29 Haziran 2011 Çarşamba

Domates Soslu Somon Balığı

Babamın aldığı somonları pişirmek bana düşünce ızgara yapıp geçiştirmek istemedim ve o an aklıma yatan en pratik tarifi uyguladım .Yağlı somon olduğu için ben ekstra hiç bir yağ kullanmadım.Bu yazıyı yazmadan evvel benzer tarifler varmı diye baktığımda da çiftlik somonunu yarım su bardağı zeytinyağı ile marine edenleri gördüğümde tabiri caizse gözlerim yuvalarından fırladı:)

Mutfağınızda somon balığına bir şans vermek isterseniz bu tariften başlayabilirsiniz... Bunu çok sık yazmam ama gerçekten tavsiye ederim,bana çiftlik somonunu yedirebilen tek tarif(şimdilik !)
Domates Soslu Somon Balığı

3 dilim somon balığı(1 kilo civarı geliyor)
3 adet olgun kırmızı domates
1 adet yeşil biber
1 küçük kurusoğan
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı soya sosu
Bir tutam taze biberiye
yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
50 gram rendelenmiş taze kaşar peyniri




Somon dilimlerinin her birini 4 parçaya bölüp ortadaki iri kılçıklarını ve derilerini nazikçe alalım.İyice kızdırılmış orta hararetli tavaya somon balığını koyup (kesinlikle yağ ilave etmiyoruz)her bir yüzünü 4 'er dakika pişirip balığımızı fırın kabına alalım ve üzerine taze çekilmiş karabiber,tuz ve kıyılmış biberiye ilave edelim.

Balıkları pişirdiğimiz tavaya (içerisinde yağ kalmış olacak)ince kıyılmış sarmısak ve soğanı koyup soğanlar pembeleşene kadar kavuralım.Soğanlar pembeleştiğinde ince kıyılmış yeşil biberleride ilave edip bir iki çevirelim.En son kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave edip domatesler eriyene kadar pişirelim.altını kapatmaya yakın soya sosu,karabiber ilave edip tuzunu ayarlayalım.Sosu balıkların üzerine gelecek şekilde iyice yayalım 200 derece ısılı fırında 10 dakika pişirelim.fırından almaya 2 dakika kala üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet Olsun...

Not:Soya sosu sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz ...Kaşar peynirini son 2 dakika ilave etmemin nedeni daha evvel koyulursa kuruyup sertleşmesi... Ben o şeklini hiç sevmiyorum





Taze biberiyeyi baharatçılarda ve büyük marketlerde bulabilirsiniz. Yerine fesleğende kullanabilirsiniz...

29 yorum :

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik Aylincigim... En sevdigim lezzet.. Hem hafif, hem pratik... Bilhassa davet sofralari icin sahane bir secenek... Sevgilerimle,

Peritozu dedi ki...

Olay bu mudur sorusunun cevabına yanıt gıbı gelen bir lezzet. Olay budur !

anneanneninemekleri dedi ki...

Her ne kadar kaşar kaloriyi biraz daha artırıyorsa da çok yakışıyor,ellerine sağlık,nefis olmuş.Sevgiler

Unknown dedi ki...

Sarı Şekerim ellerine sağlık enfes
olmuş canım çekti öpüyorum.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım,ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor.Sevgimle öptüm.....

kilolara elveda dedi ki...

leziz görünüyor. bu akşam deniyeceğim bu tarifi.

~Hülya~ dedi ki...

Canım ellerine sağlık. Bende somonu ve bu şeklini çok severim :)

~Hülya~ dedi ki...

:)))) Canım yorumunu şimdi aldım. Çok tatlı :)
Afiyet olsun ye kavunlu dondurmayı, masum bir tatlı. Bu sıcaklarda da iyi gidiyor. Sevgiler...

TATESAL dedi ki...

Offff offf offf bu görsellik bu lezzet aman Allahım muhteşem bir balık....ellerine sağlık Aylinim...face deki fotolarına bayıldım,meğer koyu renk saç sana nasıl yakışıyormuş harika ...gözlerindeki lensmiydi?
velhasıl nasıl olursa olsun güzel hatunsun vesselam....

YeMeK vAkTi dedi ki...

:) evt lens valla:)

koyu saça alışamadım bir türlü hemen dönmüştüm:)

zeymurancafe dedi ki...

canım ellerıne sağlık harıka harika harika

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Canımm nefis görünüyor:). Ellerine sağlık.
Çok öptüm..
Sevgiler:).
aslı

sevtap(karabidikim) dedi ki...

Canım çok lezzetli görünüyor,ellerine kollarına sağlık.

Sevil Şahin dedi ki...

hımmm harika görünüyor şekercim ellerine sağlık bende somona bir şans vereyim senin tarifinle :))
afiyet bal olsun.

Ayrıca benim evim için uzak demişsin yok be balım metrobusle incirli duragında iniyorsun 5 dk uzaktayım gel tatlım sen sanada hazırlarım ben kahvaltı masası :)

NzlGl dedi ki...

Ne yazayım Aylincim tek kelime ile harika:)
ellerine sağlık
sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Pek leziz görünüyor. Ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

Somonu sevmiyorum ama harika görünüyor. Başka balıklarla mutlaka denemeliyim bu tarifi. Ellerine sağlık Aylincim..

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Muhteşem bir görüntü. Yağsız olması ayrı bir güzellik.
Sevgiyle kal.

Eya dedi ki...

Bence de icerigi ecisindan hic yag kullanmadan pisirmek en iyisi aylincigim...hele böyle senin yaptigin gibi domatesli cok iyi bir fikir...tüm agirligini alir baligin...ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

memolininannesi dedi ki...

bence mügenin sebzeli bonfile kulesinden sonra en favorim olacak tarif..
aştın kendini yine..
ellerine sağlık...

yemekbiraşk dedi ki...

çok özel yemek olmuş aylincim özel bir günde denemek isterim:)
sevgiler

Gülcan dedi ki...

çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

Behiye Sönmez dedi ki...

bu tarifi hep karides de uyguluyordum,somonlu hiç denemedim.tşkler cnm benim bizimkiler buna da bayılacak :)

ellerine sağlık..

mutfak gazetesi dedi ki...

Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık...

Unknown dedi ki...

Canım şahane ötesi gözüküyor somon,ben böylesini görmedim :))
Çok güzel kızarmış,nefis olmuş ellerine sağlık...
Yine buluşmuşsunuz ne güzel :))
İstanbul'da olmak varmış diyorum ben de her defasında:)
Mavi sana çok yakışmış,güzele herşey yakışır elbet ama :) mavi bir başka yakışmış :)
Mutlu akşamlar diliyorum..

suhuba dedi ki...

Çok güzel gözüküyor yiyesim geldi. Hafta sonu misafirlerim gelecek kesin yapmalıyım. Deneyince haber vereceğim.

Semra Ozge Yilmaz dedi ki...

oofff ne kadar güzel gözüküyor. Bayılırım zaten deniz ürünlerine.
Bu arada blogunuz ne kadar iştah açıcı :)) Ne zmn baksam karnım acıkıyor :))))

Münevver dedi ki...

Biz ailecek somon delisiyiz.Bu tarifi de en yakın zamanda deneyeceğim.

meri dedi ki...

ben bunu yerim.Lezzeti dışarı taşıyor.Ellerine sağlık.