14 Ekim 2011 Cuma

Çiğ Börek

Çiğ Börek,Çi Börek
Çiğ börek yapmayı kafama koyduğumda genelde tariflerin çoğunun asıl tarif olan un tuz ve sudan ibaret olduğunu gördüm.Bu hamurun beni hem zorlayacağını hemde daha lezzetli olması açısından içinde süt - yağ vs olan bir hamur arayışı içine girdiğimde karşıma çıkan çoğu tarifin kaynağı belirtilmesede bire bir ölçüleriyle leziz tarifler'di...



Ancak burdaki tarifte hamurun bekletildiğinde daha güzel olduğu belirtiliyordu ama benim buna vaktim yoktu.Eve gittiğimde evde sütün bittiğini fark ettim ve süt oluyorsa yoğurt ile daha güzel olur diyerek içine süt yerine yoğurt ilave ettim.



Hem hamuru çok kolay açılıp kabaran hemde çok lezzetli bir börek oldu...Ben yarım ölçü ile 8 tane büyük çiğbörek çıkardım... Sizede yaptığım ölçüler ile yazıyorum...Bu tarifi 2 kişi için yaklaşık 3 kere denedim ve hep aynı şekilde yaptım.Çiğ börek yapmak meğer ne kolaymış:))

Çiğ Börek(8 adet)
Yarım su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yarım bardak su
aldığı kadar un
İç Harcı;
1 büyük rendelenmiş soğan
250 gram kıyma
1 ttalı kaşığı tuz
yarım çay kaşığı karabiber

Kızartmak için;
2 su bardağı sıvıyağ








Hamur için un hariç bütün malzemeyi karıştırıp unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Hamur yapamayanlar korkmasın hamur gerçekten hem çarçabuk toparlanıyor hemde çok kolay açılıyor ....Hamurun üzerine nemli bir bez kapatıp mümkünse en az 1 saat bekletelim(aslında hamurun sabahtan yapılıp akşam pişirilmesi gerekiyor)




İç harç için soğanı rendeleyelim içine tuz,kıyma ,karabiber ekleyip oldukça sulu bir kıyma harcı elde edelim.(soğan yeterince sulu değilse 2 yemek kaşığı kadar su ekleyin)




Hamuru 8 bezeye ayırıp her bir bezeyi unladığımız tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.yarısına kıymalı harcı lahmacun yapar gbi iyice bastırarak yayıp diğer yarısını üzerine kapatalım.Bir tabak veya hamur kesici yardımı ile kenarlarını keserek yapıştıralım.




Tavaya 2 su bardağı yağ koyup orta ateşte henüz kızmaya başlamış olan yağda börekleri önlü arkalı kızartalımve havlu kağıda çıkartalım.En hızlısından üç beş kare fotoğrafını çekip bekletmeden bu lezzetin keyfini çıkaralım:)Ben bol köpüklü ayran ve çakma gevurdağı salatam ile ikram ettim.




Afiyet Olsun...


Not:Börekler pişerken altını çok harlı açmayın içindeki çiğ kıymayıda düşünerek orta ateşte pişirinki hamuru birden yakmayın.

29 yorum :

Unknown dedi ki...

denemek gere..oldukça pratik eline sağlık..

fuly dedi ki...

denenecek tarifler listesinde başa geçti... daha hiç hamur açmadım açıkçası o konuda biraz çekimserim :(

Yaşamın Kimyası dedi ki...

Sen anlatırken o kadar kolay geliyor ki tarifler :))Ellerine sağlık enfes olmuşlar ;)

özlem dedi ki...

ellerine sağlık deneyeceğim mutlaka. çok güzel anlatmışsın.

zeymurancafe dedi ki...

ellerıne sağlık canım hamur işlerini yapmayı çok sevıyorum çoğu ınsana zor gıbı gorunuyor ama aslında kafaya koyup yapmaya başlamakla alakalı,ne kadar güzel yapmışsın üstüne bir de tecrübelerini katmışsın ,sevgiler..

muhabbetsofrasi dedi ki...

yoğurt hamuru bi nevi mayalandırıyor zaten

bir gün teyzemin eşi enden çi börek istedi.
dedim sizin evde yapalım hem terasta püfür püfür yaparız bi güzel de yeriz

iyi mi iyi.
geldi tepeme dikildi
bunun iç harcı neden çiğ pişir bunu kurt olcak bizde

ya hu enişte adı üstünde çi börek bu

ne dediysem ikna edemedim.:)
neyse onun çi börek içini kavurduk da rahatladı.

amaaa anladım ki yemek vs. yaparken başında helede bir erkeğin olmaması lazımmış :)

durme durme dedi ki...

Yanında bir bardak çayla harika gider. Elinize sağlık. Görüntüsüyle yemiş kadar olduk.

lezzettabağı dedi ki...

ya bu yapılırmı zaten kaç gündür canım çiğ börek isteyip duruyor hatta gittiğimiz bir avm de de bulamayınca nasıl hayal kırıklığı yaşadım anlatamam. evdekilerinde benimde çok sevdiğimiz bir lezzet eline sağlık yine yapmalı ve doyasıya yemeli değil mi.. kocaman sevgiler..of ya offf buradan gitmeyeceğim ben..

Elifin Terazisi dedi ki...

Ama bu çoook ayartıcı bir tarif olmuş, ellerinize sağlık:)

Eya dedi ki...

Bizde cok yapariz Aylincigim...ellerine saglik, bu börekte asil zorluk tek tek kizartmak...nefis bir görüntü, sevgiler

zehra

Hayatın Tatları dedi ki...

canım blogunun yeni görüntüsü harika. çiğ börekte nefis görünüyor ellerine sağlık

GÖNÜL dedi ki...

nefis görünüyor çayın yanındada ne güzel yenir ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

çok severim oldukçada güzel görünütor ellerine sağlık:)

Lezzet Karnavalı dedi ki...

hmm çok güzel görünüyor,eline sağlık! hemen denenmeli:)

Unknown dedi ki...

Çok guzeller,ellerıne saglık.Vakıt ayırıp bende yapsan gayet ıyı olacak.

Serap dedi ki...

Ben hep un,su,tuz ve yumurta ile yapıyordum. Çok güzel oluyor ama, bir de sizin yaptığınız şekilde denemek lazım. Her halini inanılmaz sevdiğim bir yiyecek olduğu kesin. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhabalar, sayfanızın yeni hali çok hoş olmuş göz yormuyor... :) Böreğinizde her zaman olduğu gibi göze hitap ediyor, eminim mideyede ediyordur da, bunu burdan anlayamıyoruz tabiki :) Sevgilerimle... (İlk yorum, ama hergün ki ziyaretçiniz :) )

Chilek dedi ki...

Bayılıyorum çiğ böreğe, ellerine sağlık Aylincim. Nefis görünüyor:)

BETÜLCE dedi ki...

Ellerine sağlık canım vallahi harika görünüyor.Mutlaka denemeliyim.

Ada Deniz dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyor

Aycan dedi ki...

Çok nefis görünüyor canım.Ellerine sağlık.

zühra dedi ki...

çİĞ BÖREĞE BAYILIRIM BEN AYLİNNNN.

Unknown dedi ki...

Ne güzel görünüyor çıtır çıtır. Ellerine sağlık Aylincim..

Egeden Tarifler dedi ki...

Aylincim nasıl canım çekti anlatamam :) Çok güzel görünüyor.

Unknown dedi ki...

Aman benim hamarat arkadaşım ellerine sağlık nefis görünüyor

Gülcan dedi ki...

olsada yesek harika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

Alev Özkan dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK. NEFİS GÖRÜNÜYOR... BEN BAYILIRIM ZATEN.. BİZİMKİLER DE PEK BİR YAPAR :)))

Adsız dedi ki...

Yanında ayranla nefis olur. Ellerinize sağlık.

Tümay Öztürk dedi ki...

nasıl severim biliyor musun! Aylinim bir anlaşma yapalım ben sana damat paçası yapiyim sen de bana çiğ börek! Ellerine sağlık canım. Bu tarifi ben de not aldım. madem sen bu kadar araştırdın o zaman Amerikayo yeniden keşfetmeye gerek yok. bunu kullanabiliriz.)