Sıcaklardanmı tatil isteğindenmidir nedir bilmiyorum ama bu aralar hiç mutfağa giresim yok.Girsemde koca kaseye yeşil salata hazırlayıp üzerine ızgara tavuk,balık yada peynir koyup onu yiyorum.Elim fotoğraf makinasına gitsede hadi canım buda çekilirmi artık diyip her defasında geri bırakıyorum:)
Patates dolmasını geçen hafta,bir gece önceden buzluktan çıkardığım kıyma bozulmasın diye yaptım!Hani vardırya bazen yapıcam deyip dondurucudan çıkarırız yada alıp sebzeliğe koyarız ama günler geçer elimiz gitmez aynı o hesap.Özellikle çocukların sevebileceği bir yemek.Ben beşamel sosu çok sevdiğimden kullandım ama siz üzerine sadece kaşar rendeleyip , salçalı su yaparakta fırına verebilirsiniz.
Patates Dolması
4 büyük ve 8 küçük patates
300 gram kıyma
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
yarım çay kaşığı tuz,karabiber,bir kaç dal maydanoz
Beşamel Sos İçin
2 yemek kaşığı sıvıyağ(ben kullanmıyorum)
1 yemek kaşığı un(çok tepeleme olmasın)
1 su bardağı süt
yarım çay kaşığı tuz
biraz muskat cevizi rendesi
Üzeri İçin
Rendelenmiş yada dilim taze kaşar
Patateslerin kabuklarını soyup tuzlu kaynamış suda yaklaşık 7-8 dakika haşlıyoruz.Patatesler haşlanırken bir tavaya 1 yemek kaşığı yağ ve küp doğranmış soğanlarımızı alıp soğanla pembeleşene kadar kavuruyoruz.Kıyma ve salçayıda ilave edip kıyma iyice pişince baharatlarını ekleyip altını kapatıyoruz.
Patates dolmasını geçen hafta,bir gece önceden buzluktan çıkardığım kıyma bozulmasın diye yaptım!Hani vardırya bazen yapıcam deyip dondurucudan çıkarırız yada alıp sebzeliğe koyarız ama günler geçer elimiz gitmez aynı o hesap.Özellikle çocukların sevebileceği bir yemek.Ben beşamel sosu çok sevdiğimden kullandım ama siz üzerine sadece kaşar rendeleyip , salçalı su yaparakta fırına verebilirsiniz.
Patates Dolması
4 büyük ve 8 küçük patates
300 gram kıyma
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
yarım çay kaşığı tuz,karabiber,bir kaç dal maydanoz
Beşamel Sos İçin
2 yemek kaşığı sıvıyağ(ben kullanmıyorum)
1 yemek kaşığı un(çok tepeleme olmasın)
1 su bardağı süt
yarım çay kaşığı tuz
biraz muskat cevizi rendesi
Üzeri İçin
Rendelenmiş yada dilim taze kaşar
Patateslerin kabuklarını soyup tuzlu kaynamış suda yaklaşık 7-8 dakika haşlıyoruz.Patatesler haşlanırken bir tavaya 1 yemek kaşığı yağ ve küp doğranmış soğanlarımızı alıp soğanla pembeleşene kadar kavuruyoruz.Kıyma ve salçayıda ilave edip kıyma iyice pişince baharatlarını ekleyip altını kapatıyoruz.
Haşlanan patatesleri biraz soğutup patateslerimiz büyükse ikiye bölüp çay kaşığı ile ortasını biraz oyuyoruz.Küçük patates kullanıyorsak aynı işlemi bölmeden yapıyoruz.Patateslerden çıkan haşlanmış içleri kıymamızın içine rendeleyip kıymalı harç ile patateslerin ortasını iyice dolduruyoruz.
2 yemek kaşığı sıvıyağda unu biraz kavurup 1 su bardağı sütü iyice çırparak beşamel sosumuzu pişiriyoruz.Altını kapatmaya yakın sosa tuz ve muskat cevizi rendesi ilave ediyoruz.
Patatesleri fırın kabına yerleştirip beşamel sosu kaşıkla patateslerin üzerine koyuyoruz.Üzerine kaşar kaşar rendesi veya ince kaşar dilimi koyup 180 derece ısılı fırında yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz.
2 yemek kaşığı sıvıyağda unu biraz kavurup 1 su bardağı sütü iyice çırparak beşamel sosumuzu pişiriyoruz.Altını kapatmaya yakın sosa tuz ve muskat cevizi rendesi ilave ediyoruz.
Patatesleri fırın kabına yerleştirip beşamel sosu kaşıkla patateslerin üzerine koyuyoruz.Üzerine kaşar kaşar rendesi veya ince kaşar dilimi koyup 180 derece ısılı fırında yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz.
Afiyet Olsun...
not:ben yağ konusunda bu aralar biraz cimriyim siz damak zevkinize göre arttırabilirsiniz....
30 yorum :
Ellerine sağlık,nefis gözüküyor canım :) Mutlaka deniycem...
hımm yapmak istedim:))) çok güzel görünüyor:))
harika olmuş ellerine sağlık.
Çok güzel görünüyor patatesler canım.Ellerine sağlık.
Valla herkez gidiyor tatile bende taaaaaaaaa eylül'ü bekliyorum, için gidiyor ama ne yapalım :(
Bu arada rejim'e devam mı?
Aycancım çok rejim havasında değil ama yediklerime dikkat ediyorum hala evet:)
nefis görünüyor hemde pratik ellerine sağlık
hmm.
tam benlik bir tarif. beşamel sos girdimi bir yemeğe orda duruyorum işte. eline sağlık canım...
harıka gözukuyor ramazanda güzel bır deneme olablır ellerınıze sağlık:)
Aylincim kesinlikle çok lezzetli duruyor. Fotoğrafında harika! Ellerine sağlık...
Elinize sağlık.Nefis görünüyor:)
Ellerin dert görmesin......
bende sıcaktan mutfağa giresim yok ama benim ufaklıklar için mecbur giriyorum özellikle kıyma ve buzluk olayı çok tanıdık geldi bana:))demek ki genelde aynı şeyleri yapıyoruz
patates dolmasını bu şekilde yapacağım benim ufaklıklar bayılacaktır ellerine sağlık güzel arkadaşım
Aylinciğim bayıldım görüntüye ellerine sağlık.Bu arada rejim konusundaki azminede hayranım sevgiler...
Waooww sahane gorunuyor Aylincim elelrine saglik
Ellerine saglik Aylincim cok guzel gorunuyor , besamel sosa bayikiyorum tam benlik hafif bi tarif olmus kesinlikle yapmam gerek ama dedigin gibi insanin cani sicaklardan bisey yapmak istemiyor yapsada resimlemek istemiyor sahsen ben oyleyim :)
BİZ DE PATATES DOLMASI GENELDE DOLMA YAPARKEN HARCINDAN ARTMIŞSA YAPILIR. HEMEN PATATES ÇİĞDEN OYULUR VE DİĞER DOLMALAR GİBİ DOLDURULUR VE AZ OLDUĞUNDAN KARDEŞLER ARASINDA KAPMA YARIŞINA SEBEP OLUR :)
ben patatesleri kızartıp yapıyordum ama haşlamak daha sağlıklı ve yaz günü için ideal hafiflikte olacak sanırım çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık...
Loresime kızartarak çok daha lezzetli olur ancak bu sıcaklardda ve sağlık açısından bu şekilde denersende beğeneceğine eminim:)
Küçük mucizem evet annem de domates ve patatesin içini bu şekilde yapar dolma harcı kaldığında bu biraz daha farklı bir lezzet oluyor:)
İZzgüncüm hiç sorma ben yemek yapsamda bu ara fotoğraflamak konusunda oldukça başarısız ve isteksizim nedense:)
Eline sağlık canım,yapımı kolay ama görüntü süper.
Sevgilerimle...
nefis olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.
Bu durum hepimizde var canım. Yazın genelde hep böyle oluyor. Ellerine sağlık çok güzel olmuş:) Öperim
Patates gerçektende çocukların bayıldığı bir lezzet beşemal soslada lezzeti iki kat artmıştır:))
ellerinize sağlık
Aylincigim...cok pratik ve leziuz bir yaz yemegi..ellerine saglik, sevgiler
zehra
mmm biz çok severiz bunu..beşemalli denememiştim hiç..bu arada son fotonu cok begendım iştah açıcı karnım acıktı resmen ...
Oooo ne kadar harika bir sayfa..:))) Tarifler nefis..Görüntüler harika olmuş..:) Kolay gelsin...
Facebook sayfamda hanım arkadaşlar için paylaştım bu güzel sayfayı..:)))
Ellerinize saglik...
Tarif gerçekten iştah açıcı, kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet olmuş, ellerine sağlık...
Hayırlı Ramazanlar.
Ne zamandır böyle bir blog dahası böyle bir yemek arıyorum. İyi ki açmışsınız bu blogu. Öyle güzel ki enerjisi. Teşekkürler!..
Yorum Gönder