25 Temmuz 2011 Pazartesi

Profiterol

Profiterol herkes gibi benimde çok sevdiğim tatlılardan biri...Yapımı zor olmayan ancak sabır gerektiren bir tatlı olduğu kesin.Hem hamurun pişme ve soğutma aşamaları hemde çift krema pişirilmesi ile 3-4 aşamalı bir tatlı olduğu için senede 3-4 kereden fazla yapmam açıkçası.

Şimdiye kadar hep (yaklaşık 10 yıldır)sofra dergisinin tarifi ile uygulardım.Yada dr oetker'in kutuda satılanından alırdım.Kutuda satılanlara karşı acaba alsam nasıl olur diye endişeniz olanlar varsa şöyle söyliyimki hamurunun kabarmaması gibi bir sorunu asla olmadı bende şimdiye kadar!



Aşağıdaki tarif ise hünerli bayanlardan.Hamur malzemesi ile minik toplardan (şuale)iki tepsi çıkıyor.Yok bu oran bana fazla derseniz bence yarı yarıya azaltın.Bence gayet başarılı bir hamur dediğim gibi tek zor olan tarafı beklemek.Ama sonuca değermi derseniz,değer valla :)




Profiterol

Hamuru için;

1,5 Su Bardağı Su
100 Gr. Margarin
1 Su Bardağı Un
5 Adet (Orta Boy) Yumurta
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Şeker
İç Kreması için;

3,5 Su Bardağı Süt
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
1 Paket Vanilya
2 Yumurta Sarısı

Profiterol Hamurunun Yapılışı;

Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.




Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.




Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun. Tepsinizi hafifçe yağlayın.
Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin. Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.




20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.



İç krema için,vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.


Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın. Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.





Bu ölçüde hamur ve krema için 2 paket dr oetker çikolata sosunu pakette bellirtildiği şekilde pişirip soğutun.Sos soğuyunca hamurların üzerine gezdirin.



DONDURMALI PROFİTEROL






Diğer bir yapışımda ben hamurların içini kaymaklı dondurma ile doldurmuştum.Bu şekildede yaza uygun ve krema pişirme derdi olmadığı için oldukça pratik oluyor.Denemenizi tavsiye ederim.





Not:tarifin çoğu yerini hünerli bayanlardan kopyledim.Artık uzmanlaşmış olduğu bu tarif üzerinde benim açıklamalarımdansa kendisinin açıklamaları daha anlaşılır olur bence....





Afiyet Olsun....


32 yorum :

suhuba dedi ki...

Off süper gözüküyor. Bayıldım.

GÖNÜL dedi ki...

bayılırım çok güzel görünüyor

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

sabah sabah offf :))) benimde dün yine aklima düsmüsdü, ama üsendim :(
süper lezzetli görünüyor aylincim, ellerine kollarina saglik tatlim.. veeee afiyet sekerler olsun :) sicacik sevgiler

Oykuuuu dedi ki...

süper olmuş, ellerine sağlık

Elifinelizi dedi ki...

offf ayılırım :D pek iyi geldi sabah sabah :D

Hayatın Tatları dedi ki...

İÇİM GİTTİ WALLA.... SÜPER OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK

Aycan dedi ki...

Çok seviyorum ama söyllediğin gibi uğraştırıyor.
Ellerine sağlık canım, görüntü nefis.

Eya dedi ki...

Ah Aylincigim...gercekten sabah sabah...icim gitti...pasta sevmem ama bu baska bisey...ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

bir tutam kekik dedi ki...

profiterolü tek geçerim:)dondurma fikri de yaz ayları için harika bir fikir:)ellerinize sağlık....sewgiler

BAHAR dedi ki...

ooo en sevdiğim tatlı bayılırım

olsada yesek suzan dedi ki...

harika çok severim ve çok yaparım ellerine sağlık.....

Tümay Öztürk dedi ki...

Yaa ne zamandır profiterol yapmadığımı farkettim. Ellerine sağlık cnaım nefis duruyor:)

~Hülya~ dedi ki...

Profitrolü kim sevmez :)) Ellerine sağlık canım. Özellikle dondurmalı olan değişik geldi, demem lazım :)

ada ve deniz dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyor

yersofrasi.org dedi ki...

Profiterol için her sıkıntıya değer :) Çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık.

YILDIZ dedi ki...

Aylin ellerine kollarına sağlık enfes görünüyor.

emel dedi ki...

aylincim bu tat için değer.Süper görünüyor ellerine sağlık. bana her zaman yapmak zor geldiği için boş olduğum bi ara hamurunu hazırlar dolaba atarım canım istedimi misafir geldimi kremasını yapar doldururum bi tek...

sarımutfak-hande dedi ki...

süperler ya accayip canım çekti doğrusu ellerine sağlık canım

Hülya dedi ki...

Fırınım yüzünden en çok korktuğum tatlıdır. Umarım birgün ben de becerebilirim. Nefis görünüyor Aylincim..

NzlGl dedi ki...

Geçmiş yıllarda bir çok kere yapmışımdır.Ama şu anda ne sabrım ne de yapasım var. AHhh hazır olsada yesek:)))))
ellerine sağlık Aylincim, sevgiler

Swotpisces dedi ki...

yutkundum akşam akşam, çok severim. :))

yemyeşildeniz dedi ki...

aylin off muhteşem buu. daha fazla bakamayacağımm :))

♥GÖNÜL ÇELEN♥ dedi ki...

Çok severim ya!

mutfakcini dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis görünüyor

nilay dedi ki...

Hala denemedim. Çok zor ve çok emek gerekitiriyor. Ellerine emeğine sağlık.
Sevgiler

Birdemliksohbet dedi ki...

ne yalan diyeyim banada zor geliyor yapmak yani çok ugraştırıcı :))
bende enfazla senede 2 kez yaparım oda canım kardeşim öok ısrar ederse..
tatlkım bende mügeden almıştım tarifi yapmıştım gerçekten çok başarılı oluyor
Seninde sunumun harika olmuş (her zaman olduğu gibi ))
ellerişne sağlık tatlım afiyet bal olsun
sevgiler

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ellerine sağlık Aylincim. Çok güzel olmuş. Bende karamelli dondurma ile doldurmuştum. Süper ötesi oluyor:)

yeşim dedi ki...

en sevdiğim tatlılardan...keşke zamanında doya doya yeseymişim.şimdi yasak...bakıp bakıp duruyorum.hakkını vermişsin wallahi.....ellerine sağlık canım benim.öperim çok çok...

mine dedi ki...

hah bak şimdi kalkıp gidiyorum yok canım yukarıdaki nefis görüntüleri hemen yapamam her ne kadar aklımı fena halde çelse de , sadece pudingle yetineceğim : ) ellerine sağlık canım nefis ötesi gözüküyorlar...

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

muhteşem ,muhteşem <3<3<3
çooook severim canım ellerine sağlık
sevgiler

gülşah dedi ki...

dondurmayla dolruduktan sonra bekletemiyoruz dimi hiç?hemen servisi ediyoruz?hamurlarını birgün bekletebiliriz değilmi boş olarak tadı değişirmi?

YeMeK vAkTi dedi ki...

Merhaba;dondurma koyduktan sonra beklemiyoruz.
Hamurlar piştikten sonra buzdolabında 3-4 gün bekleyebilir sorun yok :)