25 Eylül 2013 Çarşamba

Ev Yapımı Lor Peyniri

  
 
Evde peynir yapmak bu kadar kolay olamaz diyeceğiniz bir yazı olacak bu eminim...Annem ile birlikte aldığımız koyun sütünün ( İstanbul'da açık koyun sütü bulmak zor ) kesilmesiyle ayyy lor yapalım bunu diye tutturdum.
 
 
   Koyun sütünün yağlı olması sebebiyle ortaya çıkan peynir o kadar nefis oldu ki lor peynirinden öte bir peynir oldu bu! Açık satılan inek sütüyle de gayet lezzetli olacağını düşünüyorum, deneyin :)
 
 
 
Ev Yapımı Lor Peyniri
2 kilo koyun veya inek sütü (açık -günlük süt)
4 yemek kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz
 
 
 
 
   Sütü çelik bir tencere koyun kaynatın altını kapatıp tuzu ekleyin. Yarım saat sonra sıcaklığı biraz giden süte limon suyu ve sirkeyi ekleyip bir süre karıştırın. Temiz bir tülbenti tencerenin üzerine örtün ve oda ısısında 2-3 saat bu şekilde bekletin.
 
 
   Büyük bir süzgeç yardımıyla sütü süzün. Kesilen ve yavaşça peynire dönüşmüş olan katı kısım süzgeçte kalacaktır.
 
   Süzgeçteki peyniri temiz tülbente alın ve tülbenti asabileceğiniz bir yer varsa süzülmesi için asın (musluk başına da asabilirsiniz)
 
 
 
 
1,5 saat kadar asılı kalıp suyu süzülen peynir süre sonunda yenmeye hazır miss gibi peynire dönüşüyor. Kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
 
 
Afiyet Olsun...

13 yorum :

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Bayıldım nefis ellerine sağlık deneyeceğim sevgiler...

Julia dedi ki...

Gercekten cok pratik bir tarif.. Ellerine saglik canim...

yağmur ankaralıoğlu dedi ki...

bu kadar kolay mı :)

verda varlı dedi ki...

ellerinize sağlık sizi izlemeye aldım bende beklerim:) http://birfiskelezzet.blogspot.com/ sevgilerimle...

Aycan dedi ki...

yok daha neler, lor yapımı bu kadarmı basit oluyor.

hayır köy peynirini biliyorum maya felan lazımda :)

Banuca dedi ki...

Lor peynirinden pişti olmuşuz :))
Ben de ekşimeye başlayan yoğurttan lor yapmıştım önceki gün :)
Evde yapılan peynirlerin tadı bir başka oluyor değil mi :)

hatice avcı dedi ki...

ellerinize sağlık. çok nefis görünüyor.

Adsız dedi ki...

harika deneyecegim evime yakın mandra var inek sütünden deniycem ellerinize saglık bir şey sorabilirmiyim ekşimeye başlayan yoğurttan ne olabilir sevgiyle safiye acar tok

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ayran olarak tüketmek istemiyorsanız , çökelek yapabilirsiniz. yoğurdu biraz sulandırıp ayran yapın ve ocakta kaynatın. 1 saat bekleyip süzün içine biraz tuz atın yine bez torbada süzülmesini bekleyin :)

eylem ceylan dedi ki...

seninki lor degil de enfes bir peynir gibi gözüküyor.ben bir peynşr canavarıyım.hep kendimi her türlü peynirin oldugu bir otelde hayal ederim o derece de yani:))ellerine saglık.

Seda Yazıcı dedi ki...

nefiiiss olmuş Aylincim ,deneyeceğim :)

Gözde Koca dedi ki...

Denedik aynısını yaptık olmadi sonunda kaynatmak lazım

Aylin AKIN dedi ki...

Merhaba, kaynatmak falan gerekmiyor. Büyük ihtimalle kestiremediniz bilemiyorum ancak inek sütünden bile yapanlar çok memnun bu tariften