25 Temmuz 2011 Pazartesi

Profiterol

Profiterol herkes gibi benimde çok sevdiğim tatlılardan biri...Yapımı zor olmayan ancak sabır gerektiren bir tatlı olduğu kesin.Hem hamurun pişme ve soğutma aşamaları hemde çift krema pişirilmesi ile 3-4 aşamalı bir tatlı olduğu için senede 3-4 kereden fazla yapmam açıkçası.

Şimdiye kadar hep (yaklaşık 10 yıldır)sofra dergisinin tarifi ile uygulardım.Yada dr oetker'in kutuda satılanından alırdım.Kutuda satılanlara karşı acaba alsam nasıl olur diye endişeniz olanlar varsa şöyle söyliyimki hamurunun kabarmaması gibi bir sorunu asla olmadı bende şimdiye kadar!



Aşağıdaki tarif ise hünerli bayanlardan.Hamur malzemesi ile minik toplardan (şuale)iki tepsi çıkıyor.Yok bu oran bana fazla derseniz bence yarı yarıya azaltın.Bence gayet başarılı bir hamur dediğim gibi tek zor olan tarafı beklemek.Ama sonuca değermi derseniz,değer valla :)




Profiterol

Hamuru için;

1,5 Su Bardağı Su
100 Gr. Margarin
1 Su Bardağı Un
5 Adet (Orta Boy) Yumurta
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Şeker
İç Kreması için;

3,5 Su Bardağı Süt
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
1 Paket Vanilya
2 Yumurta Sarısı

Profiterol Hamurunun Yapılışı;

Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.




Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.




Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun. Tepsinizi hafifçe yağlayın.
Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin. Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.




20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.



İç krema için,vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.


Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın. Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.





Bu ölçüde hamur ve krema için 2 paket dr oetker çikolata sosunu pakette bellirtildiği şekilde pişirip soğutun.Sos soğuyunca hamurların üzerine gezdirin.



DONDURMALI PROFİTEROL






Diğer bir yapışımda ben hamurların içini kaymaklı dondurma ile doldurmuştum.Bu şekildede yaza uygun ve krema pişirme derdi olmadığı için oldukça pratik oluyor.Denemenizi tavsiye ederim.





Not:tarifin çoğu yerini hünerli bayanlardan kopyledim.Artık uzmanlaşmış olduğu bu tarif üzerinde benim açıklamalarımdansa kendisinin açıklamaları daha anlaşılır olur bence....





Afiyet Olsun....


32 yorum:

  1. Off süper gözüküyor. Bayıldım.

    YanıtlaSil
  2. bayılırım çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  3. sabah sabah offf :))) benimde dün yine aklima düsmüsdü, ama üsendim :(
    süper lezzetli görünüyor aylincim, ellerine kollarina saglik tatlim.. veeee afiyet sekerler olsun :) sicacik sevgiler

    YanıtlaSil
  4. süper olmuş, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. offf ayılırım :D pek iyi geldi sabah sabah :D

    YanıtlaSil
  6. İÇİM GİTTİ WALLA.... SÜPER OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  7. Çok seviyorum ama söyllediğin gibi uğraştırıyor.
    Ellerine sağlık canım, görüntü nefis.

    YanıtlaSil
  8. Ah Aylincigim...gercekten sabah sabah...icim gitti...pasta sevmem ama bu baska bisey...ellerine saglik, sevgilerimle

    zehra

    YanıtlaSil
  9. profiterolü tek geçerim:)dondurma fikri de yaz ayları için harika bir fikir:)ellerinize sağlık....sewgiler

    YanıtlaSil
  10. ooo en sevdiğim tatlı bayılırım

    YanıtlaSil
  11. harika çok severim ve çok yaparım ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil
  12. Yaa ne zamandır profiterol yapmadığımı farkettim. Ellerine sağlık cnaım nefis duruyor:)

    YanıtlaSil
  13. Profitrolü kim sevmez :)) Ellerine sağlık canım. Özellikle dondurmalı olan değişik geldi, demem lazım :)

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  15. Profiterol için her sıkıntıya değer :) Çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Aylin ellerine kollarına sağlık enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  17. aylincim bu tat için değer.Süper görünüyor ellerine sağlık. bana her zaman yapmak zor geldiği için boş olduğum bi ara hamurunu hazırlar dolaba atarım canım istedimi misafir geldimi kremasını yapar doldururum bi tek...

    YanıtlaSil
  18. süperler ya accayip canım çekti doğrusu ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  19. Fırınım yüzünden en çok korktuğum tatlıdır. Umarım birgün ben de becerebilirim. Nefis görünüyor Aylincim..

    YanıtlaSil
  20. Geçmiş yıllarda bir çok kere yapmışımdır.Ama şu anda ne sabrım ne de yapasım var. AHhh hazır olsada yesek:)))))
    ellerine sağlık Aylincim, sevgiler

    YanıtlaSil
  21. yutkundum akşam akşam, çok severim. :))

    YanıtlaSil
  22. aylin off muhteşem buu. daha fazla bakamayacağımm :))

    YanıtlaSil
  23. ellerine sağlık canım nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  24. Hala denemedim. Çok zor ve çok emek gerekitiriyor. Ellerine emeğine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. ne yalan diyeyim banada zor geliyor yapmak yani çok ugraştırıcı :))
    bende enfazla senede 2 kez yaparım oda canım kardeşim öok ısrar ederse..
    tatlkım bende mügeden almıştım tarifi yapmıştım gerçekten çok başarılı oluyor
    Seninde sunumun harika olmuş (her zaman olduğu gibi ))
    ellerişne sağlık tatlım afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Ellerine sağlık Aylincim. Çok güzel olmuş. Bende karamelli dondurma ile doldurmuştum. Süper ötesi oluyor:)

    YanıtlaSil
  27. en sevdiğim tatlılardan...keşke zamanında doya doya yeseymişim.şimdi yasak...bakıp bakıp duruyorum.hakkını vermişsin wallahi.....ellerine sağlık canım benim.öperim çok çok...

    YanıtlaSil
  28. hah bak şimdi kalkıp gidiyorum yok canım yukarıdaki nefis görüntüleri hemen yapamam her ne kadar aklımı fena halde çelse de , sadece pudingle yetineceğim : ) ellerine sağlık canım nefis ötesi gözüküyorlar...

    YanıtlaSil
  29. muhteşem ,muhteşem <3<3<3
    çooook severim canım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  30. dondurmayla dolruduktan sonra bekletemiyoruz dimi hiç?hemen servisi ediyoruz?hamurlarını birgün bekletebiliriz değilmi boş olarak tadı değişirmi?

    YanıtlaSil
  31. Merhaba;dondurma koyduktan sonra beklemiyoruz.
    Hamurlar piştikten sonra buzdolabında 3-4 gün bekleyebilir sorun yok :)

    YanıtlaSil