5 Temmuz 2011 Salı

Patates Dolması

Sıcaklardanmı tatil isteğindenmidir nedir bilmiyorum ama bu aralar hiç mutfağa giresim yok.Girsemde koca kaseye yeşil salata hazırlayıp üzerine ızgara tavuk,balık yada peynir koyup onu yiyorum.Elim fotoğraf makinasına gitsede hadi canım buda çekilirmi artık diyip her defasında geri bırakıyorum:)

Patates dolmasını geçen hafta,bir gece önceden buzluktan çıkardığım kıyma bozulmasın diye yaptım!Hani vardırya bazen yapıcam deyip dondurucudan çıkarırız yada alıp sebzeliğe koyarız ama günler geçer elimiz gitmez aynı o hesap.Özellikle çocukların sevebileceği bir yemek.Ben beşamel sosu çok sevdiğimden kullandım ama siz üzerine sadece kaşar rendeleyip , salçalı su yaparakta fırına verebilirsiniz.
Patates Dolması

4 büyük ve 8 küçük patates
300 gram kıyma
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
yarım çay kaşığı tuz,karabiber,bir kaç dal maydanoz

Beşamel Sos İçin
2 yemek kaşığı sıvıyağ(ben kullanmıyorum)
1 yemek kaşığı un(çok tepeleme olmasın)
1 su bardağı süt
yarım çay kaşığı tuz
biraz muskat cevizi rendesi

Üzeri İçin
Rendelenmiş yada dilim taze kaşar






Patateslerin kabuklarını soyup tuzlu kaynamış suda yaklaşık 7-8 dakika haşlıyoruz.Patatesler haşlanırken bir tavaya 1 yemek kaşığı yağ ve küp doğranmış soğanlarımızı alıp soğanla pembeleşene kadar kavuruyoruz.Kıyma ve salçayıda ilave edip kıyma iyice pişince baharatlarını ekleyip altını kapatıyoruz.




Haşlanan patatesleri biraz soğutup patateslerimiz büyükse ikiye bölüp çay kaşığı ile ortasını biraz oyuyoruz.Küçük patates kullanıyorsak aynı işlemi bölmeden yapıyoruz.Patateslerden çıkan haşlanmış içleri kıymamızın içine rendeleyip kıymalı harç ile patateslerin ortasını iyice dolduruyoruz.

2 yemek kaşığı sıvıyağda unu biraz kavurup 1 su bardağı sütü iyice çırparak beşamel sosumuzu pişiriyoruz.Altını kapatmaya yakın sosa tuz ve muskat cevizi rendesi ilave ediyoruz.

Patatesleri fırın kabına yerleştirip beşamel sosu kaşıkla patateslerin üzerine koyuyoruz.Üzerine kaşar kaşar rendesi veya ince kaşar dilimi koyup 180 derece ısılı fırında yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz.




Afiyet Olsun...


not:ben yağ konusunda bu aralar biraz cimriyim siz damak zevkinize göre arttırabilirsiniz....

30 yorum :

Aktuelmoda dedi ki...

Ellerine sağlık,nefis gözüküyor canım :) Mutlaka deniycem...

lolipu dedi ki...

hımm yapmak istedim:))) çok güzel görünüyor:))

mutfak gazetesi dedi ki...

harika olmuş ellerine sağlık.

Aycan dedi ki...

Çok güzel görünüyor patatesler canım.Ellerine sağlık.
Valla herkez gidiyor tatile bende taaaaaaaaa eylül'ü bekliyorum, için gidiyor ama ne yapalım :(

Bu arada rejim'e devam mı?

YeMeK vAkTi dedi ki...

Aycancım çok rejim havasında değil ama yediklerime dikkat ediyorum hala evet:)

GÖNÜL dedi ki...

nefis görünüyor hemde pratik ellerine sağlık

memolininannesi dedi ki...

hmm.
tam benlik bir tarif. beşamel sos girdimi bir yemeğe orda duruyorum işte. eline sağlık canım...

defne kurabiye dedi ki...

harıka gözukuyor ramazanda güzel bır deneme olablır ellerınıze sağlık:)

Tümay Öztürk dedi ki...

Aylincim kesinlikle çok lezzetli duruyor. Fotoğrafında harika! Ellerine sağlık...

pembe kekik dedi ki...

Elinize sağlık.Nefis görünüyor:)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Ellerin dert görmesin......

Nehir Butik Pasta dedi ki...

bende sıcaktan mutfağa giresim yok ama benim ufaklıklar için mecbur giriyorum özellikle kıyma ve buzluk olayı çok tanıdık geldi bana:))demek ki genelde aynı şeyleri yapıyoruz
patates dolmasını bu şekilde yapacağım benim ufaklıklar bayılacaktır ellerine sağlık güzel arkadaşım

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Aylinciğim bayıldım görüntüye ellerine sağlık.Bu arada rejim konusundaki azminede hayranım sevgiler...

Unknown dedi ki...

Waooww sahane gorunuyor Aylincim elelrine saglik

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

Ellerine saglik Aylincim cok guzel gorunuyor , besamel sosa bayikiyorum tam benlik hafif bi tarif olmus kesinlikle yapmam gerek ama dedigin gibi insanin cani sicaklardan bisey yapmak istemiyor yapsada resimlemek istemiyor sahsen ben oyleyim :)

Nil dedi ki...

BİZ DE PATATES DOLMASI GENELDE DOLMA YAPARKEN HARCINDAN ARTMIŞSA YAPILIR. HEMEN PATATES ÇİĞDEN OYULUR VE DİĞER DOLMALAR GİBİ DOLDURULUR VE AZ OLDUĞUNDAN KARDEŞLER ARASINDA KAPMA YARIŞINA SEBEP OLUR :)

Loresima dedi ki...

ben patatesleri kızartıp yapıyordum ama haşlamak daha sağlıklı ve yaz günü için ideal hafiflikte olacak sanırım çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık...

YeMeK vAkTi dedi ki...

Loresime kızartarak çok daha lezzetli olur ancak bu sıcaklardda ve sağlık açısından bu şekilde denersende beğeneceğine eminim:)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Küçük mucizem evet annem de domates ve patatesin içini bu şekilde yapar dolma harcı kaldığında bu biraz daha farklı bir lezzet oluyor:)

YeMeK vAkTi dedi ki...

İZzgüncüm hiç sorma ben yemek yapsamda bu ara fotoğraflamak konusunda oldukça başarısız ve isteksizim nedense:)

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Eline sağlık canım,yapımı kolay ama görüntü süper.
Sevgilerimle...

mutfagabuyrun dedi ki...

nefis olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

Saglıklımutfak dedi ki...

Bu durum hepimizde var canım. Yazın genelde hep böyle oluyor. Ellerine sağlık çok güzel olmuş:) Öperim

sibelyalcincom dedi ki...

Patates gerçektende çocukların bayıldığı bir lezzet beşemal soslada lezzeti iki kat artmıştır:))
ellerinize sağlık

Eya dedi ki...

Aylincigim...cok pratik ve leziuz bir yaz yemegi..ellerine saglik, sevgiler

zehra

Saliha dedi ki...

mmm biz çok severiz bunu..beşemalli denememiştim hiç..bu arada son fotonu cok begendım iştah açıcı karnım acıktı resmen ...

Adsız dedi ki...

Oooo ne kadar harika bir sayfa..:))) Tarifler nefis..Görüntüler harika olmuş..:) Kolay gelsin...
Facebook sayfamda hanım arkadaşlar için paylaştım bu güzel sayfayı..:)))

DIGITAL WORLD PAGES ARCHIVE dedi ki...

Ellerinize saglik...

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Tarif gerçekten iştah açıcı, kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet olmuş, ellerine sağlık...
Hayırlı Ramazanlar.

R. Berin Tuncel dedi ki...

Ne zamandır böyle bir blog dahası böyle bir yemek arıyorum. İyi ki açmışsınız bu blogu. Öyle güzel ki enerjisi. Teşekkürler!..