30 Nisan 2014 Çarşamba

UN HELVASI TARİFİ




Üç aylarınız mübarek olsun, yarınki Regaip kandili için tam kıvamında ve çok leziz bir un helvası tarifi vermek istiyorum.Dilerseniz ayrı bir yerde yağsız olarak dolmalık fıstık kavurup helvanıza karıştırabilirsiniz.

UN HELVASI TARİFİ

1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı un
2 ,5 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker



Yağları tencereye alıp eritin.İçerisine unu ilave edip kısık ateşte ve sürekli karıştırarak unu kavurun.

Ayrı bir yerde su ve şekeri şeker eriyene kadar ısıtın.Ununuz istediğiniz renge ulaştığında yavaşça şekerli suyu ilave edin.ve topaklanmaması için el çırpıcısı ile çırpın.Helva fokurdamaya başladığında altını kapatıp tencerenin üzerini temiz mutfak havlusuyla örtüp.Bu şekilde 10 dakika dinlendirin ve dilediğiniz şekli verip servise sunun.

Afiyet Olsun.

Not:Suyu ilave ettiğinizde un rengi biraz açılır,o yüzden güzel kavurmaya özen gösterin.


Devamını oku ...

28 Nisan 2014 Pazartesi

Sebze Dürüm Tarifi





   Dürüm deyince aklına et gelenlerden misiniz ? Bu tarif eminim ki fikrinizi değiştirecek .İçinde bulunduğumuz bahar ayları malum bizi sebze ve meyveye daha çok yaklaştırıyor.Ancak malum büyük şehirlerde sebzenin güzelini her zaman bulmak mümkün değil...

   Ben bu tarifte kullandığım bütün sebzeleri kapıda ödeme kolaylığıyla dalindankoptu.com'dan sipariş ettim. Bir gün önce dalından koparılan tazecik sebzeler ertesi gün elimde oldu.Antalya Kumluca'da arılı üretim yapan ve büyükten küçüğe bütün ailenin bu işle uğraştığı bu online sebze-meyve sitesini sizlere de tavsiye ederim.



Sebze Dürüm Tarifi

1 büyük havuç
1 büyük kırmızı kapya biber
1 adet çarliston biber
1 adet kabak
1 adet patlıcan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Arasına Sürmek için;
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı labne peyniri
1 tatlı kaşığı mayonez
1 diş sarımsak,tuz

Lavaş İçin;
1 su bardağı süt
yarm çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
un (hazır lavaşta kullanabilirsiniz)



  Bütün sebzeleri ince uzun yani jülyen şeklinde doğrayın.Patlıcanların kararmaması için üzerine mutlaka tuz serpin.

  Zeytinyağı tavaya alın ve biraz ısıtın.Sırasıyla önce havuç sonra biberler en son kabak ve patlıcanı ilave edip çok karıştırmadan tavayı sallayarak soteleyin.(havuç ve biberler daha geç piştiği için sıra önemli) Diriliğini kaybetmeden altını kapatıp biraz soğumaya alın.

  Lavaş için 2 su bardağı un,tuz,1 su bardağı süt ve sıvıyağ ile hamur yapın.Un az gelirse un ekleyin ve bu hamurdan 5 adet beze yapın 10 dakika dinlendirin. Lavaşlarınızı unlanmış tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açın ve ısınmış teflon tavada arkalı önlü pişirin.Pişen her lavaşın üzerini nemli bir bezle örtün ki kurumasın.

  Süzme yoğurt,mayonez,labne peyniri ,ezilmiş sarımsak ve tuzu iyice çırpın.bir lavaşı tezgaha alın ve yoğurt sosu lavaşın her yerine yayın.Sebzeleri lavaşın bir köşesine dilediğiniz kadar koyup lavaşı rulo sarın.Dilerseniz ortadan ikiye böldüğünüz dürümünüzü soğutmadan servise sunun.

   Afiyet Olsun


Devamını oku ...

25 Nisan 2014 Cuma

Çikolatalı Çilekli Kup Tatlı

  Bazen pratik ama biraz gösterişli tatlılara ihtiyaç duyarız,işte onlardan biri daha..Ben bu sefer çikolatalı kısmında bitter çikolatalı puding kullandım siz dilerseniz sitedeki bu tarifi kullanabilirsiniz.
  Çilek mevsimi geçmeden deneyeceklere şimdiden afiyet olsun .




Çikolatalı Çilekli Kup Tatlı

Çilekli kısım için;
750 gr süt
10 adet çilek
1 büyük çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı un
1,5 çorba kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 poşet toz krem şanti

Çilolatalı kısım için
Bitter çikolatalı puding veya
Buradaki tarif

Arasına;
1 büyük muz veya çilek



  Çilekleri blenderden geçirin,1 bardak süt ilave ederek blenderda biraz daha ezin.Kalan süt ve çilekli sütü tencereye alın .Şeker,un,nişasta,yumurta sarısınıda ekleyip koyulaşana kadar iyice çırparak pişirin.En son tereyağ ve vanilyayı ilave edin ve altını kapatın.Arada karıştırarak ılınmaya bırakın.

  Diğer tarafta çikolatalı pudingi tarifteki gibi pişirin.Kabuk tutması için arada karıştırarak ılıtın dilerseniz içerisine biraz çikolata koyup karıştırın.

  Çilekli puding kısmına bir poşet toz krem şanti ekleyin ve mikser ile iyice çırpın.

  Kuplara önce çilekli puding kısmından koyun ,yanlara muzları döşeyin ve biraz çikolatalı puding döjün bu şekilde katlar çıkarak kupları doldurun.

  Dilediğiniz gibi süsleyerek soğuk servis yapın.


Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

23 Nisan 2014 Çarşamba

Arpa Şehriye Pilavı




Arpa şehriye pilavı en sevdiğim pilav diyebilirim.Yapımı kolay,tadı oldukça lezzetli.İçerisine piştikten sonra mısır ve dereotu koyabilirsiniz veya domatesli olarakta yapabilirsiniz.

Ben arpa şehriyelerin birazını önceden kavurdum,kavurarak yapılan pilavlar midenize dokunuyorsa siz o aşamayı geçebilirsiniz.


ARPA ŞEHRİYE PİLAVI TARİFİ

1,5 su bardağı arpa şehriye
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı sıcak tavuk suyu (veya su)
1 çay kaşığı tuz




Tereyağı eritip içerisine sıvıyağı ekleyin.Yarım su bardağı arpa şehriyeyi tencereye alıp orta ısıda çok karıştırmadan kavurun.Arpa şehriyelerin rengi dönünce kalan 1 su bardağı şehriyeyide ekleyin bir dakika kadar kavurun tuzunu ve suyunu koyup hemen kapağını kapatın.Ocağın altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin.


Suyunu çeken pilavın kapağıyla tencere arasına temiz bir bez mutfak havlusu veya bir kaç kaç kağıt havlu koyup 10 dakika dinlendirip karıştırıp servis yapın.

Afiyet Olsun.

Devamını oku ...

21 Nisan 2014 Pazartesi

Sosisli Tuzlu Kurabiye



Ağızda Dağılan  Sosisli Kurabiye;

Bugün ağızda dağılan pastane kurabiyelerinden çok daha başarılı tuzlu bir tarifim var.Ben içerisine bu sefer sosis koydum ,sizler zeytinli,peynirli,patetesli yani dilediğiniz şekilde çok çeşitli yapabilirsiniz.

İçerisinde çok az tereyağ var, buda tarifin en büyük artısı,deneyeceklerin şimdiden ellerine sağlık.

TUZLU  KURABİYE

2 yumurta (bir sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
3 yemek kaşığı sirke
1,5 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Un (orta yumuşak bir hamur)

6 adet minik sosis
1 tatlı kaşığı yağ
çörek otu





Hamur için un hariç bütün malzemeleri karıştırın.Unu yavaş yavaş ve kontrollü bir şekilde ekleyip orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.

Sosisleri minik doğrayıp sıvıyağda biraz çevirip ılınmaya bırakın.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alın ve elinizle açın.Ortasına sosis koyup avucunuzla yuvarlayın ve çok az üzerine bastırıp tepsiye dizin.Şişe kapağı kalıpla tam ortasına biraz bastırın,zerine yumurta sarısı sürün.Orta kısma çörek otu koyup önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

Devamını oku ...

17 Nisan 2014 Perşembe

Elmalı Kakaolu Muffin



Kakaolu,elmalı yumuşacık bir kek istiyorsanız doğru tariftesiniz ...İçerisindeki elma sayesinde inanılmaz lezzeti ve yumuşacık olan bu muffinler uzun sürede bayatlamama özelliğine sahip.

Dilerseniz  yağlayıp unladığınız kek kalıbınızda bütün olarak pişirebilirsiniz .O zaman pişirme süreniz en az  45 dakikaya çıkacaktır unutmayın .


Elmalı Kakaolu Muffin

3 yumurta
125 gram yumuşak tereyağ
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı şeker
2 kaşık süzme veya koyu yoğurt
1 çay kaşığı tarçın
1,5 yemek kaşığı kakao
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 adet rendelenmiş orta boy elma
2 çorba kaşığı iri çekilmiş fındık
2 su bardağı  un

Şeker ve yumurtayı iyice çırpın.Ardından tereyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.

Elenmiş tarçın,kakao,vanilya,kabartma tozu ve unu ekleyip çok çırpmadan karıştırın.En son rendeleyip hafifçe suyunu sıktığınız elmaları ekleyip tahta kaşıkla karıştırın ve hamuru muffin kalıplarına paylaştırın.

Her bir muffinin üzerine fındık serpin ve 175 derece önceden ısıtılmış fırında 20-22 dakika pişirin.(kürdan testi yapabilirsiniz)

Ben pişince üzerine biraz eritilmiş bitter çikolata gezdirdim.

Afiyet Olsun.



Devamını oku ...

15 Nisan 2014 Salı

Ispanaklı Dilimler



   Misafir sofralarınıza çok yakışacağını düşündüğüm bir tarif var bugün... Gören herkesin tarifini istediği çok lezzetli ve çok şık bir tuzlu salata.

   Pandispanyayı tepsiye yayarken ay bu tepsiye yetmez bu gibi geliyor hiç endişelenmeyin zaten kabarmayacak ve ince olacak hamur. Yapımı hiç zor değil ,mutlaka deneyin.

   Ayrıca masa örtüsü ve runner için Apolene 'ya çok teşekkürler.Ürünlerini mutlaka bir göz atın samimiyetimle söylüyorum ki kumaşları inanılmaz kaliteli ...


ISPANAKLI DİLİMLER

Yarım kilo ıspanak yaprağı
5 yumurta(akı ve sarıları ayrılmış)
1 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım paket kabartma tozu
5 kahve fincanı un

İç Harcı;
300 gram labne peyniri
10 adet çekirdeksiz yeşil zeytin
2 adet közlenmiş kırmızı biber
7-8 dal dereotu
6-7 adet karnişon turşu



Ispanak yapraklarını yıkayıp kendi suyuyla biraz haşlayın.Soğuyunca blenderden geçirip püre haline getirin.5 yumurta akını 1 tatlı kaşığı tuz ile mikser yardımıyla  kar haline gelinceye kadar çırpın.

Diğer tarafta 5 yumurta sarısı,5 yemek kaşığı sıvıyağ, blenderden geçirilmiş ıspanak püresi,yarım paket kabartma tozu ve unu iyice çırpın.Kar haline gelmiş yumurta akını tahta kaşık yardımıyla söndürmeyeye çalışarak ıspanaklı karışıma yavaşça yedirin.

Büyük dikdörtgen fırın tepsisine yağlı kağıt serin.Hamuru tepsinin heryerine gelecek şekilde incecik yayın ve 160 derecede 15-20 dakika pişirin.Hamur kağıttan ayrılıyorsa pişmiş demektir,çok pişirmeyin.

Hamur biraz soğuduktan sonra istediğiniz şekilde dilimleyin.Ben 2 parmak genişliğinde 4 parmak uzunluğunda dikdörtgenler kestim.Siz daha minik karelerde kesebilirsiniz.

İç harç için ; labne peynirine,ince doğranmış zeytin,dereotu,közlenmiş biber,karnişonu koyun karıştırın.Bir dilim pandispanya alıp üzerine iç harç sürün ve ikinci dilimi kapatın.En üste ortayada bir çay kaşığı kadar iç harç koyun.Bütün malzeme bitene kadar tekrarlayın.

Afiyet Olsun.

Not:Dilerseniz pandispanyayı bir gün önceden pişirebilirsiniz.

Devamını oku ...

11 Nisan 2014 Cuma

ISPANAKLI KEK



Bundan bir kaç yıl evvel ıspanaklı kek-pasta yaptığımda yiyenlerin ilk sözü aaa ne kadar çok fıstık kullanmışsın olurdu.Artık o kadar yaygınlaştı ki  bilmeyen yok gibi neredeyse..

Siz yinede değişik görüntülü renkli ve lezzetli bir kek yapmak isterseniz buyrun tarife; 


Ispanaklı Kek

3 yumurta(oda ısında)
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı oda ısında tereyağ
250 gram ıspanak yaprağı
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5-3 su bardağı un
Üzeri İçin;
Pınar Kremilla
Çilek
Fıstık




Ispanak yapraklarını iyice yıkayıp yarım çay bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayıp ılınmasını bekleyin.Fazla suyunu döküp yaprakları ve biraz suyunu blenderden geçirerek püre yapın.

Yumurta ve şekeri iyice çırpın.Tereyağı da ekleyerek çırpmaya devam edelim.Süt ,sıvıyağı ve ıspana püresini ekleyip çırpın .En son 2,5 su bardağı elenmiş un,kabartma tozu,vanilya,hindistan cevizi ve tarçını ekleyip karışına kadar çırpın.(Eğer ıspanağı fazla sulu bıraktıysanız ve hamur çok suluysa kalan yarım bardak unuda ekleyin)

KArışımı yağlayıp unladığınız kek kalıbına boşaltın.180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40dakika pişirin.Kontrol için kürdan testi yapabilirsiniz.

Ben üzerine Pınar Kremilla ve çilek kullandım.Siz İstediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
Devamını oku ...

8 Nisan 2014 Salı

Kahve Çekirdeği Kurabiye


  Kahvenin   yanına çok   yakışan minicik   boyutuyla  tek lokmalık olan   bu kurabiyeleri  yapmanızı tavsiye ederim.  Pişirmesi dahil  yapımı  yarım  saatinizi alır. Kahve aromasını  sevenler ölçüyü   arttırıp sevmeyenler azaltabilir, sevgiler...

   
KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYE

1 yumurta
125 gram oda ısısında tereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
1 tepeleme tatlı kaşığı türk kahvesi
1 tepeleme yemek kaşığı kakao
Un (2,5 su bardağı kadar)
  



  Yumurta,sıvıyağ,tereyağ,nişasta,pudra şekeri,vanilya kabartma tozu,kahve ve kakaoyu karıştırın.Unu kontrollü ekleyerek orta serlikte bir hamur yapın.

  Hamurdan cevizden üçük parçalar koparıp avucunuzda biraz ovalleştirin ve tepsiye dizin.Çöp şiş veya kürdan yardımıyla kurabiyelerin ortasından bastırın.

  175 derece önceden ısıtılmış fırında 17 dakika pişirin.

  Afiyet olsun...
Devamını oku ...

3 Nisan 2014 Perşembe

Çikolatalı Magnolia Puding



Magnolia puding'i çok sık yaparım  bu sefer de çikolatalısını denedim.Çikolatalı versiyonu başka bir yerde görmedim bence çikolata severler için oldukça leziz bir tatlı oluyor.İçerisindeki krema,çikolata ve çilek uyumu nefisss...

Denemenizi tavsiye ederim.


























Çikolatalı Magnolia Puding

1 litre süt
1 bardak şeker
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı kakao
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
80 gr bitter çikolata
1 paket süt kreması

yarım kilo çilek
Bir mini paket bebe bisküvisi

1 litre süt,2 yumurta sarısı,şeker,nişasta,un ve kakaoyu tencereye alıp karıştırarak pişirin.Altını kapatıp 80 gra çikolata ve vanilyayı ekleyin çikolata eriyene kadar karıştırın.Ara sıra karıştırıp ilk sıcaklığı geçince içerisine 1 paket süt kremasını ilave edin.Kabuk tutmaması için arada çırparak ılınmaya bırakın.

Bisküvileri rondodan geçirin.8 adet minik boy çileği ayırıp geri kalanı dilimleyin.

Kuplara önce 1 kepçe puding dökün.Üzerine bir tatlı kaşığı bisküvi gezdirin,kenarlara çilekleri dizip bir kat daha puding dökün.Bir kat bisküvi bir kat puding sırasına göre katları oluşturun.

En üstteki bisküvi yumuşamasın diye servis zamanı serpin,buzdolabında soğutup ayırdığınız çileklerle süsleyip servis yapın.

Afiyet Olsun...


Devamını oku ...