
Şimdiye kadar hep (yaklaşık 10 yıldır)sofra dergisinin tarifi ile uygulardım.Yada dr oetker'in kutuda satılanından alırdım.Kutuda satılanlara karşı acaba alsam nasıl olur diye endişeniz olanlar varsa şöyle söyliyimki hamurunun kabarmaması gibi bir sorunu asla olmadı bende şimdiye kadar!
Profiterol
Hamuru için;
1,5 Su Bardağı Su
100 Gr. Margarin
1 Su Bardağı Un
5 Adet (Orta Boy) Yumurta
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Şeker
İç Kreması için;
3,5 Su Bardağı Süt
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
1 Paket Vanilya
2 Yumurta Sarısı
Profiterol Hamurunun Yapılışı;
Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun. Tepsinizi hafifçe yağlayın.
Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin. Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.
20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
İç krema için,vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.
Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın. Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
Bu ölçüde hamur ve krema için 2 paket dr oetker çikolata sosunu pakette bellirtildiği şekilde pişirip soğutun.Sos soğuyunca hamurların üzerine gezdirin.
DONDURMALI PROFİTEROL
Diğer bir yapışımda ben hamurların içini kaymaklı dondurma ile doldurmuştum.Bu şekildede yaza uygun ve krema pişirme derdi olmadığı için oldukça pratik oluyor.Denemenizi tavsiye ederim.
Not:tarifin çoğu yerini hünerli bayanlardan kopyledim.Artık uzmanlaşmış olduğu bu tarif üzerinde benim açıklamalarımdansa kendisinin açıklamaları daha anlaşılır olur bence....
Afiyet Olsun....
Off süper gözüküyor. Bayıldım.
YanıtlaSilbayılırım çok güzel görünüyor
YanıtlaSilsabah sabah offf :))) benimde dün yine aklima düsmüsdü, ama üsendim :(
YanıtlaSilsüper lezzetli görünüyor aylincim, ellerine kollarina saglik tatlim.. veeee afiyet sekerler olsun :) sicacik sevgiler
süper olmuş, ellerine sağlık
YanıtlaSilofff ayılırım :D pek iyi geldi sabah sabah :D
YanıtlaSilİÇİM GİTTİ WALLA.... SÜPER OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK
YanıtlaSilÇok seviyorum ama söyllediğin gibi uğraştırıyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, görüntü nefis.
Ah Aylincigim...gercekten sabah sabah...icim gitti...pasta sevmem ama bu baska bisey...ellerine saglik, sevgilerimle
YanıtlaSilzehra
profiterolü tek geçerim:)dondurma fikri de yaz ayları için harika bir fikir:)ellerinize sağlık....sewgiler
YanıtlaSilooo en sevdiğim tatlı bayılırım
YanıtlaSilharika çok severim ve çok yaparım ellerine sağlık.....
YanıtlaSilYaa ne zamandır profiterol yapmadığımı farkettim. Ellerine sağlık cnaım nefis duruyor:)
YanıtlaSilProfitrolü kim sevmez :)) Ellerine sağlık canım. Özellikle dondurmalı olan değişik geldi, demem lazım :)
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSilProfiterol için her sıkıntıya değer :) Çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAylin ellerine kollarına sağlık enfes görünüyor.
YanıtlaSilaylincim bu tat için değer.Süper görünüyor ellerine sağlık. bana her zaman yapmak zor geldiği için boş olduğum bi ara hamurunu hazırlar dolaba atarım canım istedimi misafir geldimi kremasını yapar doldururum bi tek...
YanıtlaSilsüperler ya accayip canım çekti doğrusu ellerine sağlık canım
YanıtlaSilFırınım yüzünden en çok korktuğum tatlıdır. Umarım birgün ben de becerebilirim. Nefis görünüyor Aylincim..
YanıtlaSilGeçmiş yıllarda bir çok kere yapmışımdır.Ama şu anda ne sabrım ne de yapasım var. AHhh hazır olsada yesek:)))))
YanıtlaSilellerine sağlık Aylincim, sevgiler
yutkundum akşam akşam, çok severim. :))
YanıtlaSilaylin off muhteşem buu. daha fazla bakamayacağımm :))
YanıtlaSilÇok severim ya!
YanıtlaSilellerine sağlık canım nefis görünüyor
YanıtlaSilHala denemedim. Çok zor ve çok emek gerekitiriyor. Ellerine emeğine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler
ne yalan diyeyim banada zor geliyor yapmak yani çok ugraştırıcı :))
YanıtlaSilbende enfazla senede 2 kez yaparım oda canım kardeşim öok ısrar ederse..
tatlkım bende mügeden almıştım tarifi yapmıştım gerçekten çok başarılı oluyor
Seninde sunumun harika olmuş (her zaman olduğu gibi ))
ellerişne sağlık tatlım afiyet bal olsun
sevgiler
Ellerine sağlık Aylincim. Çok güzel olmuş. Bende karamelli dondurma ile doldurmuştum. Süper ötesi oluyor:)
YanıtlaSilen sevdiğim tatlılardan...keşke zamanında doya doya yeseymişim.şimdi yasak...bakıp bakıp duruyorum.hakkını vermişsin wallahi.....ellerine sağlık canım benim.öperim çok çok...
YanıtlaSilhah bak şimdi kalkıp gidiyorum yok canım yukarıdaki nefis görüntüleri hemen yapamam her ne kadar aklımı fena halde çelse de , sadece pudingle yetineceğim : ) ellerine sağlık canım nefis ötesi gözüküyorlar...
YanıtlaSilmuhteşem ,muhteşem <3<3<3
YanıtlaSilçooook severim canım ellerine sağlık
sevgiler
dondurmayla dolruduktan sonra bekletemiyoruz dimi hiç?hemen servisi ediyoruz?hamurlarını birgün bekletebiliriz değilmi boş olarak tadı değişirmi?
YanıtlaSilMerhaba;dondurma koyduktan sonra beklemiyoruz.
YanıtlaSilHamurlar piştikten sonra buzdolabında 3-4 gün bekleyebilir sorun yok :)