Çiğ Börek,Çi Börek |
Ancak burdaki tarifte hamurun bekletildiğinde daha güzel olduğu belirtiliyordu ama benim buna vaktim yoktu.Eve gittiğimde evde sütün bittiğini fark ettim ve süt oluyorsa yoğurt ile daha güzel olur diyerek içine süt yerine yoğurt ilave ettim.
Hem hamuru çok kolay açılıp kabaran hemde çok lezzetli bir börek oldu...Ben yarım ölçü ile 8 tane büyük çiğbörek çıkardım... Sizede yaptığım ölçüler ile yazıyorum...Bu tarifi 2 kişi için yaklaşık 3 kere denedim ve hep aynı şekilde yaptım.Çiğ börek yapmak meğer ne kolaymış:))
Çiğ Börek(8 adet)
Yarım su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yarım bardak su
aldığı kadar un
İç Harcı;
1 büyük rendelenmiş soğan
250 gram kıyma
1 ttalı kaşığı tuz
yarım çay kaşığı karabiber
Kızartmak için;
2 su bardağı sıvıyağ
Hamur için un hariç bütün malzemeyi karıştırıp unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Hamur yapamayanlar korkmasın hamur gerçekten hem çarçabuk toparlanıyor hemde çok kolay açılıyor ....Hamurun üzerine nemli bir bez kapatıp mümkünse en az 1 saat bekletelim(aslında hamurun sabahtan yapılıp akşam pişirilmesi gerekiyor)
İç harç için soğanı rendeleyelim içine tuz,kıyma ,karabiber ekleyip oldukça sulu bir kıyma harcı elde edelim.(soğan yeterince sulu değilse 2 yemek kaşığı kadar su ekleyin)
Hamuru 8 bezeye ayırıp her bir bezeyi unladığımız tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.yarısına kıymalı harcı lahmacun yapar gbi iyice bastırarak yayıp diğer yarısını üzerine kapatalım.Bir tabak veya hamur kesici yardımı ile kenarlarını keserek yapıştıralım.
Tavaya 2 su bardağı yağ koyup orta ateşte henüz kızmaya başlamış olan yağda börekleri önlü arkalı kızartalımve havlu kağıda çıkartalım.En hızlısından üç beş kare fotoğrafını çekip bekletmeden bu lezzetin keyfini çıkaralım:)Ben bol köpüklü ayran ve çakma gevurdağı salatam ile ikram ettim.
Afiyet Olsun...
Not:Börekler pişerken altını çok harlı açmayın içindeki çiğ kıymayıda düşünerek orta ateşte pişirinki hamuru birden yakmayın.
29 yorum :
denemek gere..oldukça pratik eline sağlık..
denenecek tarifler listesinde başa geçti... daha hiç hamur açmadım açıkçası o konuda biraz çekimserim :(
Sen anlatırken o kadar kolay geliyor ki tarifler :))Ellerine sağlık enfes olmuşlar ;)
ellerine sağlık deneyeceğim mutlaka. çok güzel anlatmışsın.
ellerıne sağlık canım hamur işlerini yapmayı çok sevıyorum çoğu ınsana zor gıbı gorunuyor ama aslında kafaya koyup yapmaya başlamakla alakalı,ne kadar güzel yapmışsın üstüne bir de tecrübelerini katmışsın ,sevgiler..
yoğurt hamuru bi nevi mayalandırıyor zaten
bir gün teyzemin eşi enden çi börek istedi.
dedim sizin evde yapalım hem terasta püfür püfür yaparız bi güzel de yeriz
iyi mi iyi.
geldi tepeme dikildi
bunun iç harcı neden çiğ pişir bunu kurt olcak bizde
ya hu enişte adı üstünde çi börek bu
ne dediysem ikna edemedim.:)
neyse onun çi börek içini kavurduk da rahatladı.
amaaa anladım ki yemek vs. yaparken başında helede bir erkeğin olmaması lazımmış :)
Yanında bir bardak çayla harika gider. Elinize sağlık. Görüntüsüyle yemiş kadar olduk.
ya bu yapılırmı zaten kaç gündür canım çiğ börek isteyip duruyor hatta gittiğimiz bir avm de de bulamayınca nasıl hayal kırıklığı yaşadım anlatamam. evdekilerinde benimde çok sevdiğimiz bir lezzet eline sağlık yine yapmalı ve doyasıya yemeli değil mi.. kocaman sevgiler..of ya offf buradan gitmeyeceğim ben..
Ama bu çoook ayartıcı bir tarif olmuş, ellerinize sağlık:)
Bizde cok yapariz Aylincigim...ellerine saglik, bu börekte asil zorluk tek tek kizartmak...nefis bir görüntü, sevgiler
zehra
canım blogunun yeni görüntüsü harika. çiğ börekte nefis görünüyor ellerine sağlık
nefis görünüyor çayın yanındada ne güzel yenir ellerine sağlık
çok severim oldukçada güzel görünütor ellerine sağlık:)
hmm çok güzel görünüyor,eline sağlık! hemen denenmeli:)
Çok guzeller,ellerıne saglık.Vakıt ayırıp bende yapsan gayet ıyı olacak.
Ben hep un,su,tuz ve yumurta ile yapıyordum. Çok güzel oluyor ama, bir de sizin yaptığınız şekilde denemek lazım. Her halini inanılmaz sevdiğim bir yiyecek olduğu kesin. Ellerinize sağlık.
Merhabalar, sayfanızın yeni hali çok hoş olmuş göz yormuyor... :) Böreğinizde her zaman olduğu gibi göze hitap ediyor, eminim mideyede ediyordur da, bunu burdan anlayamıyoruz tabiki :) Sevgilerimle... (İlk yorum, ama hergün ki ziyaretçiniz :) )
Bayılıyorum çiğ böreğe, ellerine sağlık Aylincim. Nefis görünüyor:)
Ellerine sağlık canım vallahi harika görünüyor.Mutlaka denemeliyim.
ellerine sağlık çok güzel görünüyor
Çok nefis görünüyor canım.Ellerine sağlık.
çİĞ BÖREĞE BAYILIRIM BEN AYLİNNNN.
Ne güzel görünüyor çıtır çıtır. Ellerine sağlık Aylincim..
Aylincim nasıl canım çekti anlatamam :) Çok güzel görünüyor.
Aman benim hamarat arkadaşım ellerine sağlık nefis görünüyor
olsada yesek harika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.
ELLERİNE SAĞLIK. NEFİS GÖRÜNÜYOR... BEN BAYILIRIM ZATEN.. BİZİMKİLER DE PEK BİR YAPAR :)))
Yanında ayranla nefis olur. Ellerinize sağlık.
nasıl severim biliyor musun! Aylinim bir anlaşma yapalım ben sana damat paçası yapiyim sen de bana çiğ börek! Ellerine sağlık canım. Bu tarifi ben de not aldım. madem sen bu kadar araştırdın o zaman Amerikayo yeniden keşfetmeye gerek yok. bunu kullanabiliriz.)
Yorum Gönder