Mayalı hamur işlerini ne derece sevdiğim bu kategorideki tariflerden belli zaten değil mi ? Bu fırıldak çörekte onlardan biri ..Yapımı çok çok kolay hamuru tutup 7-8 bezeye ayırıyoruz ve yuvarlak kalıba diziyoruz.Ben hem kolay çıksın hemde kalıbım kirlenmesin diye yağlı kağıt kullandım.Siz kullanmayabilirsiniz.
Yumuşacık pamuk gibi bir çörek istiyorsanız buyurun tarife geçelim ...
FIRILDAK ÇÖREK
1 çay bardağı oda ısısında yoğurt suyu
1 çay bardağı süt
1 paket instant maya(veya yarım paket yaşmaya)
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
yarım çay bardağı sıvıyağ
3-4 su bardağı un
Arasına;
2 çorba kaşığı yumuşamış tereyağı
Üzerine;
1 yumurta sarısı
çörekotu,susam ve haşhaş
Sütü ılık duruma gelecek şekilde ısıtın.3 su bardağı unu bir kaba alın ve ortasını açın.Süt,yoğurt suyu,sıvı yağ,maya,şeker ,tuz ve mahlebi alıp yavaşça una karıştırarak orta sertlikte bir hamur elde edene kadar un ekleyin.Hamur kabının ağzına strech film geçirip 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru 7-8 bezeye ayırın.Her bir bezeyi merdane yardımıyla çok az açın.Elinize tereyağı alıp her yuvarlak bezenin altına ve üstüne tereyağ sürüp şekildeki gibi kalıba dizin.20 dakikada bu şekilde mayalandırın.
Çöreğin üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu - susam serpin.175 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Afiyet Olsun.
8 yorum :
ilahi, adı çok hoşmuş:) nefis gçrünüyor bende çok severim mayalı tarifleri..ellerine sağlık.
Nefis olmuslar!
yawww nede güzel görünüyor kesilince felan. valla tadını merak ettim.
Gerçekten güzel olmuş.. o değilde hamur işlerini seven benim gibi biri için bu güzel tarifleri görüp, yapamamak çok kötü..
bu tür ekmek poğaçları bizde çok severiz. ellerinize sağlık..
Ooov Çok güzel görünüyor. Mayalı hamurları hem yoğurmayı hem de yemeyi çok severim :) Çok da basit görünüyor. Ellerinize sağlık.
Çok güzel olmuş canım. ellerine sağlık:)
Çok güzel gözüküyor
Yorum Gönder