9 Haziran 2014 Pazartesi

Cevizli Lokum Tarifi




Bursa'nın kınalar da dağıtılan meşhur cevizli lokumu evde denenmiş hali gayet lezzetli oldu. Daha büyük yapılıp üzerine susam serpilirse tam hazır satın alınanlar gibi bir görüntüsü olabilir. Biz susam ve cevizleri havanda dövdük ancak siz rondodan geçirerek daha kolay yapabilirsiniz.

Maşinga sobada pişirildiği için lezzetine lezzet eklendi ancak sizler fırında da rahatlıkla pişirebilirsiniz.Deneyeceklerin şimdiden ellerine sağlık olsun.


Cevizli Lokum Tarifi

1 su bardağı ılık süt
2,5 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 küp yaşmaya
1 yemek kaşığı şeker
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
6-7 bardak un

İçerisine;
5 yemek kaşığı ezilmiş sarı haşhaş
1 su bardağı susam
1 su bardağı ceviz
yarım su bardağı sıvıyağ



Susam'ı yağsız tencerede biraz kavurup ılınınca havanda ezilinceye kadar dövün veya robotta çekin.Cevizi de iri kalacak şekilde dövün.Haşhaşı biraz sıvıyağ ile sulu bir kıvama getirin.

Mayayı su,süt,şeker ve tuz ve 1 yemek kaşığı un ile eritin.5 bardak unu yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın.Ortasına mayalı karışımı ve sıvıyağı ekleyip arada un ilavesi de yaparak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin ve üzerini örtüp kenara alıp yarım saat mayalandırın.

Mayalanan hamuru 2 parçaya bölün.Hamuru açacağınız büyük yuvarlak masayı sıvıyağ ile yağlayıp bir parça hamuru üzerine de biraz yağ ekleyip merdane yardımıyla inceltebileceğiniz kadar açın.Haşhaş ezmesinin yarısını hamura eliniz ile her yerine gelecek şekilde yedirin.Susamın yarısını ve cevizin yarısını her yere gelecek şekilde yayın.Hamuru fotoğraftaki gibi rulo sarın.

Bıçak yardımıyla 3 parmak genişliğinde poğaçalar kesip yağlanmış tepsiye şekildeki gibi  çok sıkıştırmadan yerleştirin.Bu şekilde tepside de 20 dakika mayalanmaya bırakın.

175 derece önceden ısırılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ilındığı zaman parçalara ayırıp servis yapın.

Afiyet Olsun.


3 yorum :

Aycan dedi ki...

susam eklenmiş olmasıda çok değişik geldi bana. biz genelde haşhaşve cevizli yaparız.

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Harika bir anlatım Aylin hanımcım çok teşekkürler. Uşak'tan aldığım sarı haşhaş ezme mi kullanmayı düşündüğüm bir zamandı tarif ilaç gibi geldi :))
Sevgiler çokça...

mutfağımdaki lezzet dedi ki...

çok güzel görünüyor ayrıca bloğunuzda çok güzel.Bende yeni blog açtım tariflerimi herkesle paylaşmak istedi.Ellerinize sağlık