3 Ekim 2013 Perşembe

ELMALI TART

 
 
Yaşasın ! Elma, armut, ayvalar tezgahlarda . Gelsin meyveli kurabiyeler, tatlılar kekler :)
 
Elmalı tart benim en çok sevdiklerim arasındadır. Özellikle hafif ılıkken üzeri vanilyalı dondurma konularak yenilirse...Bu tarif hamuru incecik ve çıtır bir tarif olduğundan yapıldığı gün yense süper olur.
 
Tarife tam uyarsanız çıtır çıtır nefis bir tartınız olur. Tart hamuruna kabartma tozu koyulmayacağını ve kabarmaması için hamura delikler açıldığını söylemeden geçemeyeceğim.
 
Daha evvelki elmalı kurabiye tarifimiz burada, elmalı kek tarifimiz ise burada ...
 
 
 
ELMALI TART
 
Tart Hamuru;
 
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2,5 su bardağı un
çay kaşığının ucuyla tuz
250 gram soğuk tuzsuz tereyağ
3 yemek kaşığı buzlu su
 
 
Elmalı İç Harç;
 
4 adet orta boy elma
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
4 yemek kaşığı esmer şeker (veya tozşeker)
1 çay kaşığı tarçın
 
Sunum için;
 
Pudra şekeri
vanilyalı dondurma
 
 
Hamur için un ,şeker ve tuzu karıştırın. Ardından minik minik doğradığınız neredeyse buz gibi olan tereyağını katın ve biraz karıştırın. Arından hamur kıvam bulana kadar soğuk su ekleyin. Buz gibi olan tereyağ ile bir kurabiye hamuru gibi hamur yapmaya çalışmayın zaten yapamazsınız.  Tereyağlar hafif içerisinde görünsün problem değil tarta kıtırlığı onlar verecek zaten. Hamur hafif toparlandığında hamuru ikiye bölün ve  üzerini kapatıp buzdolabına koyun.
 
 
İç harç için elmaları rendeleyin. Ocağa alıp tozşeker ile birlikte elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Pişince ocaktan alıp soğumaya bırakın ve içerisine tarçınla cevizi ekleyin.
 
26 cm'lik tart kalıbını yağlayın. Bir parça hamuru dolaptan çıkartıp merdane ile tart kalıbımdan çok az büyük olacak şekilde açın ve tart kalıbına yerleştirin. Tart  hamurunuzu kabarmaması için bir kaç yerinden delin.(kenarlarından taşabilir sorun değil)
 
Soğuyan iç harcımızı tart hamurunun üzerine güzelce yayın. Arından dolapta kalan 2. parça hamuru alıp rendenin iri tarafı ile elmalı harcın üzerine rendeleyin.
 
Kenardan taşan hamurlar varsa onları bıçakla kesip üzerine rendeleyebilirsiniz.
 
Fırını 175 derecede ısıtın. Tartı fırına koyup yaklaşık 35 -40 dakika pişirin. Ilık olarak üzerine pudra şekeri eleyerek veya vanilyalı dondurma ile servis yapın .
 
Afiyet Olsun.
 

8 yorum :

Canan Demirbağ dedi ki...

İncecik hamuruyla nefis gözüküyor,ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

Pufff aylin hanımcığımm pufff yaaa :( .. becerikli olmak doğuştan gelen bir yetenekmi sonradan kazanılmazmııı ( kafamda deli sorularrr :)

Unknown dedi ki...

Bayildim... Yaninda da dondurma - harika :) Ellerine saglik canim...

sevdaninsokagi dedi ki...

Aylin Hanım;
Sizin bu tariflriniz ve onları fotoğraflamanız beni benden alıyor, o kadar güzeller ki, ellerinize ve objektifinize sağlık.
Sevgilerimle

YeMeK vAkTi dedi ki...

Sevda Hanım merhaba ,

Aslında fotoğraf konusunda kendimi çok yeterli bulmuyorum . Beğeniyorsanız ne mutlu bana çok çok sevgiler :)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Tabiki sonradan kazanılıyor hiç merak etme :))

YeMeK vAkTi dedi ki...

Çok çok teşekkürler, sevgiler :)

Aycan dedi ki...

masaörtün harika valla bayıldım. bulursam hemen alıcam .

ellerine sağlık canım çok severim.