28 Nisan 2011 Perşembe

Pazılı Gül Böreği

Pazılı gül böreği 'de geçen hafta gelen misafirlerime hazırladığım menüye dahildi.Devam yazılarımda masada olupta sitede tarifi olmayanları eklemeye devam edeceğim.


Pazı böreklerini ıspanaklı böreklere tercih etmemin en büyük nedeni pazının ayıklama ve yıkama aşamasının ıspanak kadar fazla zaman almaması ve lezzetininde daha güzel olması.Çocukluk dönemimdeki gün sofralarının vazgeçilmezi olan bu böreği daha önce denemediyseniz buyrun tarife ....




Pazılı Gül Böreği(20-30 adet)


5 adet yufka


İç Harcı;
3 demet pazı,2 orta boy kurusoğan,3 yemek kaşığı sıvıyağ,4-5 çorba kaşığı peynir ,karabiber,tuz



Sos İçin;

yarım su bardağı sıvıyağ,5 yemek kaşığı yoğurt,4 yemek kaşığı süt,2 yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak),1 yemek kaşığı sıvıyağ,çörekotu




Pazıların saplarını kesip iyice yıkıyoruz.Büyük bir tencerede su kaynatıp pazı yapraklarını 3-4 dakika bu suyun içinde haşlayıp suyunu süzüp kenara alıyoruz.Tavaya sıvıyağ ve küp doğranmış soğanı koyup soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.Haşlanmış pazı yapraklarını minik minik doğrayıp soğanla beraber kavurmaya devam ediyoruz.Pazılarda kavrulduğunda karabiber,peynir ve biraz tuz ilave edip altını kapatıyoruz.

Yufkaları tezgahımıza üst üste koyup önce enlemesine sonra boylamasına keserek 4'e bölüyoruz.(Benim yufkalarım el açması ve büyük yufkalar olduğu için ben her bir yufkayı 6'ya böldüm,sizde yufkanın büyüklüğüne göre 4 yada 6 ya bölebilirsiniz)Sos için sıvıyağ,yoğurt,süt ve yumurtaları bir kasede iyice çırpıyoruz.

Kestiğimiz üçgen şeklindeki yufkanın heryerine mümkünse yumuşak silikon bir yumurta fırçası ile sosumuzu sürüyoruz.Geniş olan kısma uzunlamasına pazılı harcımızı koyup kenarlarını içine kıvırıyoruz ve yufkayı sigara böreği gibi yuvarlıyoruz.İnce uzun böreğimizi kendi etrafında içe döndürerek gül şekli veriyoruz.Her bir yufka için bu işlemi yapıp yufkalar bittiğinde sos kabımıza sos kalsın yada kalmasın aynı kaseye bir yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip iyice çırpıyoruz ve her bir gül böreğinin üzerine sürüyoruz.

180 dereceli ön ısılı fırında böreklerimizi üzeri kızarana kadar pişirip servis zamanına kadar fırının içinde bekletmenizi tavsiye ederim.






Not:Fırının içinde beklettiğiniz böreklerin üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatırsanız börekleriniz yumuşak,üzerine hiç bir şey kapatmadan bekletirseniz dışı sert içi yumuşak börekleriniz olacaktır.





40 yorum :

Adsız dedi ki...

rejim yapıyoruz demi :)) o masanın hali ne öyle :P


Yine döktürmüşsün....

ahsen58 dedi ki...

merhaba canım ellerine sağlık börek çok güzel pazılısını daha çok seviyorum bir dilip alıyorum çayın yanına

mutfagabuyrun dedi ki...

börek harika olmuşda canım benim masayıda geçemeyelim bence.hepsi başka güzel görünüyor.o masada olmak vermış.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Ellerine sağlık bereketi bol olsun afiyetle...

lezzettabağı dedi ki...

Aylin'ciğim merhabalar. pazılı börek nefis olmuş bende ina çok severim. pazı ıspanak kıyaslamana canı gönülden katılıyorum ıspanağı yıkamaktan nefret ediyorum zira kaç kere yıkasamda sanki mutlaka kıyısında köşesinde kum vs kalacakmış gibi geliyor üstelik yaprak yaprak yıkamama rağmen böyle bir takıntım vardır. belkide böbreklerimdeki hassasiyetten dolayı ıspanağı daha az tüketmem gerektiği konusunda çocukluğumdan beridir aklımda kalan dr. uyarısı.. her neyse yinede zaman zaman alıp tüketiriz. Sorfan harika görünüyor herşey çok şık ve özenli olmuş kocaman sevgiler..

Tümay Öztürk dedi ki...

Pazılı böreğe ve pazıya ben de bayılırım. Ellerine sağlık canım. Ayrıca o ne sofra öyle nefis:)

aysun dedi ki...

o börekler beni yoldan çıkarır yeminle harikalar ama ya ellerine sağlık ... o masadaki portakalların üzerindeki beyaz şey nedir çok güzeller ...

uğurböceği dedi ki...

ellerine sağlık.nefis gözüküyor.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Kereviz salatası :)))

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

çokta iyi yapmışsın canım bu aralar rabbimizin bize ikram ettiği güzelim şifalı bitkilerdende yararlanmış olalım hemde ellerine sağlık afiyet şifa olsun
sevgiler

Chilek dedi ki...

Başlığı görünce dayanamadım baktım bu sefer diyete girdiğimden beri pas geçiyorum Aylincim:))) O kadar güzel ki kepsi dayanamıyorum vallahi:)

anneanneninemekleri dedi ki...

Ellerine sağlık börek nefis görünüyor,o masa ne öyle milleti baştan çıkarıyor.:)

*kelebekana*-* dedi ki...

çok güzel olmuş ...ellerine sağlık,,..

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Aylinciğim yine benim damağıma hitap eden bir lezzetle gelmişsin.Hoş gelmişsin,ellerine sağlık canım.

zeynep dedi ki...

Ya güzelim böyle sofralar koyma önümüzü tamda rejim zamanı :((teker teker göster beynimiz sulanmasın sonra:))Börek nefiste portakalların üzerinde ne var merak ettim doğrusu:))

zeymurancafe dedi ki...

canım bu börekler tam benlık olmuş daha kahvaltıda yapmadım,keşke komşum olsaydın,ellerıne sağlık canım

olsada yesek suzan dedi ki...

Aylincim pazılı börek harika olmuş çok severim, o sofra ne öyle muhteşem ötesi... kereviz salatasının sunumu çok şık olmuş ellerine emeğine sağlık herşey süper görünüyor...

Nilgün Komar dedi ki...

aylinim; ellerine sağlık!!!

GÖNÜL dedi ki...

böreğin her çeşidine hayır demem çok güzel oluyor bende kıymalısını yaptım ellerine sağlık:)

Nil dedi ki...

gözlerim yuvalarından fırladı masayı görünce. börekler nefis sofra şahane .. ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Haklısın canım,yıkaması ıspanaktan daha kolay ve de lezzetli..
Görmem iyi oldu epeydir yapmamıştım.
Kocaman bir tepsi yapmalıyım.
Ellerine sağlık.
Öpüyorum.

Aycan dedi ki...

Bu ıspanak- pazı gibi otlar nedense herşeye yakışıyorlar.Eminimki börek süper olmuştur.Ellerine sağlık Aylincim.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Börek ve mercimek köftesine yumulmak istedin şuan:)

Ellerine sağlık canım..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Aylincim nefisssss muhteşem:)))

Ellerine kollarına sağlık canım

sevgiler

Serap dedi ki...

Hepsi ayrı ayrı çok güzel görünüyorlar. Tablo gibi olmuş masanız. Ellerinize sağlık.

~Hülya~ dedi ki...

Masan bir harika, herşey enfes görünüyor. Börek de belli nefis olmuş. Ellerine sağlık

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Masandaki lezzetlerin hepsi de birbirinden guzel ve nefis gorunuyor. Eline emegine saglik canim.Pazili borek bizim de ailece cok sevdigimiz bir lezzet.
Sevgilerimle...

kalpkurabiye dedi ki...

Aylinciğimm ellerine emeklerine sağlık çilekli pastana da bayıldım balım ellerine emeklerine sağlık olsun:)
ooffff böreğe bak yaaa:)
diyetteyiimm böhüüü:((

Özge S. dedi ki...

pastalar börekler peşi sıra, nisan bitti sırada mayıs geldi sayılır yaz buralara:) hayırdır?!?! Ellerine sağlık şaka bir yana, çok çok severim gül börek hele ıspanak veya pazılı ise...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Börekler nefis olmuslar,suan öyle acimki,sadece senin böreklerinden yemek istiyorum.

sibelyalcincom dedi ki...

Benim çocuklar pek pazı yemezler onlara bu şekilde yedirebilirim belki:))))

yeşim dedi ki...

ellerine sağlık aylincim masadakiler enfes görünüyor canım.ama pazılı böreği çok severim mis gibi koktu sanki...güzel bir gün diliyorum.öptüm çok.

NzlGl dedi ki...

Sabah sabah kokusu burnuma gelir gibi oldu:))
eline sağlık Aylinciğim
sevgiler

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

eline sağlık Aylinciğim..sana misafir olalım birgün:)

30 Nisan - 25 mayıs 2011 tarihleri arasında HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://www.papatya68.blogspot.com tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 13.'si olan "Diyet ve diyabetik Tarifler" etkinliğine ben http://www.tadinadoyamadim.blogspot.com olarak ev sahipliği yapacağım.


Siz değerli arkadaşlarım ve katılmak isteyen herkesi etkinliğime davet ediyorum.Birden fazla tarifle katılabirsiniz
Bunun için yapmanız gerekenler:
Siteniz varsa; Sitenizde tarifinizi yayınladıktan sonra benim linkimi verip hobi dünyam yemek etkinliği için olduğunu belirtmeli ve bana yorum bırakarak yada mail atarak haber vermelisiniz.

Herkesin bu etkinlikten haberdar olabilmesi için sayfamdan html kodunu alarak etkinlik bannerını sayfanıza eklemeyi lütfen unutmayın.
Siteniz yoksa; tadinadoyamadim@hotmail.com adresime isminizi ve tarifinizi fotoğrafıyla beraber mail atmanız yeterlidir. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.


Diyet ve Diyabetik tariflerinizi 25 Mayıs'a kadar bekliyorum.


Bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir. Siteniz olsun olmasın paylaşmak istediğiniz değerli tariflerinizi bekliyorum. Şimdiden katılımcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

pazılı hiç denemedim...ilk fırsatta denemk lazım...ellerine sağlık...sevgiler

ahter demir dedi ki...

Ellerinize sağlık bende gelecek misafirlerime yapıcam ama pazıyı haşlamadan kavursam ne olur diye düşünüyorum.üşendim birden

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ahter o zaman pazıları yıka minik minik doğra su ve yağ koymadan tencereye al kapağını kapat.kendi sularını salıp çekince yağ ve soğan ekle ve öyle kavur.Bu da olur ellerine sağlık

NESLiiCE dedi ki...

sofra harika gözüküyor ellerinize saglik

JOSéPHİNE STİLL dedi ki...

SEVGİLİ AYLİN MRB ARANIZA YENİ KATILDIM bloguna rastladım yıllardır yemek yaparım .ama börekte biraz başarısızım verdiğin gül böregini yaptım sonuç işte budur harika oldu
tariflerini uygulayacagım canım mucks sevgiler

JOSéPHİNE STİLL dedi ki...

SEVGİLİ AYLİN MRB ARANIZA YENİ KATILDIM bloguna rastladım yıllardır yemek yaparım .ama börekte biraz başarısızım verdiğin gül böregini yaptım sonuç işte budur harika oldu
tariflerini uygulayacagım canım mucks sevgiler