28 Mayıs 2014 Çarşamba

Pastane Açması Tarifi


Küçüklüğümden beri pastaneden aldığım hamur işi hep açmadır. Açmacıyım ben poğaçacı değil.Gerçi kendi yaptığım mayalı poğaçaları da çok seviyorum ama bu açmayı da arasına sürdüğüm tereyağı ve tel tel ayrılması sebebiyle daha bir ayrı yere koyuyorum .
Açmayı bazı arkadaşların arasına yağ sürmeden poğaça gibi yaptığını görüyorum.Yani o şekilde sadece yaptığınız poğaçaya farklı bir şekil verirsiniz.Ayrıca mahlepsizde açma mümkün değil olmaz !


PASTANE AÇMASI TARİFİ

1 su bardağı ılık süt
1,5 su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket (42 gram yaş maya)
4-5 bardak un

 Arası için;
2 çorba kaşığı yumuşamış tereyağı

Üzeri İçin;
Yumurta sarısı+ bir fiske şeker
çörekotu




4 bardak unu yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın.1 paket mayayı 1 su bardağı ılık sütte karıştırarak eritin. Mayalı süt,su,şeker,tuz,mahlep ve sıvıyağı unun ortasına koyup yavaşça yoğurmaya başlayın.Gerekirse un ilave edip yumuşakça bir hamur elde edin. Kabın üzerine strech film geçirip sıcak bir yerde yarım saat mayalandırın.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler kopartıp yuvarlayın. Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açıp her yerine yumuşamış olan tereyağından sürün ve hamuru rulo yapıp burarak yuvarlayıp tepsiye yerleştirin. 

Tepside de yarım saat mayalandırdığınız hamurunuzun üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirin.175 dereceli önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun





2 yorum :

Aycan dedi ki...

O halde yapalım yiyelim senin açmalarından canımcım.

ellerine sağlık. Mucckkk

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Ellerinize sağlık, deneyecem bu tarifinizi...