8 Ağustos 2011 Pazartesi

Pastırmalı Kurufasulye


Ramazan'ın sevenleri için olmazsa olmazı pide ve pastırmadır sanırım...Pastırmayı çiğ olarak tüketemeyenler için pastırmanın en güzel halide kurufasulyede olanıdır.Evet bu sıcaklarda hepimiz çemensiz pastırma tercih ediyoruz belki ama siz kurufasulye yapacaksanız mutlaka çemenli alın derim..Zaten pişince kokusu gidiyor ama lezzeti çemensize gerçekten fark atıyor:)

Pastırmalı Kurufasulye

2 su bardağı kurufasulye
2 adet kesme şeker
150 gram pastırma
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates salçası(tepeleme)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
3 adet acı süs biberi yada 1 tatlı kaşığı pulbiber
2,5 su bardağı sıcak su



1.Kuru fasulyelerimizi 1 gece önceden tenceremizin içine koyup şeker ilave edelim.Bir taşım kaynatıp altını kapatalım.Ertesi gün Düdüklüye aldığımız fasülyeleri diriliklerini kaybetmeden yaklaşık 10 dakika haşlıyalım.

2.Tenceremize yağ ve yemeklik kuru soğanı alalım.Soğanlar kavrulunca içine salçaları ve minik parçalara böldüğümüz pastırmaları ve biberleri ilave edelim.Kuru fasulyeyi ve tuzunu ve suyunu da ilave edip kısık ateşte fasülyeler yumuşayıp suyu azalana kadar pişirelim.

3.Dilersek pişen fasülyemizi güveç kaplarına koyup 200 derecede 10 dakika fırınlayalım.

4. Dilersek 2. aşamayı direk büyük güveç kabında yapıp kapağına aleminyum folyo sararak çok kısık ateşte ocak üzerinde pişirebilirsiniz.

Afiyet Olsun....




Ben ramazan ayında böyle sulu yemekler yaptığımda genelde çorba yapmıyorum.Çünkü o zaman yemeğe yer kalmıyor:)Başlangıçta böyle bir iftar tabağı ve 1 bardak çay daha sonra bir çeşit sulu yemek bence en güzeli...


Not:Ben bu seferlik fasulyede salça yerine 3-4 çorba kaşığı maggi sofrito kulladım.Ancak tarifi her zaman yaptığım şekliyle verdim.



19 yorum :

mintininmutfağı dedi ki...

canım arkadaşım ellerine sağlık.inanılmaz leziz görünüyor.
lakin ben almayayım.çünkü yataktan yorgandan pastırma kokusunu yeni çıkarabildim 3-4 günde.çok seviyorum lakin kokusu çekilmiyor inan.allahtan işe başlamadan evvel kurtuldum kokudan:)9
sanırım çemensiz almaya özen göstermek lazım.
sevgi,ler

eflatunkedi-nisa ercan dedi ki...

mm nefis görünüyor.
fotoğraflar bir harika
ellerinize sağlık

sevgiler
Nisa

anneanneninemekleri dedi ki...

Ellerine sağlık nefis görünüyor,ben de önceki gün eşim istedi diye yaptım biraz ağır geldi,yanında hiç birşey yemesek yeridir.Fakat yine de ayrı bir yeri var kurunun:))

Betül KÖROĞLU dedi ki...

bayılırım.. çok ayrı bir lezzettir. ellerine sağlık aylincim.

sevgiler

canimçektipişirdim dedi ki...

çok güzel olmuş cnm ellerine sağlık..bencede çemenli daha güzel oluyor..

marifet ellerimizde dedi ki...

ELLERINE SAGLIK CANIM..YINE HARIKA BIR SEY CIKARTMISSIN ORTAYA....

HAYIRLI RAMAZANLAR DILERIM..

marifet ellerimizde dedi ki...

ELLERINE SAGLIK CANIM..YINE HARIKA BIR SEY CIKARTMISSIN ORTAYA....

HAYIRLI RAMAZANLAR DILERIM..

@ysun dedi ki...

Öldürdün bizi ya nasıl nefis görünüyor...

Fatma dedi ki...

hamıleyken bir yemek dergisinde görüp, canım çekmişti. O zamanda ramazanlık tı hemen pastırma alındı kurular ıslatıldı iftara yetişti ogün bu gündür bayılırım bu yemeğe canım ellerine sağlık mis gibi kokusu geldi
iftar oçma yönteninizde çok güzel
sevgiler:)

Gul/İnn dedi ki...

harika gözüküyor..hele oruçlu oruçlu off diyorum..ellerine sağlık :)

Eylem dedi ki...

bende yemeklerde magginin ürününü ilk defa bugün kullanacagım bakalım nasıl olacak tadı.ellerine saglık aylinim.

pelince.com dedi ki...

Nedense kış yemeği diye adlandırılır ama benim için bilirsin hiç farketmez :)) her şekilde gömülürüm :))
Sunumuda şahane olmuş,ellerine sağlık..

Duygu dedi ki...

Ayyy bayilirim ben pastirmali kurufasulyeye. Gidip hemen pastirma alicam. Hele bir de guvecte. Ellerine saglik Aylincim. Bu arada arpa sehriye salata tarifini dun yaptim, cok begenildi. Tesekkerler tarif icin.

Baharcicegi dedi ki...

hakiki Kayseri pastirmasi bitmeseydi bugün iftara pisirirdim esimin en sevdigi yemektir kendileri
Eline saglik canim

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

ellerine sağlık canım çok severim.afiyet olsun.

Gülcan dedi ki...

fasulyeyi çok severim. çok güzel görünüyor. ben olsam suyuna ekmek bana bana yerdim ellerinize sağlık. sevgiler.

mimosacafe dedi ki...

Aylincim bu kurufasulyenin burdan ne kadar lezzetli göründüğünü anlatamam :) ellerine sağlık harika olmuş canım.

birdutmasali dedi ki...

allahım ne manzara...harikaaa..
***
yoktuki güveç (valide sultanım aldı :)vermedi !
nede güzel olurdu ozaman..
bayıldım manzaraya aylincim.

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Merhaba arkadaşlar;
Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
kültürüne sahibiz Ülke olarak.
Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
değerli arkadaşlarımın sayesinde...

"Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
yöreye ait olduğunu yazıp,
bana haber verirseniz
tariflerinizi severek yayınlayacağım.
Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
katılabilirsiniz...
Teşekkürler