Küçükken en çok sevdiğim yemekler arasında etli patates yemeği ve etli biber dolması gelirdi...Benim tam aksime abimin her yemeği sevmesine karşılık oda bunları sevmezdi :)Ben tombiş ve boğazına çok düşkün bir evlat olduğum için annem ne zaman ne yemek yapayım dese bu ikisini sayardım sonra başlasın evde ben yemem sen ye sürtüşmesi...Hatta annem bize o dönemde bu çocukların biri Amerika biri Rusya derdi hey Allahım :)
250 gr yağlı kıyma(dana eti ise döş uygun)
1 büyük kuru soğan
1 çay bardağı pirinç(veya bulgur kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet domates
yarım demet maydanoz
bir kaç dal taze nane(kuru nanede olur)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 silme tatlı kaşığı tuz
Sos İçin;
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı su
Kapak için;
7 ader cherry domatesi veya
1 büyük domates
10 adet yeşil erik
Dolmalık biberlerin kapaklarını içe bastırarak temizleyin ve iyice yıkayıp kurumaları için ters çevirin.Her birinin altını bıçakla biraz delin.
Kıyma,incecik doğranmış soğan,pirinç,salçalar,kabukları soyulup minik doğranmış domatesler,baharatlar ve otları elinizle hamur gibi yoğurarak iyice özdeşleşmelerini sağlayın.
Her bir dolmalık biberin içine tuzlukla biraz tuz serpiştirin ve içlerine yarıdan biraz fazla kıymalı harç koyup tencereye dizin.Cherry domatesleri ortadan ikiye bölüp dolmaların kapağı olarak kullanın.
3 yemek kaşığı sıvıyağda salçayı kavurup 2 su bardağı kaynamış su ekleyin ve dolmaların üzerine sosu dökün.Erikleri tencereye serpiştirin.
Güveçte pişiyorsanız kısık ateşte 1 saat pişirip daha sonra kapağını açıp 15 dakika fırınlayın.
Güveçte pişiyorsanız kısık ateşte 1 saat pişirip daha sonra kapağını açıp 15 dakika fırınlayın.
Normal tencerede yapacaksanız orta ateşte yarım saat pişmesi yeterlidir.
Afiyet Olsun...
Not:İsterseniz kapakları için domates yerine dolmalık biberlerin kendi şapkalarını kullanabilirsiniz.
Salçası suyuda kavurmadan kullanabilirsiniz ama bence bu salça kavrulunca daha lezzetli oluyor.
Erik mevsimindeyseniz kullanmanızı tavsiye ederim .....
25 yorum :
Ben etsiz alsam olur mu ?
Canım benim ellerine sağlık her yaptığın yemek gibi buda enfes olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun
of of offff
sabah sabah bu ne güzel bir görüntü böyle
ellerine sağlık canım.......
harika bir görüntü,ellerine sağlık...
Canım ellerine sağlık... Fakat anlamadığım kıymayı ve soğanı falan kavurmadan çiğden mi koyuyoruz ? çiğden koyunca içten içten pişiyor mu?
Tabi tabi çiğden koyuyoruz canım.Pişiyor.Zaten iç harcı çok doldurmayacaksın ve sıkıştırmayacaksın .Su ile tencerede yarım saate pişer güveçte biraz uzun sürüyor.
Num num numm numm çok canım çekti yinei nefisss görünüyor ellerine kollarına sağlık bitanecimm...
oğğ süper ben önden kavur haşla falan derken uzun iş oluyordu birde böyle deneyim. Çok teşekkür ederim. Senin postlarını okudukça insanın yemek yapası geliyor :)
ah ah bayılırım.yanına birde yoğurt vazgeçilmezlerim arasındadır.ellerine sağlık canım...
Bende çiğden yaparım iç malzemeyi. Bulgur ve pirinci ayrı ayrı da kullandığım olur bazen karışıkta kullanırım.Yalnız yeşil erik ben yaprak sarmasında kullanıyordum,biber de hiç denememiştim,deneyeceğim:)Ellerine sağlık:))
Etli biber dolmasını güveç yemeklerini bu kadar çok sevmeme rağmen güveçte pişirmek neden hiç aklıma gelmemiş acaba :)
Cok güzel gözüküyor ellerine saglık
Sevgiler
Çok güzel görünüyor dolmalar,ben de böyle kavurmadan, çiğden yapıyorum.Ellerine sağlık:)
ilk defa erikli biber dolması görüyorum :) eriğin ne faydası oluyor bu dolmaya acaba...
Aslında erik daha çok zeytinyağlı dolmada kullanılıyor.Ancak ben mevsimindeysek bunada kullanıyorum ekşimtrak bir lezzet veriyor dolmaya böylece
Nefiss görünüyor. Eriği ben de ilk defa duyanlardanım. Ellerinize sağlık.
ellerine sağlık ne leziz olmuştur o şimdi;)
seviyorum bu tadi ama esim yemedigi icin belki yilda bir iki defa giriyor eve.ama ben bayilirim ellerine saglik guvecte de nasil kokmustur o.sevgiyle.
ellerine sağlık.harika görünüyor.çok ta sevdiğim bir taddır.sevgiler
Benim favorim her zaman için zeytinyağlısından yanadır ama bunun da tadı bir başka oluyor hani. Ellerinize sağlık...
Yolunuz düşerse bana da beklerim. Sevgiler :))
http://www.izlenimlerinderinligi.blogspot.com
ellerine sağlık canım,afiyetler olsun...
Ellerine sağlık.
Güveç, nereden temin edebilirm, heryerde satılanlara güvenemiyorum ki.
Birde sonra nasıl yıkanır??
Biber dolması, evde kabak var yapayım.
Kopyacı anne Çiğdem
Hmmm en sevdiğim yemektir. üstelik güveçte yapmışsın inanamıyorum sana enfesolmuş. ellerine sağlık :)
Etobur eşim eti et olarak yediği ve pek bir şeyin içine karıştırtmadığından tercihi zeytinyağlı. Ama ben.. Bayılırım buna be Aylinim.. Ellerine sağlık ablacım..
Aylincim ben geri döndüm :) Pazar günü gittim pazardan özellikle tazecik 15 tane dolmalık biber aldım. Tarifide bu postundan yazmıştım bir kağıda :) Doğru mutfağa girdim ve senin tarifinle mükemmel bir etli dolma yapmış oldum. Eşim yemeğe elimde tarif kağıdıyla başladığımı görünce burun kıvırdı. Ama sonra dolmalar pişmeye yakın eve yayılan harika kokuyu duyunca ağzı sulandı :) vallahi seninki kadar olmuşmudur bilmiyorum ama benim yaptığımda çok güzel oldu. Teşekkür ederim canım. Ellerimize sağlık :)
Alt tarafı biber dolması annem gözü kapalı yapıyor sen kağıda bakıyorsun demedimi alttan alttan :)Ellerine sağlık canım olmuştur eminim bak kavurmaya gerek yokmuş dimi
İşte ben bu görüntüye bayıldım yahuuu.Erikli felan bir dolma hımmm.Aa Aaaa bende mi yapsam netsem valla.
Ellerine sağlık, öpüyorum.
Yorum Gönder