26 Mart 2014 Çarşamba

Kremalı Elmalı Kırıntı Pay



 Yapım aşamalarına bakınca zor gibi görünen aslında çok basit bir pay tarifi bu..Kremalı olması onu diğerlerinden farklı kılıyor.Tadı gerçekten çok güzel,tarifi sevgili Yasemin'den aldım.Mutlaka denemenizi tavsiye ederim .

Bu pay çay sofralarınıza veya akşam kahvenizin yanına çok yakışacak.Elmalı yapmak istemezseniz armutta kullanabilirsiniz.


KREMALI ELMALI KIRINTI PAY

3 adet orta boy elma (ince ince dilimlenmiş)
Kek için:
  • 200 gr un (~2 su bardağı)
  • 150 gr şeker (~2/3 su bardağı – 1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 110 gr tereyağı (soğuk ve küp küp 6-8 parçaya doğranmış)
Kreması için
  • 2 adet yumurta
  • 200 gr krema (1 paket)
  • 120 gr yoğurt (~1/2 su bardağı)
  • 100 gr esmer şeker (~1/2 su bardağı)
  • 1 paket vanilya
  • Çay kaşığının ucuyla tuz
Üst Kırıntı için
  • 120 gr un (~1 su bardağı un)
  • 140 gr şeker (~2/3 su bardağı – 1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 60 gr tereyağı (erimiş soğumuş) (~1/4 su bardağı)
  • 1/4 çay kaşığı tarçın
  • Çay kaşığının ucuyla tuz
Rondoda şeker, un ve kabartma tozunu karıştırın. Üzerine küp küp doğradığınız tereyağını ekleyip iyice karışana kadar çekin. Oldukça kuru, kum gibi bir karışım elde etmelisiniz.
Bu karışımın 3/4 ünü (yan yarısından biraz daha fazlasını) yağlamış olduğunuz kek kalıbına serpin. Karışımı sadece serperek kalıbın her yerini kaplayın, kesinlikle üzerine bastırmayın. Kenarlara biraz daha yüksek olarak serpmeye özen gösterin. Serptiğiniz karışımın üzerine ince ince dilimlediğiniz elmaları serpin. Kalan karışımı elmaların üzerini kapatacak şekilde serpin ve yine bastırmayın. Önceden 180 C’ye ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.
Bu sırada bir kapta yumurta, krema, yoğurt, esmer şeker, vanilya ve tuzu çırpın. Kekiniz 20 dakika piştikten sonra fırından çıkarın ve yumurtalı bu karışımı kekinizin üzerine dökün. Tekrar fırına koyup 20 dakika daha pişirin. 20 dakika sonunda hala çok suluysa biraz daha pişirebilirsiniz.
Üst kırıntısını hazırlamak için bir kapta un, şeker, tarçın ve tuzu karıştırın. Üzerine erimiş tereyağını ekleyip yoğurun. Tüm kuru malzemeler ıslanıp büyük parçalar halinde hamur haline gelene kadar yoğurmanız yeterli. Hazırladığınız bu hamuru buzluğa koyup dondurun. Rendelenebilecek kadar soğuduktan sonra çıkarıp rendeleyin.
Rendelediğiniz bu hamuru fırından çıkardığınız kekinizin üzerine serpin. Tekrar fırına atıp üzeri kızarana kadar 20 dakika daha pişirin.
Kırıntı payınız soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

7 yorum :

Aycan dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Bu kadar ara verme lütfen :)

funda987 dedi ki...

Şu anda yapıyorum, bakalım nasıl olacak, merakla fırından çıkmasını bekliyorum.

Yasemin Babalik dedi ki...

bana da elmalı olsun ne olursa olsun çooook severim. bu da çok leziz görünüyor ellerine sağlık Aylincim

Zeynep dedi ki...

ellerine sağlık hacişkommmm,bloğu böyle güncel görünce çok duygulanıyorummm:))))

meltem dedi ki...

Bunu da gözüme kestirdim:)

Merve Sevim dedi ki...

Çok zahmetli bi tatlıymış.. toplamda 60 dk fırında kalması da ilginç.. belki bir gün denerim ama merak ettim , elinize sağlık :)

Aylin AKIN dedi ki...

Tarifi okuduğumda banada çok zahmetli gelmişti. Ama yaparken hiç öyle değil ve çok lezzetli