağımdan aldım. Ancak ben içerisine  biber eklemedim, hamuruna da poğaça gibi olmasın diye kabartma tozunu çok az koydum. Siz isterseniz kabartma tozunu 1 paket ekleyebilirsiniz.


 
MANTARLI KİŞ
 
Hamur İçin;
150 gram tereyağı
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
2,5 su bardağı +1 yemek kaşığı un
yarım çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı kabartma tozu
 
Üzeri İçin;
500 gr kestane mantarı (veya kültür)
1 büyük kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
 
Sos İçin;
1 paket süt kreması (200 gr)
1 yumurta
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
 
Hamuru için malzemeleri bir kaba alıp ele yapışmayacak  bir hamur elde edin. Hamuru yağlı kağıt serilmiş kelepçeli tart kalıbına  yanlarını yaklaşık 2 cm yukarı  çekerek ve orta kısmına kabarmaması için bir kaç yerden delerek yerleştirin.180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 
Kuru soğan , biber ve sıvıyağ bir tavaya alıp biraz soteleyin. İçerisine küp doğranmış mantarları da ekleyip yüksek ateşte suyunu çekene kadar soteleyin. Tuz ve kekik ekleyip pişen hamurun üzerine yerleştirin.
 
Kremayı yumurta ile çırpın içerisine rendelenmiş kaşarı  karıştırın ve  mantarın üzerine dökün. Fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.
 
Afiyet Olsun.
 
Devamını oku ...

24 Ekim 2013 Perşembe

PUDİNGLİ KEK

Pudingli Kek


  Eve hazır puding almak yerine buradaki puding ve buradaki supangle tariflerini yapıyorum. Ancak kek kurabiye yaparım diye veya firmalar dolayısı ile genelde kilerde toz puding bulunur.
 
  Buda içinde toz puding bulunan tariflerden birisi, normal kakaolu keklerden ne farkı var derseniz bu şekilde yapınca kek kuru olmuyor yani daha nemli bir kek elde etmiş oluyorsunuz .Yoğurt yerine sütte kullanabilirsiniz, ancak ben yoğurtlu kekleri daha çok seviyorum.
 
 
PUDİNGLİ KEK
 
1 su bardağı +1 yemek kaşığı toz şeker
3 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket toz bitter çikolatalı puding
1 tatlı kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
 
Yumurta ile şekeri çırpıcı yardımıyla karışım beyazlaşana kadar iyice çırpın. İçerisine yoğurt ve sıvıyağ ilave edip bir süre daha çırpın.
 
Kuru malzemeleri eleyerek sulu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Rengi açık olmaması için kakao kullandım siz isterseniz kullanmazsınız veya daha çok kullanırsınız.
 
Altına yağlı kağıt serilmiş veya iyice yağlanmış dikdörtgen kek kalıbına döktüğünüz hamuru 175 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.
 
Kek kalıbında pişirecekseniz , kalıp yüksekliğinden dolayı pişirme süresini arttırmanız gerekebilir.
 
Afiyet Olsun
 
Devamını oku ...

23 Ekim 2013 Çarşamba

BROKOLİ KÖFTESİ

 
 
 
 
  Bu çok sağlıklı ama bir o kadar az seveni olan sebzeyi çocuklarınıza yedirmenin yeni yöntemi bu köfteler. Bir nevi mücver gibi ancak içerisinde haşlanmış brokoli var .
 
   Yoğurt sosu ile gayet leziz bir aperatif, içerisinde brokoli olduğuysa tabi ki belli olmuyor. Deneyeceklerin şimdiden ellerine sağlık.
 
 
 
BROKOLİ KÖFTESİ TARİFİ
 
300 gram brokoli
2 yumurta
yarım su bardağı beyaz peynir
1 su bardağı un
3 dal minik doğranmış taze soğan
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
çeyrek çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
 
Yoğurt Sos;
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 diş ezilmiş sarımsak
bir kaç dal dereotu
biraz tuz
 
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvıyağ
 
 
   Brokoliyi çiçeklere ayırıp sert,2 su bardağı su ile haşlayın. Soğutup iyice ezin.
 
   Brokolilerin içinde diğer malzemeleri ilave edip hafif cıvık bir hamur elde edin.
 
   Hamurlardan tatlı kaşığı yardımıyla parçalar koparıp kızgın yağda atın ve kızartın. Kağıt peçete serili tabağa çıkarıp biraz yağının süzülmesini bekleyin.
 
   Yoğurt sos için ,yoğurdun içine mayonez ilave edin ve iyice çırpın.1 diş sarımsağı ,dereotu ve tuzu da ilave edip brokoli köftelerinin yanında servise sunun.
 
Afiyet Olsun.

Devamını oku ...

22 Ekim 2013 Salı

Cookie Tarifi

Cookie Tarifi
 
 
   Aslında bu kurabiye burada gördüğünüz ve hepinizin çok sevdiği çatlak kurabiye ile aynı tarife sahip. Sadece pudra şekerine bulanmıyor ve içerisine iri fındık ekliyoruz hepsi bu! Mutfakta çareler tükenmez ,ilham bitmez deriz ya hep işte hamurun yarısını bu şekilde diğerini de çatlak şekilde hazırlayabilirsiniz :)
 
   İçi yumuşacık bir kurabiye olduğunu söylememe gerek yok sanırım ...
 
 



ÇİKOLATALI COOKİE TARİFİ

50 gram tereyağı
100 gram bitter çikolata
1 yumurta
1 yemek kaşığı kakao
1 su bardağından 2 parmak eksik un
yarım çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
bir fiske tuz (çok çok az )
yarım çay bardağı şeker
3 çorba kaşığı iri kırılmış fındık
 
 
Tereyağı ve çikolatayı çok düşük ısıda eritin. Yumurtayı ve şekeri iyice çırpın. Tereyağı ve çikolata karışımını yumurtaya ekleyin ve iyice çırpın.
 
Kuru malzemelerin hepsini eleyerek yumurta ve çikolatalı karışım ile birleştirip mikserle çırpın. Koyu bir kek kıvamında olacaktır daha fazla un eklemeyin.
 
Hamurun üzerini kapatıp 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Dolapta yağ ve çikolatanın etkisiyle hamur şekil verilecek kıvama gelecektir.
 
Tepsinize yağlı kağıt serin ve hamuru dolaptan alın. Tatlı kaşığı veya dondurma kaşığı yardımıyla hamurdan parçalar alıp tepsiye koyun .
 
175 dereceli önceden ısınmış fırında 12 dakika pişirip fırından alın. İlk 15 dakika dokunmayın.
 
Afiyet Olsun.
 
 
 
Devamını oku ...

21 Ekim 2013 Pazartesi

FİNCAN BÖREĞİ




   Sabah kahvaltı veya ikindi çaylarınıza tercih edebileceğiniz çok pratik çıtır çıtır bir börek. İçini peynirli dışında ıspanaklı veya kıymalı olarakta hazırlayabilirsiniz.
 
     Peynir kullanırsanız önemli olan içine çok peynir koymamanız ve yağlı peynir olmaması. Hamur çok ince olduğu kızarırken peynirler dışına akıp sorun oluşturabilir.
 
   İçinde kabartma tozu ve maya olmaması da bu tarifin artısı bence, mutlaka denenecekler listesine alın :)

 
FİNCAN BÖREĞİ
 
2 su bardağı 1 bir yemek kaşığı un
1 yumurta
çeyrek çay kaşığı tuz
1 minik çay bardağı ılık su
 
Arasına;
1 kase lor peyniri
veya
çok yağlı olmayan peynir
 
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvıyağ
 
Hamur için malzemeleri yoğurma kabına alıp iyice yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirin ve 4 parçaya bölün.1 parça hamuru un serpilmiş tezgahta  büyük pasta tabağı büyüklüğünde açın.
 
Aralıklı olarak iç harcınızı 7-8 yere koyun. Ardından ikinci parça hamuru da açıp ilk parça hamurun üzerine  kapatın. Bir kahve fincanı yardımıyla iç harç kısımlarına getirmeden  yuvarlak hamurlar çıkartın.
 
Diğer kalan iki parça hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Yağı kızdırıp börekleri önlü arkalı kızartın ve kağıt mutfak havlusu serilmiş tabağa alıp servis yapın.
 
Afiyet Olsun.

Devamını oku ...

18 Ekim 2013 Cuma

FIRINDA EV ERİŞTESİ

Ev Eriştesi

  
   Ben erişteyi genelde ya domatesli yada sade olarak pişirirdim. Ancak bu yaz  Manisa'daki evimizdeki komşularımız kendi yaptıkları eriştelerini bu şekilde yaptıklarını tarif ettiler. Soğan koymasak bilmem ki gibi çekincelerim vardı ancak yapınca gerçekten ön yargılı davrandığımı hissettim çünkü nefisti. Deneyeceklerin şimdiden ellerine sağlık olsun .
 
FIRINDA EV ERİŞTESİ
 
2,5 su bardağı ev eriştesi
1 adet irice kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay kaşığı tuz
100 gram rendelenmiş taze kaşar peyniri
 
Öncelikle ev eriştesini fırın kabına yayın ve üzerine 1,5 yemek kaşığı tereyağını minik parçalar halinde eriştelerin üzerine koyun.180 derece fırında 7-8 dakika fırınlayın.
 
Bu sırada 1 kuru soğanı rendeleyip suyunu sıkın.1,5 yemek kaşığı tereyağında rendelenmiş soğanı kavurun.
 
Fırından aldığınız eriştelerin üzerine kavrulmuş soğanı yağı ile birlikte koyun karıştırın. Fırın kabında eriştelerin hizasını geçmeyecek kadar su koyun ve tekrar fırına verin.
 
Suyunu çekince üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpip,2 dakika daha fırınlayın ve sıcak sıcak servis yapın.
 
Afiyet Olsun.
 
 
Devamını oku ...

16 Ekim 2013 Çarşamba

AYVALI KURABİYE TARİFİ

Ayvalı Kurabiye


Merhabalar, herkesin mübarek kurban bayramını kutlarım. Kötülüklerin azaldığı, iyiliklerin ve güzelliklerin hep bizi bulduğu  mutlu günlere vesile olsun inşallah bu bayram....


Kurabiyeye gelecek olursak aslında buradaki elmalı kurabiyenin aynısı, sadece içinde ayva var ve şekil olarak kurabiye kalıpları ile kestim.

Gerçekten lokum gibi bir kurabiye oldu, mutlaka deneyin derim :)
 
 
 
 
AYVALI KURABİYE
 
1 paket tereyağı(250 gram)
3 dolu çorba kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt (koyu olsun)
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
4 /4,5 su bardağı un

İç Malzemesi;
1 adet büyük boy ayva
3 yemek kaşığı şeker
1 çaykaşığı toz tarçın
yarımçay bardağı su

Üzeri İçin;
yarım su bardağı pudra şekeri



Öncelikle iç malzemesi için ayvayı rendeleyip şeker ve su ile birlikte orta ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirelim. Altını kapatıp tarçını ilave edelim ve soğumaya bırakalım.

Un hariç hamur malzemelerini bir kaba alıp unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim ve üzerini örtüp buzdolabında 15 dakika kadar dinlendirelim.

Ardından hamuru ikiye bölüp un serpilmiş tezgahta veya yağlı kağıt üzerinde yarım santim kalınlığında açın. İsterseniz fotoğraftaki gibi kurabiye kalıplarıyla kesip bir hamurun ortasına ayvalı iç koyun ve diğer hamuru üzerine kapatın. Yada klasik elmalı kurabiye şeklinde yapın.

Kurabiyeleri 175 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. İlk sıcaklığı geçtiğinde üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.

Afiyet Olsun.


Devamını oku ...

14 Ekim 2013 Pazartesi

MANTAR SOTE

Mantar Sote



Kestane Mantarı Sote

   Son zamanlarda mantar tercih edeceğim zaman ya kestane mantarı yada istiridye mantarını tercih ediyorum. Daha lezzetli geliyor bana ve daha sağlıklı...
 
    Mantarı genellikle dolma şeklinde pişiririm ilginç ki sitede tarifi yok ! Bu seferde sote şeklinde pişirip makarnanın üzerinde servis yaptım. Siz sade olarak sunabileceğiniz gibi ,makarnaya karıştırabilirsiniz de :)
 
 


MANTAR SOTE TARİFİ

Yarım kilo kestane mantarı (veya kültür mantarı)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yeşil biber
1 domates
çay kaşığının ucuyla karabiber
yarım çay kaşığı tuz


   Mantarları yıkayıp kurulayın altını biraz kesin ve + şeklinde dörde bölün. Soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağıyla birlikte tavaya alın, bir süre sonra halka kesilmiş yeşil biberleri ekleyin.
 
   Ocağın altını iyice açıp tavaya mantarları ilave edin. Arada çevirerek mantarların su salmasına izin vermeden sotelemeye başlayın. Pişmesine yakın kabuğunu soyup küp doğradığınız domatesi, karabiber ve tuzu ilave edin ve tavayı sallayarak pişirin. Bir kaç dakika sonra altını kapatıp servis yapın.
 
   Afiyet Olsun.
 
Devamını oku ...

11 Ekim 2013 Cuma

KALBURABASTI TARİFİ

Kalburabastı Tatlısı
 
 
 
Bayram yaklaşırken aslında çok önceden yaptığım ancak yayınladım sanıp unuttuğum bir tarif  paylaşmak istedim. Kalbura bastı hem yapımı çok kolay hemde kıyır kıyır çok lezzetli bir tatlı.
 
Siz rendede şekil verme kısmını benim gibi hızlıca değil daha yavaş yaparsanız şekli daha güzel olacaktır :)
 
 
 
KALBURABASTI TARİFİ
 
125 gram tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı koyu yoğurt
2 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
1 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
un
 
Arası için
1,5 su bardağı iri kıyılmış ceviz
 
Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
çeyrek limon suyu
 
 
 
 
Evvela şerbeti hazırlamakla başlıyoruz. Su ve şekeri yaklaşık 10 dakika kaynatıp hafif koyulaşmaya başladığında limonu sıkıyoruz ve bir dakika sonra şerbeti ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz.
 
 
Hamur için bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar un ilave ediyoruz ve hamuru 10 dakika dinlendiriyoruz.
 
Dinlenen hamurdan mandalinadan biraz küçük parçalar koparıp avcumuzla biraz açıyoruz ve ortasına ceviz koyup rulo yaparak sarıyoruz. Kurabiyeyi rendenin iri tarafına biraz bastırıp şekil veriyoruz. (kalbur varsa çok daha başarılı olur)
 
 
175 dereceli önceden ısıtılmış fırında, üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından alıp ilk sıcaklığı geçtiğinde soğuyan şerbeti üzerine döküyoruz ve arada sırada kaşıkla şerbeti alttan üste getiriyoruz ki tatlının üzeride şerbeti çeksin. Asla tatlının üzerine kapak kapatmıyoruz.(bu yumuşamasına neden olur)
 
Afiyet Olsun. 
 
Devamını oku ...

Kuru Domatesli Panini (Sandviç Ekmeği)

Panini Tarifi
 
 
 
Panini ekmeğini gerçekten  çok seviyorum. Onunla yapılan sandviç ve tostlar bir başka lezzetli oluyor . Hani sandviç yerken yanında illaki bir şeyler içmek zorunda hissederiz ya işte panini yerken bu his oluşmuyor çünkü gerçekten lokum .gibi bir ekmek .Tamda evde panini'yi denemeye niyetlenmişken  Mutfak sırlarının panini tarifini gördüm . Kendisi zaten Türkiye'nin en iyi aşçılık okullarından birine gittiği ve tarifi orada denediği için ertesi gün hemen yapmaya karar verdim.
 
Ancak ben mikser kullanmadım normal hamur gibi yoğurdum, yani mikser kullanmasak olur mu diyenlere  şimdiden belirteyim istedim, ayrıca ben kendi yaptığım ölçülere göre veriyorum gram ölçüleri için Mutfak Sırları'nı  ziyaret edebilirsiniz.
 
Panini'nin içine koyduğum zeytinyağı ve  kuru domatesi ben gurme212.com'dan temin ettim. Gerçekten ürünleri çok çok başarılı güvenle alınıp kullanılacak özel lezzetler her biri..
 
 

 KURU DOMATESLİ PANİNİ (Sandviç Ekmeği)
 

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı dolusu tozşeker
15 gr yaş maya
50 ml zeytinyağı
1,5 bardak ılık su
 
yarım kavanoz gurme212 kuru domates
1 tatlı kaşığı kekik
 

Mayayı ılık suya ekleyerek eritin.Un, tuz, şeker, zeytinyağını ve su ile birlikte mayayı mikserin karıştırma haznesine alın. Mikseri düşük hızda çalıştırın ve malzemenin hafifçe karışmasını sağlayın.

Toplanan hamurunuzu hafifçe yağladığınız tezgaha alıp hafifçe yoğurarak toparlayın.

Üzerine strech film kapatarak 20 dakika kadar mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru hafifçe unladığınız tezgaha ters çevirin ve parmaklarınızla bastırarak gazını alın.

Hamura bu aşamada bıçakla bir kaç parçaya böldüğünüz kuru domates ve kekiği ilave edip bir kere daha yoğurun.

Hamuru merdane yardımıyla 3 cm kalınlığında açın ve keskin bir bıçak yardımıyla kare kare veya dikdörtgen kesin kesin.

Kestiğiniz  hamurları hafifçe unladığınız tepsiye alın ve 30 dakika kadar mayalanmaya bırakın.

Ekmekleri fırına vermeden önce üzerine un serpin ve 250 derece önceden ısıtılmış fırında 12 dakika kadar fırınlayın.


 

 
Devamını oku ...

10 Ekim 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI DÜĞME KEREVİZ

DÜĞME KEREVİZ
 
 
Aslında tarif portakallı kereviz tarifim ile aynı ,sadece şekil olara böyle tam porsiyon oluyor ve daha şık duruyor.Ben ortasını oymak için kabak oyacağı kullandım.Sizde yoksa çay kaşığı yardımı ile yavaşça ortasını çıkartabilirsiniz.

 
ZEYTİNYAĞLI DÜĞME KEREVİZ
 
2 adet orta boy kereviz
1 adet uzun ve orta kalınlıkta havuç
1 büyük kuru soğan
2 portakalın suyu
1 limon suyu
1 su bardağı su
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı zeytinyağı
kereviz yaprakları
 
Kerevizin kabuklarını soyun hızlıca kabak oyucağı ile içini havucun girebileceği şekilde oyun. Havucu kerevizin ortasına oturtup kerevizi 0,5 cm kalınlığında dilimleyin.
 
Çelik tencerenin dibine 1 büyük soğanı dilimler halinde yerleştirin. Araya sarmısakları koyun. Onun üzerine kerevizleri ve kereviz yapraklarını yerleştirin.
 
Zeytinyağı, şekeri, tuzu, portakal ve limon suyunu, normal suyu da ekleyip kısık ateşte kerevizler yumuşayana kadar ve suyu azalana kadar pişirin.
 
Zeytinyağlıyı tenceresinde soğutup kereviz yapraklarını içerisinden alın ve servise sunun.
 
Afiyet Olsun.

Devamını oku ...

KABAK TATLISI

Kabak Tatlısı
 
 
 
   Kabak tatlısı şüphesiz ki en kolay yapılan tatlılardan biri. Dolayısıyla tarifi de bir o kadar kısa.. Bu tatlıdaki en önemli nokta kabak seçimi ve kabağın güzel olması aslında. Tatsız bir kabak alırsanız ne yaparsanız yapın  tatlınız güzel olmayacaktır. O yüzden kabak alırken koyu renk olmasına ve kabağın sıkı ve sert olmasına dikkat edin.
 
Ben kabağı temizlenmiş almayı tercih ediyorum. Eski günlerde dedemin koca kabağı alıp parçalamasını yavaş yavaş özenle kabuğunu soymasını  o kadar özlüyorum ki...
 
 
Blogta daha evvel yayınlanan baş kabaklı tarifler ;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KABAK TATLISI
 
1 kilo balkabağı
2 su bardağı şeker (400 gram)
 
 
 
Temizlenmiş kabakları yıkayın ve geniş teflon tencereye dizin. Üzerine 2 su bardağı şekeri ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve 1 gece bekletin.
 
Ertesi sabah suyunu salmış olan kabaklarınızı ocağa alın ve kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra en küçük ateşe alarak kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 2 saat pişirin.
 
Kabaklar yumuşadıysa ancak şerbeti sulu kaldıysa son 2-3 dakika ateşi en yüksek konuma alıp kapağı açık olarak suyunun çekip şerbetinin koyulaşmasını sağlayın.
 
 
Afiyet olsun.
 
 

Devamını oku ...

9 Ekim 2013 Çarşamba

KEREVİZ PANE




Kereviz çok faydalı bir sebze olduğu halde çoğumuzun evinde en az bir kişi sevmez. Zeytinyağlı yada yemeğini yediremediğiniz kişilere salata olarak, yada buradaki gibi paneleyerek  kereviz yedirebileceğinizi sanıyorum.

Özellikle sarmısaklı yoğurt ile çıtır çıtır kereviz paneleri mutlaka deneyin derim .

Havuçlu kereviz salatası için buraya
Lahanalı Kereviz salatası için buraya
Mandalina Soslu Kereviz için Buraya
Portakallı Kereviz için buraya tıklayabilirsiniz.




Kereviz Pane

1 büyük kereviz
yarım limon suyu

Pane için ;
1 çırpılmış yumurta
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı galeta unu
1 çorba kaşığı mısır unu
tuz,karabiber

Kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ

Servis için;
1 kase sarmısaklı yoğurt

Kerevizlerin kabuklarını soyun ve ikiye bölün. Her bir yarım kerevizi dilimleyerek ay şeklinde parçalar çıkartın ve bu parçaları yarım limon suyu sıkılıp 2 su bardağı su koyulmuş tencereye alın. (kereviz hemen kararan bir sebzedir) 


Tencereyi ocağa koyarak kerevizleri 5 dakika kadar haşlayın. Ardından mutfak havlusuna alıp süzülmesini sağlayın.

Kerevizleri önce tuz ve karabiber eklenmiş beyaz una, sonra yumurtaya en son galeta ununayla karıştırdığınız mısır ununa bulayarak kızgın yağda kızartın ve kağıt mutfak havlusuna çıkartıp sarmısaklı yoğurt ile servis yapın.

Afiyet Olsun.


Devamını oku ...

8 Ekim 2013 Salı

EVDE TARHANA YAPIMI

Ev Yapımı Tarhana
 
Geç kalmış bir yazı!
 
Giriş cümlesi olarak size şunu diyebilirim ki tarhana yapımını gözünüzde büyütmeyin. Özellikle miktar olarak çok fazla yapmayacaksanız  ah ben bu zamana kadar neden evde yapmamışım ki diyebilirsiniz:) Tarhananın ekşime süresi 7-8 günü bulmakta anneme kalsa 10 günü geçir dedi ancak ben sabırsız davrandım. Ama tadı nefis oldu gerçekten de.
 
Aslında tarhanayı yapalı 1 aydan fazla oldu , ancak diğer tarifleri yayınlamaktan bunu nedense hep erteledim. Taa ki sitenizde tarhana yapımı yok mu diye gelen bir soruya kadar :)
 
Buyurun şimdi malzemelere geçelim ;
 
 
 
EVDE TARHANA YAPIMI
 
Malzemeler
1 kilo domates (armut -bardak tipli)
1 kilo kırmızı biber
1 kilo soğan
1 baş sarımsak
3 su bardağı süzme yoğurt (veya 1 kilo suyu süzülmüş normal yoğurt)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 demet maydanoz
yarım demet dereotu
yarım demet nane
4-4,5 kilo kadar  un
 
not: Aslında dereotu maydanoz ve nane yerine tarhana otu diye satılan ot kullanılıyor. Ben kullanmadım.
 
Tarhananın daha kırmızı olmasını isterseniz 2 yemek kaşığı salçada ekleyebilirsiniz, ben çorbayı pişirirken ilave etmeyi tercih ediyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
1-Öncelikle soğan, domates, kırmızı biber, tuz, sarmısak ve otları 1 su bardağı su ilavesi ile düdüklü tencerede yarım saat pişirin.(normal tencere kullanıyorsanız süreyi uzatın)
 
2-Düdüklüden aldığınız sebzelerin suyunu süzün. İyi süzünki hamur çok un almasın, o zaman tarhananız un çorbasına döner .Rondo yardımı ile püre yapın. Bu aşamada isteyen domates ve biberin kabuklarının çıkması için kevgirden geçirebilir ancak bence buna hiç gerek yok.
 
3-Püre olan ve ılınan sebzelerin içine yoğurt, instant maya, robottan geçirilmiş nohut ve kontrollü olarak unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
 
4-Hamur oldukça kabaracağından ve ilerleyen günlerde un ilavesi gerekebileceğinden hamuru geniş bir kaba koyun. Üzerini tülbent ile bağlayıp arka odada veya hava güzelse balkonda beklemeye alın.
 
5- Bundan sonraki aşamalarda yaklaşık 8-9 gün boyunca her gün günde iki kere tarhana hamurunuzu yumruklayarak içinde gazı alacaksınız ve gerekirse un ilave edeceksiniz.İlk günler biraz keskin kokan ve coşup fazlaca kabaran tarhananın ilerleyen günlerde kokusunu güzelleşecek ve kabarması azalacaktır. Ancak unutmayın hamurunuzun ne çok cıvık nede çok katı olası gerekli. Tarhanayı dökmeye başladığınız gün aşağıdaki kolajda görülen 1. fotoğraf gibi olmalı.
 


6-Ben tarhanayı 8. günde dökmeye başladım. Temiz çarşaf ın üzerine, temiz tülbenti yayıp biraz un serptim ki hamur tülbente yapışmasın. Avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartarak elimle biraz bastırdım. Gün içinde arka tarafını da çevirdim ki yere bakan kısmı nemli kalmasın.
 
7- Ertesi gün  parçaları küçüklemeye başlayabilirsiniz. Sabah 2. fotoğraftaki gibi olan tarhana öğleden sonra 3. fotoğraftaki gibi oldu. Ertesi gün  bir miktar tarhana alıp rondoya koydum. Gayet rahat çekiliyordu ki zaten tarhananız çok kurursa da çekimi zor olur. Ancak yeteri kadar kurumazsa robotta tekrar hamur haline gelir, Bunu küçük denemelerle anlayabilirsiniz.
 
8- Robottan geçirdiğim tarhanayı büyükçe bir tepsiye döküp arada karıştırarak yaklaşık yaklaşık 6-7 gün kuruttum. Bu kısım çok önemli çünkü iyice kurumayan tarhana küflenip bozulur. Süre sonunda temiz cam kavanozlara aldığınız tarhanayı kış aylarında afiyetle ve sağlıkla tüketmenizi dilerim.
 
Devamını oku ...

Zeytinyağlı Çalı Fasulyesi





En sevdiğim fasulye cinsidir çalı fasulyesi. Aslında domates ve havuç koymadan beyaz şekilde pişirip diş diş sarımsak ile tüketmeyi çok severim.

Ancak uzunca bir zamandır  1 domatesi geçmemek şartıyla domateste ekliyorum. Havuç her zaman eklemiyorum tercih meselesi size kalmış, renkgarenk olsun diye bu sefer ekledim .

 
 
Zeytinyağlı Çalı Fasulyesi
 
500 gram çalı fasulyesi
1 orta boy soğan
yarım havuç
yarım su bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı su
 
 
Çalı fasulyelerinin yandaki kılçıklarını temizleyip enlemesine ve boylamasına ikiye bölün.(Boyları çok uzunsa üçe bölün)
 
Zeytinyağını incecik doğradığınız soğanlarla tencereye alıp biraz pembeleştirin. Ardından taze fasulyeleri , küp doğranmış havucu,kabuğunu soyup elinizle patlattığınız (yumrukladığınız) sarımsakları ekleyip 5 dakika kadar fasulyeleri sarartın.
 
En son kabuğu soyulup küp doğranmış domatesi, tuz ve şeker ile suyu ekleyin. Ocağın en küçük gözünde ve en kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar (yaklaşık 1 saat ) pişirin.
 
Servis tabağına alıp soğutup servis yapın.
 
Afiyet Olsun.
 
Devamını oku ...

7 Ekim 2013 Pazartesi

PANCAR KAVURMASI

 
 
 
 
   Şimdiye kadar pancarı sadece haşlayarak kullandım. Ancak bu sıralar tezgahlarda olan pancarlar o kadar taze ki hep duyduğum soğanla kavurarak yeme şeklini uygulayım dedim. Çokta güzel yapmışım .Ben Yaprak ve sap kısımlarını da kullandım. Sarmısaklı yoğurt dökmeseniz de olur ancak ben bu şekilde daha çok sevdim :)
 
Yoğurtlu Pancar Kavurması
 
2 adet sapları ve yaprakları ile birlikte pancar
1 kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
1 kase sarmısaklı yoğurt
 
 
 
Pancarın yaprakları taze değilse atın. Körpeyse sap ve yaprakları incecik doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanı 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavurun. Ardından yaprak ve sapları içine karıştırıp bir kaç dakika soteleyin.
 
En son rendelediğiniz pancarları tavanın içine alın ve yaklaşık 5-6 dakika arada karıştırarak soteleyin. Tuzunu ilave edip  servis tabağına alın.
 
Biraz ılındığında sarmısaklı yoğurtla karıştırın, Soğuk olarak servis yapın.
 
Afiyet Olsun .
 

Devamını oku ...

MAYALI POĞAÇA TARİFİ

İnstant Mayalı Poğaça
 
   Aslında blogta mayalı poğaça tarifi var. Ancak yaş mayayı kullanmaya çoğu kişi çekinceli baktığı için  instant maya kullanarak yaptığım bu poğaçaları da yayınlamak istedim.
 
   Dört kenarından çizerek şekil verilen bu modeli son zamanlarda her yerde görüyorum. Benim şekil verme becerim çok gelişmediği için  benimkiler tam yonca olmadı ancak yine de fena görünmüyorlar :)
 
 
 
 
Mayalı Poğaça2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
5,5-6 su bardağı un


Arasına;
1 kase karışık beyaz peynir ve kaşar peyniri
biraz dereotu ve maydanoz

Üzeri için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Çörekotu
 
 
Unu karıştırma kabına boşaltıp ortasını havuz gibi açın.  Tuz ve şekeri unun bir köşesine koyun. Ortaya yağ ve ılık sütü ve instant mayayı koyup ortadan kenarlara toplayarak yavaşça hamuru toparlayın.

Hamur ele yapışmayan ancak yumuşak bir hamur olsun.

Hamuru derince bir kaba alıp üzerine strech film geçirin ve mümkünse ılık bir yerde 1 saat mayalandırın.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp arasına iç harcı koyun ve yuvarlak kapatıp tepsiye dizin. Tepsiye dizdiğiniz poğaçaların 4 kenarına bıçakla kesikler atın .Bu şekilde yarım saat 45 dakika mayalandırın.
 
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 175 derece önceden ısıtılı fırında yaklaşık 30 dakika çok kızarmamasına dikkat ederek pişirin.
 
 
Afiyet Olsun.
 
Not: Sütün ılık olmasına dikkat edin ne soğuk ne sıcak olacak. Hamur sert olmayacak  o nedenle unu kontrollü ekleyin.


 

Devamını oku ...

6 Ekim 2013 Pazar

Emsan'la Meksika Yemekleri Etkinliğimiz Gerçekleşti




   Geçen hafta duyurduğum Emsan ile Meksika lezzetleri etkinliğini 2 ekim çarşamba akşamı gerçekleştirdik.

      Okuyucularımızla gerçekten inanılmaz eğlendik ve çok güzel dakikalar yaşadık . Öncelikle Eks mutfak akademisi bizi gerçekten çok güzel ağırladı. Bunun için şef Eyüp Kemal Sevinç'e bir kez daha teşekkür etmek isterim.

   Emsan ürünlerini kullanarak harika lezzetler hazırladık.Özellikle dana etini kullanarak hazırladığımız bir tarif varki Emsan çelik tencerede et nasıl o kadar kısa sürede pişti çok şaşırdık ve açıkçası ürüne bayıldık.O akşam kullandığımız şef bıçaklarıda gerçekten her markanın yakalayamadığı rahatlıktaydı.


    Emsan shop'tan mutlaka ürünlere bir göz atın derim :)




Öncelikle grubumda olan okuyucularım Eda Yalçın, Ebru Baykal, Birsen Dumantepe ve Ferdi Seymen'e beni yalnız bırakmadıkları için sonsuz teşekkürler. Gerçekten onların deyimi ile de tadı damağımızda kalan bir akşam oldu :)

Şimdi gelelim o akşam yaptığımız müthiş lezzetlerin tariflerine ;

QUESADILLA
14 Adet
Malzemeler
14 adet pişmemiş tortilla
İçi için
1 su bardağı cheddar peyniri rendesi
3 adet jalapeno biberi (çekirdekleri çıkarılmış ve şerit halinde kesilmiş.)
Tuz, karabiber

Sıvıyağ (Kızartmak için)

Yapılışı

Tortillaları üzerine bir bez örterek bekletin, peynir ve biberleri bir kasede karıştırın, tuz ve karabiber ekleyip bir kenara alın. Tavada yağı ısıtın. Tortillayı elinize alıp ortasına bir kaşık hazırladığınız içten koyun. Tortillaları katlayıp kenarlarını bastırarak kapatın. Sıcak yağda altın sarısı rengi alana kadar kızartın. Kevgirle tavadan çıkartıp kağıt havlu üzerine alın. Servis tabağına aktarıp diğerleri kızarana kadar sıcak tutun, sonra hemen hepsini servis edin.

ANANASLI SIĞIR ETİ

6 Kişilik

Malzemeler

2 yemek kaşığı mısırözü yağı

900 gr kemiksiz sığır budu veya bonfile (5 cm’lik kuşbaşı doğranmış)

1 adet soğan (ufak doğranmış)

1 adet iri kırmızıbiber (çekirdekleri alınıp ufak doğranmış)

1 -2 adet jalapeno biberi (çekirdekleri alınıp ufak doğranmış)

450 gr taze ananas dilimleri

8 adet taze nane yaprağı (doğranmış)

250 ml et suyu

Nane yaprakları ( süslemek için)

Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Yapılışı

Tavada yağı ısıtın, etleri rengi biraz dönene kadar kavurup bir tencereye alın. Kavurduğunuz yağ tavada kalsın. Soğan, kırmızıbiber ve jalapeno biberini bu yağda, soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Ananaslarla birlikte tenceredeki etlere ilave edin. Et suyunu ve nane yapraklarını ekleyip kısık ateşte, etler yumuşayana kadar 2 saat pişirin. Taze naneyle süsleyip servis edin.
Bu güzel akşam için Emsan'a ve Genel Müdürü Uğur Kaymak Bey'e, , Eks mutfak akademisine ve Kreatif Deising 'ten Sedanur ve Nur Hanım'a sonsuz teşekkürler :)


Devamını oku ...