27 Temmuz 2011 Çarşamba

Yağsız Pastane Keki/Su Keki/Şifon Kek


Çok İsimli Az Malzemeli Kek.....


Evdesiniz kek yapmanız lazım ama evde ne yağ ne süt nede yoğurt var!...(tamam kabul fazla abarttım :))

Yada hani şu pastanelerde minik baton veya yuvarlak kalıplarda satılan kekleri evde denemek istediniz.İşte bu kek yağsız,süngerimsi yapısı ile tamda pastane keki.Ben bu keki eskiden beri severim ama eşim mesafeli durdu ve değişik diyebildi sadece :)


Bu sıcaklarda hafif bir kekim olsun diyorsanız bence en az 1 kere deneyin.Ev ahalisi fazla hafif bulursa:)sizde benim gibi üzerine nutella sürüp koca keki 1 günde bitirtebilirsiniz. Deneyeceklerin şimiden ellerine sağlık...



Yağsız Pastane Keki/Su Keki/Şifon Kek


4 yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 su bardağı soğuk su

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

aldığı kadar un(2,5 bardak)


ek malzeme arzuya göre

fındık,üzüm,damla çikolata....





Yumurta ve şekeri yumurtalar bembeyaz olana kadar çırpıyoruz.İçine soğuk su ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.en son Elenmiş un,kabartma tozu ve vanilya ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.İçine ekleme yapacaksak(damla çikolata,üzüm vs)malzemeleri hafif una bulayıp kekin içine karıştırıyoruz.


Hamuru yağlayıp unladığımız kalıba döküp 180 derece ön ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz(yaklaşık 30 dakika)


Not:Aslında pastaneler bildiğiniz gibi bu keklere ovaleks ilave ediyorlar.Ovaleks kekin hem daha çok kabarıp yumuşak kalmasını hemde dahah uzun raf ömrü olmasını sağlıyor.Evde kullanıyorsanız sizde 1 tatlı kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.Ben eklemedim.


Not: Bu kek ile ilgili yorumlarda yazdıklarım pek okunmuyor  burayada ekliyorum.Öncelikle   bu tür kek ,revani vs gibi tatlı türlerini asla camı kalın olan ve içini pişirmeyen borcamda denemeyin!

Şeker oranı bence tam, ancak tatlı sevmiyorsanız siz biraz azaltın.

Unutmayın pastane kekleri zaten kuru olur vede buda yağsız bir kek pandispanya gibi mesela ...

31 yorum:

  1. aylincim ellerine sağlık lezzetli görünüyor. En kısa zamanda denicem ama içine kakao ve fındık katarak denemek istiyorum yapınca yazarım mutlaka...

    YanıtlaSil
  2. malzemelere baktım.bu malzemelerele bu kek nasıl olur dedim cnaım.görüntü süper.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık bu süngerimsi keki bende severim mutlaka deneyeceğim:))

    YanıtlaSil
  4. Deneyince bildirim yapacağım,tşk..

    YanıtlaSil
  5. Çook güzel olmuş Aylincim kekin,ellerine sağlık..
    Şöyle bir toparlanıyım denicem inşAllah :)
    MUTLU GÜNLER DİLİYORUM CANIM..

    YanıtlaSil
  6. Değişik ve enteresan olmuş...Ben bugüne kadar sanırım 1 veya 2 kere yaptım yağsız kek ama evdekiler isyan edince pes ettim:))

    Ellerine sağlık...

    Sevgiyle kal,

    YanıtlaSil
  7. Telefon açıcam ben,olmadı yap geliyorum diicem :)

    YanıtlaSil
  8. bende merak ettim, deneyeceğim

    YanıtlaSil
  9. Aylin,cim,güzel yorumun için çok teşekür ederim canım:)

    bu kadar mı güzel motive edilir bir insann:))hemen bir tarif postu hazırlıyorum canımm:))

    ne güzel olurdu Antalya,ya taşınsann:)

    kekine gelince, bu kadar güzel tutturabilmek gerçekten marifet ister keki.
    marifetli hatunsun vesselam:)
    keke su koymak,kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi,deneyeceğim tez zamanda inşallahhh.

    Antalya,dan sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Valla helal bu sıcakta boğsan mutfağa girilmiyor be canım Öperim sultan!

    YanıtlaSil
  11. su ile nasıl olur diye düşündüm,ben hep süt kullanırım kek yaparken ama sonra baktım görüntü süper,eee yapan eller güzel,daha niye düşüneyim ki,deneyeceğim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. canım süpersin yine hemen deneyelim :)
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Eline sağlık kek güzel görünüyor,yağsız deyince tereddüt ettim bir an ama deneyeceğim..Afiyet olsun..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Yarin denenecek,tarif icin cok tesekkürler,ben cok severim bu keki,sevgiler Aylin'cim,bu arada ovaleks nedir bir arastirayim,belki burda bulurum...

    YanıtlaSil
  15. pastane keklerini bende cok sevıyorum.bende denemek istıyorum,size geri donuşum yapacagım.ellerınıze saglık.

    YanıtlaSil
  16. bi arkadaşımda keke su koyduğunu ve lezzetli olduğunu söylemişti bu kek mutlaka yapılacaklardan ellerine sağlık Aylincim hafif bir kek olmuş

    YanıtlaSil
  17. Aslında denemek lazım. Sulu kek nasıl olur ki acaba . Paylaşım için teşekkürler. Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Ellerine sağlık, harika görünüyor. O nutella sürülmüş parça beni bitirdi.

    YanıtlaSil
  19. ben bu keki çok meraaak ettim,
    yarın bebişten fırsat bulur bulmaz denicem,sonucu sana bildiririm.
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. benim de kayınvalidemden aldığım bir tarif bu ama onda vanilya yerine limon veya portakal kabuğu rendesi var; o da lezzet ve hoş aroma katıyor. bir de yağ vardı onda yarım su bardağı kadar. bu tarifin yağsız olmasına çok sevindim. teşekkürler...

    YanıtlaSil
  21. Bu benim pasta keklerimi yapmak için kullandığım tarifin aynısı.. Çok beğeniyorum bu kek tarifini pastalara da çok yakışıyor.. ister sade ister kakaolu olsun süper pastalar oluyorlar.. (^_^)

    YanıtlaSil
  22. Bu kek tam benlikmiş, yağsız şeylere bayılıyorum. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  23. canım benım bu keki yapmak dün akşama kısmet oldu.dönüş yapın ve fıkrınızı yazın dedıgın ıcın gerı dönüş yaptım.kekim kabardı ve dışarıdan bakılınca harıka oldu ama bu sabah itibariyle sert ve kırık kırık dökülen bır şey oldu sankı bayat ekmek gibi ben içine bitter çıkolata kırığıda atarak yaptım ama beyenmedım .yarın keki kırıklayıp başka bır şekilde değerlendirmeyi düşünüyorum.kolay gelsın canım,sagol yeni tariflere inşallah.

    YanıtlaSil
  24. Canım tabikide çok memnun oldum.Sanırım siz eşim gibi değişik ve ekmekimsi buldunuz.Ama benimki kuru ama sert değildi.Elebette dokusu normal kekler gibi olmuyor ama beğenmemenize üzüldüm emeğin ve malzemelerin için:(Üzerine teklif ettiğim gibi nutella sürüp yemeyi denedinizmi.PArçalarsan truf yapmanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  25. Aylinciğim cevap ıcın tsk ederım.Bu akşam eve geldıgımde keki kakaolu pudinge kırıklayıp pasta halıne getırdım, üstünede krem şanti hımmm valla harıka oldu. yarın kendı siteme resımlerı eklıyecegım.sagol canım ..

    YanıtlaSil
  26. canım ben bu keki yeni yapabildim.
    bi kekim ilk defa kek kalıba yapıştı,
    yağlayıp unladığım halde
    neden öyle oldu anlayamadım.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Mrs.HippiMart 21, 2012

    merhaba, biraz önce tarifinizi denedim. Kekim sanırım biraz fazla şekerli oldu. Ve de baton-cam kalıpta denemiştim. Kap biraz küçük geldi ve kek taştı. Bir sonraki sefere şeker ölçüsünü azaltarak tekrar denemeyi düşünüyorum. Siz hangi kalıpla pişirdiniz keki?

    YanıtlaSil
  28. Merhaba-1,5 su bardağı şeker 4 yumurtaya çok gelmez aslında ama çok şekerli sevmiyorsunuz sanırım.Ben yuvarlak dilimli kalıpta pişirdim.Cam borcam küçük gelebilir.Hangi kalıp olursa olsun pişirmeden 3 parmak boşluk kalmasına dikkat edersek taşma riskini ortadan kaldırırız sanırım

    YanıtlaSil
  29. çok güzel tarifler hepsini deneyecem

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar. Tarif icin tesekkurler, az evvel denedim; fakat 1,5 su bardagi seker cok fazla geldi. Borcamda pisirmeme ragmen ici gec pisti. Bu yuzden bir bucuk saatte ancak pisti. Son olarak da kek kurudan ziyade sert. Yani ustu ve yanlari baya bi sert oldu.

    YanıtlaSil
  31. Öncelikle borcamda pişirmeme rağmen demişsiniz ya borcamda pişirmeyin zaten pişirmeyen o kalın cam, yeni postlarımda bunu hep belirtiyorum zaten.ŞEkerde damak tadınıza bağlı 1,5 su bardağı bana göre tam mesela.

    Birde unutmayınki nbu kek yağsız ve pastanedeki keklerde zaten özellikle üstleri epey kuru,birde siz çok fazla pişirdiniz ve dahada kuru oldu içi dışı

    sevgiler,

    YanıtlaSil