11 Haziran 2012 Pazartesi

Patatesli Poğaça

Patatesli Poğaça

Canımız sıkıldığında kek çırpsam iyi gelir diye düşünenlerimiz çoktur ya hani,bende bu durum uuzn süredir bir hamur mayalasam şeklinde...Özellikle instant maya kullanmayı bırakıp yaşmaya kullanmaya başladığımdan beri kilo almak korkusu olmasa hergün mayalı birşeyler pişirebilirim ...




Eşimin en sevdiği iç patatesli veya peynirli olandır...Benimki ise ıspanaklı-pazılı-patlıcanlı-pastırmalı! Pastırma eklemesenizde bu poğaça pufur pufur gayet lezzetli bir poğaça oluyor, ama bir kaç tanesine hindistan cevizini mutaka deneyin...



PATATESLİ POĞAÇA1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
75 gram oda sıcaklığında tereyağı
2 yumurta(sarıları üzeri için)
1 küp pakmaya(yaşmaya)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un



İç Malzemesi;

4 adet haşlanmış patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz,karabiber,kimyon,pul biber
bir kaç dal maydanoz
6-7 dilim pastırma(arzuya göre)


Üzerine;

1 yumurta sarısı
hindistan cevizi rendesi
susam








Süt ve suyu karıştırıp el yakmayacak sıcaklığa gelinceye kadar ısıtın ve 1 küp yaşmayayı sütün içinde eritin.

4 bardak un ve diğer hamur malzemelerini karıştırıp gerektiğinde un ilavesi ile ele yapışmayacak ancak yumuşak bir hamur elde edin.Yumuşak olması hamurun kabarması ve piştiğinde de yumuşak kalması için çok önemli!


Hamurun üzerine strec film geçirip ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın.


2 yemek kaşığı sıvıyağda yemeklik doğranmış soğanları soteleyin,salçayı ilave edin. Kullanacaksanız pastırmaları incecik doğrayıp yağda biraz kızartın.4 adet haşlanmış patatesi ezip kavrulan soğana ilave edin.Baharatlarıda ilave edip iç harcı biraz soğutun.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler kopartıp elinizle açın ve ortasına 1 yemek kaşığı patatesli iç malzesi koyup yuvarlak kapatın. Yağlanmış tepsiye dizdiğiniz poğaçaları bu şekilde 45 dakika bekletin.

Üzerine yumurta sarısı ve hindistan cevizi serpip 175 derece ön ısılı fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.


Afiyet Olsun....


18 yorum :

Cafe Portakal dedi ki...

açım aç:)bakılmıyor böyle tadına bakmaklazım ellerine sağlık canım
sevgiler

nilay dedi ki...

En sevdiğim poğoçalardan biridir. Pastırmalı falan ek malzemeli olmuş :))
Ellerine sağlık Aylinim
sevgiler

Başak dedi ki...

Patatesle yapılan her şeyi severim. leziz görünüyor. Afiyet osun

Yemekheyecani (Emel) dedi ki...

yine sahane olmusa benziyor canim
ellerine saglik
:-))

zeynep dedi ki...

Hep söylerim yaşmaya gibisi yok diye ama sakalım yok ki:))
Ellerine sağlık canım hayırlı haftalar..

LEYLAnın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

gayet doyurucu görünüyorlar :) ellerne sağlık Aylin.

Tombul Tarifler dedi ki...

severim patatesli poğaçayı eline sağlık afiyet şeker olsun sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Ah aylinim..
İnsan sabahin 7 sinde acmamali bloglari dedim :-)))

Nasil bir guzelliktir boyle..

Tümay Öztürk dedi ki...

walla bende patatesli sevenlerdenim ve de çok güzel gözüküyor poğaçaların canımç ben de mayalı hamurları çok seviyorum. hele de bırakıyorsun sonra gelip bakınca 2 katına çıkmış oluyor ya bayılıyorum o zaman:) Ellerine sağlık:)

Tümay Öztürk dedi ki...

walla bende patatesli sevenlerdenim ve de çok güzel gözüküyor poğaçaların canımç ben de mayalı hamurları çok seviyorum. hele de bırakıyorsun sonra gelip bakınca 2 katına çıkmış oluyor ya bayılıyorum o zaman:) Ellerine sağlık:)

casminella dedi ki...

Benim gözümde o kadar büyür ki mayalı hamur yapmak. Bu kadar pratik oluyorsa ben bir daha deneyeyim bakalım. Ellerinize sağlık...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

ellerine saglik canim harika gorunuyor,bir tane alasim geldi :)

aslı dedi ki...

En sevdiğim hamur işidir. İçinde ne olduğu hiç farketmez. Yumuşacık nefis görünüyorlar, ellerine sağlık Aylin'ciğim.
Sevgiler :)

Mahzun Prenses dedi ki...

Merhaba,

İnstant maya ve yaş maya arasında belirgin bir lezzet farkı oluyormu ?

Selamlar

YeMeK vAkTi dedi ki...

MErhaba :)
Yaş maya çok daha fazla kabarık puf puf poğaçalarınız olmasını sağlıyor.

İnstantta daha az kabarmış ve daha sert poğaçalarınız olabiliyor.

Ayrıca yaş maya kullandığınız poğaçada pastanelerde yediğiniz o geriden gelen maya kokusunu daha iyi alıyorsunuz

Sevgiler,

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

ellerine sağlık canım. bende deneyeceğim mutlaka. sevgiyle kal

Çay Makinesi dedi ki...

Çok güzel bir tarif teşekkürler

Damak Yemek Tarifleri dedi ki...

Çayın yanında ne kadar da güzel gider şimdi,damakta bıraktığı lezzeti anımsattı adeta fotoğraflar... Ellerinize emeğinize sağlık.