30 Kasım 2010 Salı

KUYMAK/MIHLAMA


Cumartesi günü aklıma nerden girdiğini bilemediğim kuymak sevdasıyla internette biraz araştırma yaptım.Google amca sağolsun beni önce aslının mutfağına sonra sevgili yasemin 'in bloğuna doğru sürükledi.Yasemin 'in yazdıklarını harfiyen yerine getirsemde yazısındada belirttiği gibi ilk seferde offff muhteşem diyemem ama güzel oldu güzel:) Gerçekten ekmeği bandıra bandıra yedik bitirdik en tereyağlısından ....

KUYMAK(2 KİŞİLİK)
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı köy tereyağı
2 su bardağı süt
tel peynir,kaşar peyniri

Öncelikle bakır sahanımıza tereyağı ve mısır unumuzu koyup iyice mısır ununun rengi dönüp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.Yeterince kavrulunca sütü yavaş yavaş ve topaklanmaması için hızlıca karıştırarak ilave ediyoruz.

Bu aşamada içine peynirlerimizide ilave edip bir iki kere karıştıralım ve kısık ateşte ve karıştırmadan yaklaşık 10 dakika pişirelim.Bu sürede tereyağ üzerine çıkacaktır.
Mutlaka sıcak sıcak servis yapıp afiyetle yiyip bitiriyoruz...
Detaylar için Yasemin 'in siteye tık tık....

Not :İtiraf etmeliyimki yerinde ve gerçek kuymak yemedim.Çeşitli köy kahvaltılarında verilen kuymaktan çoookk daha leziz oldu...Değişik yapan arkadaşlarımda varsa yorumlarını da beklerim :)





Birde orta boy domatesi ikiye kesip içini oydum ve tulum ve beyaz peyniri dereotuyla karıştırdığım harcı iine doldurdum.Çok basit ve buradaki gibi domates bulunamadığında yapılası bir tarif .....






Buda kayınvalidemin yaptığı muhteşem kete..
Abartmıyorum bu işte ondan iyisini görmedim.Yaparken hiç yanında bulunmadığım için tarif veremiyorum ama bir gün mutlaka resimli olarak eklemek isterim...(Erzincan/içi kavrulmuş unlu kete)

Afiyetler Olsun....

54 yorum :

Unknown dedi ki...

Kaymak kadar nefis gözüküyor :)
Tuzlu olması daha da cazip benim için..
Tereyağ ve peynir olduktan sonra o lezzet benim için herşeyden öte herşeyden ziyade :))
Ellerine sağlık Aylinciğim,sofran da şahane..
Kete'nin tarifini istiyorumm:)
sevgiler..

BETÜLCE dedi ki...

Yaptığınız herşey ve sunumlarınız bir harika çok beğenerek takip ediyorum sitenizi.Kuymağa gelince abimin eşi Trabzon'lu çok güzel yapıyor bunu sizinkide çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Bende bir Erzincan'lı olarak keteye hayır diyemiyenlerdenim.

Duru Mutfak dedi ki...

3 - 5 kere denedim karadeniz malzemesi olmayınca tam kıvamında olmadı. Tel peyniri tereyağı kıvamlı bööyle çektikçe uzayacak. Hep idare eder şeklinde hazırlayıp yemek olmuyo ki:) Ayrıca bu mıhlama. Kuymak normal unla yapılan bildiğim kadarıyla, annem hep öyle yapar.

Güloanne mutfakta dedi ki...

Aylinciğim çok severim ellerine sağlık rengi ve kıvamı çok güzel görünüyor afiyet olsun

TATESAL dedi ki...

Aylincim her yöreden değişik bir lezzt var sofranızda...hayran hayran izliyorum seni her gün maşallah demeden geçemeyeceğim canım....MAŞALLAH....10 PARMAĞIN 10 MARİFET.....Kuymak mükemmel görünüyor,ama sen yaptıkça bunları beni de baştan çıkarıyorsun...:D
Keteyi görünce şaşırdım desem...o kete bizim buraların ketesi değil mi yahu...Kayınvalden nerede veya nereli merak ettim...ketenin anavatanı Erzincandır...Aslında doğu anadoludur diyelim....İçli kete yaparlar burada...Un ile yağı kavurup koyarlar içine...Cevizliside yapılır...SEvgiler

YeMeK vAkTi dedi ki...

Tatesalcım yazdım canım :) Evet demiştim daha evvelde eşim Erzincanlı buda sizin kete:))

Saglıklımutfak dedi ki...

Ellerine sağlık canıım , banada uğrasaydın :) bayılırım kuymağa:)

DeNiZ.KaYRa dedi ki...

Kuymak biz artvinlilerin vazgeçilmezidir.bizler her sabah kahvaltıda yemezsek olmaz sadece kahvaltı değil her öğünde yenir gerçekten çok lezzetli görünüyor..kete de harika tabi.keteyi görünce çocukken çok yapılırdı bizim köyde aklıma geldi uzun zamandır yemedim..ellerine sağlık..sevgiler..

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık Aylin.ben de bu tadı merak ediyorum,hiç yemedim.karadenizli arkadaşlarım var onlara biraz sitem edeyim,bunca zaman yapmadıkları için, çok ta kolaymış,ben bile yaparım.sevgiler

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

eline sağlık cnm
Annemde yapar ama bizde adı kurukaymak... yani biz öle diyos :)
Sıcak sıcak agzımız yana yana yemesi ayrı bi zevk... Tam kış kahvatısı için bence :) ELine saglık

Hilal dedi ki...

çok severim, ellerine sağlık enfes görünüyor Aylin.

Limonlu Kek dedi ki...

Kuymakla Rize'ye yaptığım gezi sırasında tanıştım, gerçekten de muhteşem bir şeydi, ama ye ye sonu gelmiyori dibini görene kadar yemek istiyor insan :) Kete tarifini de sabırsızlıkla bekliyoruz o zaman :) Bu arada güzel dileklerin için çok teşekkür ederim, hep birlikte nice yıllara inşallah, sevgiler...

Sevil Şahin dedi ki...

Kuymak bende hiç yemedim inan bende merak ediyorum madem begendin sende o zaman denemenin zamanı geldi demektir ..
afiyet bal olsun canım sofranda harika olmuş kayınvalidenin keteside
sevgiler

Black Pearl dedi ki...

Hic yemedigim ama cok merak ettigim bir yemek mihlama.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis bir sofra olmuş.
Kuymak ta ketede nefis görünüyor. Benim annemde Erzincan'lı olduğu için bilirim onun tadını.
Kayınvalidenin de ellerine sağlık.
Sevgiyle kal.

Gülcan dedi ki...

AAAAYYYYYYYYYYYYYYYYY KUYMAK BAYILIRIM.GÜMÜŞHANEYE GİTTİĞİMDE GÖRÜMCEM MUTLAKA YAPAR ÇOK SEVİYORUM.ELLERİNİZE SAĞLIK BLOĞUMDA ÖDÜLÜNÜZ VAR ALIRMISINIZ .

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sen harika bişeysin aylincim :)

mutfagabuyrun dedi ki...

kuymak yapmayı hiç denemedim ama sizinki çok güzewl görünüyor.bu arada masa da harika .keteye ve domateslere bayıldım.ellerinize sağlık.

DeNiZ.KaYRa dedi ki...

blogumda bir ödülün var

Damak Tadı dedi ki...

Ellerine sağlık canım super görünüyor..Aklım keteye takıldı canım..Çok severim de..))Öpüyorum kocaman..)

Girls On Blog dedi ki...

Aylin'cim tam bandıra bandıra yemelik bişi yapmışsın...oy oy diyorum:))

Benhurum dedi ki...

Off nasılda severim ben bu mıhlamayı ımmh enfes olmuş canım ellerine sağlık ve afiyetler olsun, ama tam öğle saati sizlerin sayesinde karnım zil çaldı resmen:))
Öptüm tatlım...

Unknown dedi ki...

Oyyy oyyy Sarı Şekerim bayılırım mıhlamaya bol tereayğlı olucak ama onunda tadı öyle çıkıyor:))Masanda
süper ellerine sağlık kocaman öpüyo
rum.

Asuman la dedi ki...

nefiss olmuş bende hep sütle yaparım oğlumla afiyetle yeriz ben biraz geç tanıştım ama vazgeçilmez bi lezzet oldu..ellerine sağlık sevgiler..

fuat gencal dedi ki...

uyyyy pen çok severum. Ellerinize sağlık, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

çeşnici Handan dedi ki...

Tam öğle vakti ne yaptın sen böyle Aylinciğim öldürdün beni. Sofraya hepsine bayıldım. Ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

Karadenizli bir arkadaşımın annesi yapmıştı, ilk o zaman yemiştim
çok da güzeldi
zaten tereyağ ile yapılan herşeye bayılırım ben
afiyetler olsun, ellerine sağlık
sevgiler...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

hmmm enfes görüntü inan ki ilk defa yaptıgına inanmak güç eminim lezzeti de güzeldir. ellerine sağlık Aylincim, ben de uzun zamandır yapmadım. Ama şöyle memleketten gelmiş mis gibi tereyağı ve mısır unu olmayınca tadı da çıkmaz ki diyip erteliyorum habire. yapmalı acilen:)

gutguturuna dedi ki...

ellerinize sağlık gel beni ye gel beni ye diye bağırıyor sanki:)))

Hülya dedi ki...

Çok severim kahvaltıda da bayılırım.
Çok ekmek yedirir yanında ama...
Arada bir olacak artık.
Sevgiler

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

sofranda lezzetlerinde birbirinden nefiss cezbedici görünüyorlar.. annecinin ve senin ellerine sagik yiyenlerede afiyet bal seker , sifa olsun :) sevgiler..

Nehir Butik Pasta dedi ki...

bir dahaki yapışında kuymak daha da lezzetli olacaktır bende ilk denemem ve sonrakiler arasında epey fark olmuştu
ellerine sağlık canım

Unknown dedi ki...

Mıhlamayı esas peyniriyle eşimin yengesi yapmıştı. Bende denedim ama oranın peyniri olmayınca dediğin gibi idare eder oluyor :) Ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

Aylinim harika görünüyor herşey,ellerine sağlık canım.

Bidoluhayat dedi ki...

aylin süper gözüküyor, eline sağlık ve afiyet olsun... mıhlamaya ordu, giresun tarafında yağlaş deniyor. Karadeniz'liler mıhlamayı çooook sever :) Karadeniz'li olarak ben de:)

Unknown dedi ki...

Trabzonda yedim ve tadına doyamadım ben güzelliğin. Seninki de onlar kadar güzel görünüyor. Tava zaten şaheser, içinde ne pişirsen güzel görünür eminim. Ellerine sağlık Aylin'cim..

Adsız dedi ki...

aylardır burnumda tüten bir tat. ellerinize sağlık. sevgilerimlee

Unknown dedi ki...

Aylinim nefis olmuş ellerine sağlık görüldüğü üzre:)
biran önce şu ketenin tarifini öğrenip yaz bende bekleyenler arasına katıldım canım:D
bende muhlamayı çok seviyorumama sanırım benim yaptığım biraz daha farklı Uzungöl de otelimizin aşcısından mutfağa girerek uygulamalı bir şekilde öğrendim ne zaman yapsam bayıla bayıla yiyor herkes nefis bir lezzet ama ben gelirken malzemelerimi Trabzon dan Vakfıkebir den alıp geldim gezi yazımda da anlatmıştım zaten oranın malzemeleriyle olmazsa lezzet tam tutmuyor çünki
aaaa ne çok gevezelendim haydi hoşcakal canım
sevgiler

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Aylincim, bu güzelim malzemeyi hangi koşul altında bir araya getirirsen getir, illa ki güzel olacaktır. Kaldı ki bunu sen yapmışsın. Endişeye mahal yok o halde:)) Ellerine sağlık kardeşim..

kalpkurabiye dedi ki...

Aylinimm canımm ben en son geçen yıl zigana dağının zirvesinde yörük çadırında yedim kuymağı ama yok böyle birşey..
senin tavandan ben de aldım hihi çeyizimdee ayy bende yaparım kuymakları mis miss:)
sofranda pek şeker canım benimm bol muhabbetler hoş anlar yaşanmış belli ki:))
afiyet olsun eh bal şeker olsun :D

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Benim gözüm ketede kaldı:))))

İkinizin de ellerine sağlık canım.

yemekbiraşk dedi ki...

çok uzun zamandır yapmadım eşim çok sever:)
eline sağlık canım nefis bir kahvaltı olmuş
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Ne yaptin sen arkadasim... Bir fena oldum simdi fotograflari görünce... Nasil lezzetler onlar... Ellerine saglik... Kuymaki denemek icin can atiyorum... Su diyet biter bitmez insallah... Sevgilerimle,

Gizemli Tatlar dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK AYLİNCİĞİM.HEP DENEMEK İSTEMİŞİMDİR.BİR TÜRLÜ FIRSAT OLMADI.BELKİ BANADA ESTİRİR BİR ARA YAPARIM.

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Aylin'im yine o muhteşemmm kahvaltı masasını hazırlamışşsın hersey nefıs görunuyor tatlım ellerine sağlık:)ama mıhlama masanın kralı olmuş:)sevgiler

Lezzet Adası dedi ki...

ellerine sağlık ablacım harika görünüyor canım çekti wallahi :) sevgiler...

yemyeşildeniz dedi ki...

canm yemekler de sunum da muhteşem gözüküyor. birde blogumda ödülün var tatlım, sevgiler.

Tümay Öztürk dedi ki...

Wawww Aylinim bir Rizeli olarak Mıhlamayı görünce bayıldım! Gerçeğini yemek istiyorsan mutlaka anneme gitmeliyiz seninle çünkü Rizeden gelen özel mıhlama peyniri ile yapar:) Ellerine sağlık canım seninki de güzel gözüküyor...

BETÜLCE dedi ki...

Canım arkadaşım bloğumda ödülün var uğrayıp alırsan sevinirim.Sevgiyle kal.

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Aylin' ciğim ellerine sağlık. Aslında ben de çok merak ediyorum kuymağı bakarsın birgün bende yapar bloğumda yayınlarım. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Kuymağı bide bizim köyün peyniriyle deneyin. :) bide beni kuymak yerken görün.Sanki 40 yıl yemek yememişim gibi saldırıyorum :D

mine dedi ki...

nefis olur hele de kendine özgü peyniriyle yapılırsa ellerine sağlık canım

Perilersofrasi dedi ki...

Ben sizden ketenin tarifini rica edecegim. Annem Erzincanli ama Istanbulda buyudugu icin, anneannem gibi yapamiyor:)ama o yok artik malesef :( Eger bol resimli tarif olursa ayrica memnun olacagim, cok ozledim mutlaka yapmaliyim. Amerikadan sevgiler

nazlı dedi ki...

aylin merhaba :)

bende karadenizli biri olarak istanbulda mıhlama peyniri bulmakta zorlanıyorum. Ancak kendi çapımda geliştirdiğim ufak hafif yüzsüzce bir yöntemle bi çözüm ürettim :)

karadeniz yemekleri yapan restoranlardan rica ediyorum ve azda olsa satın alıyorum. Onlar karadenizden getirtiyor. Bir iki kerede gene o restoranlara getiriken bir kalıp fazla getirmelerini rica ettim ve parasını verdim.

Aklınızda bulunsun yani canım, zira burdaki hiçbir peynir o tadı vermiyor..