4 Şubat 2013 Pazartesi

ŞERİT POĞAÇA



   Normalde el oyalayan ,şekilli kurabiye ve poğaçaları yapmayı hem zaman kaybından hem hijyenik bulmadığımdan sevmem. Ancak şimdilerde tekrar moda  şerit şekil hem kolayca oluyor hemde  görünümü oldukça güzel ....

    Kış aylarında gün ışığında fotoğraf çekemediğimden bir türlü güzel olmayan şerit poğaça fotoğraflarını  artık yayınlamaya karar verdim.İleriki günlerde bu şekilde yapılmış ayvalı kurabiye tarifi de blogta yerini alacak :)


ŞERİT POĞAÇA

1 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 küp yaşmaya(veya 2 paket instant maya)
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (1 sarı üzerine)
1 çay kaşığı mahlep
7 bardak kadar un

Arası için;
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
300 gram kıyma
tuz,karabiber
ince kyılmış maydanoz

   6 bardak unu hamur yoğurma kabımıza alıp ortasını havuz gibi açalım.1 su bardağı ılık sütte yaşmayayı eritelim. Süt,yoğurt,sıvıyağ tuz, şeker ve mahlebi unun ortasına koyup sıvılara yavaş yavaş unu yedirelim. Yumuşak bir hamur elde edene kadar  un eklemeye devam edelim.Hamurun üzerini örtüp 45 dakika ılık bir yerde bekletelim.

   İç harç için;sıvıyağda minik minik doğranmış soğanları pembeleştirelim.Ardından kıymayı ilave edip kıymaların rengi değişene kadar kavuralım.Altını kapatıp tuz karabiber ve maydanoz ekleyip harcı soğumaya bırakalım.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla avuç içinden biraz büyük olacak şekilde açalım.Yarıdan biraz daha derine girecek şekilde şeritler çekelim.Şerit çekilmemiş yere iç harçtan koyup sigara böreği gibi saralım ve uçlarını hafifçe içe kıvıralım.

Hamuru bu şekilde bitirdiğimizde tepside yarım saat daha mayalandırıp yumurta sarısı sürelim.175 derece ön ısılı fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim

Afiyet Olsun.

7 yorum :

Ferkay dedi ki...

Poğaçanın bu hali çok şık oluyor, ellerine sağlık Aylincim..

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

çok şık olmuş çokkk...ellerinize sağlık...

mutfagabuyrun dedi ki...

bence görüntü sunum çok canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Unknown dedi ki...

uzun süredir sana yazamadım.hamilelik,dogum pek ugrayamadım bloglara.ama tariflerini hep takip ediyorum.ellerine saglık.

Oglak Kizlari dedi ki...

Şekilleri nasıl oluyor, o foto ları da ltf blog a koy olur mu.

Beceriksiz anne

YeMeK vAkTi dedi ki...

Haklısın benim kabahatim koyarım mutlaka kurabiyeden :)

NzlGl dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar eline sağlık canım:)))