Kısır'a yumurta pişirip konulduğuna çok yerden aşinayım.Ancak ne yalan söylim bundan evvel ne denemiş nede yemiştim.Denedikten sonrada çok gerekli bir şeymi bilemedim.Neticede kısır her halükarda çok lezzetli bir salata.Haliyle yumurtalısı da lezzetli ,değişiklik isteyenler deneyebilir sanki :)
Bu arada ben çok fazla kıpkırmızı ve salçalı kısır sevmem ondan az kullandım.Ama tarifte salçaları tam ölçü yazdım.
Yumurtalı Kısır
2 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı + 2 yemek kaşığı kaynar su
2 kurusoğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
5-6 adet taze soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım demet maydanoz
bir kaç dal taze nane
7-8 yaprak kıvırcık
1 yemek kaşığı isot
1 limon suyu
yarım çay bardağı nar ekşisi
1 silme çay kaşığı kimyon (arzuya göre)
4 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
1 silme ttalı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bulgura kaynamış suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika dinlendirin.
Ayrı bir yerde zeytinyağına kuru soğanları incecik doğrayın ve pembeleşene kadar kavurun.Salçalarıda ilave edip bir iki çeviirp altını kapatın.
Şişmiş olan bulgura bütün baharatları ve salçalı soğanı ilave edin.
1 yemek kaşığı tereyağı iyice kızıdırıp 4 yumurta kırın ve karıştırarak pişirin.
Yumurtalar sıcakken bulgur karışımına ekleyip elinizle veya kaşıkla iyice karıştırın.Nar ekşisi ve limon suyu ilave edip biraz daha karıştırın veya yoğurun.
Kıvırcık ve taze soğanları ince dilimleyin.Servise yakın kısırın içine karıştırıp turşu ile servis yapın.
Afiyet Olsun.
11 yorum :
Ben de hep duyup, hiç deneyemeyenlerdenim. En kısa zamanda denemek lazım. Ellerinize sağlık.
Hep duyuyorum ve farklı geliyor bana da:)
Piyazda yumurtayı çok sevdiğimden ,güzel olabileceğini düşünüyorum aslında.
İlk fırsatta denemek lazım.
Ellerine sağlık Aylincim.
en sevdigim.... :)
Merhaba Aylincim,
Bende hep duyuyorum ama hiç denemedim. Nasıl olduğunu merak ediyorum...
Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle,
benım annemde cok sık yapan canım en sevdıgım kısır çeşidi budur işte...diğerleri yavan gelır bana...harıka görünüyor ellerine sağlık...
En başta fotograflar nefis. Yumurtalı ben de yapmıştım bir kere. Dediğiniz gibi kısır her haliyle güzel. Ellerinize sağlık.
Aylin hanım merhabalar,
Blogunuzun çok çok sıkı ama galiba en sessiz takipçisiyim. Ama memleketimin yemeğini duyunca dayanamadım. Bugünkü tarifiniz benim Şanlıurfa'mın yumurtalı köftesi. Urfa'da çiğköfteden daha çok sevilir emin olun. Kısır gibi değilde tamamen çiğköfte formatında yoğrulur sadece et konmaz bunun yerine bol yağda pişirilmiş yumurta konur. Bizim olmazsa olmazımızdır. Bir Urfa'lının elinde yemenizi çok isterim. Sevgiyle kalın :)NURAL
Nuralcım merhaba;
Benim Urfanın yumurtalı köftesini yapmam için sanırım 40 fırın ekmek yemem gerek.Bildiğim kadarı ile onun bulguru normal kısır gibi kaynar su ile şişirilmiyor yoğrularak arada eli su ile ıslatarak yapılıyor dğeilmi(yanlışım varsa düzelt lütfen :)
Bu normal kısıra 4 yumurta kırmışım olmuş bitmiş şekli biraz.Diğer şekildekini Urfalının elinden yesem bunun yüzüne bakmam sanırım teşekkürler:)
Yumurtali kisiri ilk kez duyuyorum yumurtayi sevmiyirum ama sende gerekli degil demişsin ;)
eLLERİNİZE SAĞLIK...kISIR ÖOK İŞTAH AÇICI GÖZÜKÜYOR...
kısırı yumurtalı hiç yemedim :)
eminim çok nefistir ellerine sağlık canım hacımmmm
Yorum Gönder