İşinmi yok senin boza da yapılırmı ben sana alayım vefadan en kralı gibi cümleleri zaten çevremden duydum sizde demeyin emi :))
Ev yapımı gibisi varmı amaaa diye başladığım boza maceram bir laborant titizliğinde devam etti.Nasılmı ? Önce ekmek mayası ile sonra eski boza mayası kullanarak yaptım bozamı.Sonuçta ikiside boza oldu tabiki ancak şöyleki biri daha kaliteli kaldı lezzet olarak , hamur mayalı olan daha ekşi ve hamur koktu sanki .Ama hiç boza bulamayan yurt dışındakiler vs deneyebilir kesinlikle...
Eh son günlerde boza öksüğe iyi geliyor haberlei de yayın sıralamasını üstlere çıkarmış oldu....Hazır boza yapmışken bozadan kek bile yaptım dibine kadar kullandım yani bozaları :)
Boza yapmayı aklıma getiren ve tarifi sitesine bakarak yaptığım Serap Hanım'a çok teşekkür ederim.
BOZA (2 litre boza için )
250 gram ince bulgur(1 su bardağı bulgur 200 gr)
50 gram pirinç (yarım çay bardağı)
350 gram şeker (1 bardak şeker 200-200 gr)
maya ***20 gram hamur mayası veya 1 çay bardağı eski boza
Bulgur ve pirinci yıkayın ve 3 litre kadar su koyduğunuz tencerede iyice haşlayın.(not :ben düdüklüde 15-20 dakikada haşladım ,ama dikkat etmek gerek )
Çok koyulaşırsa biraz ılık su ekleyin ve bozayı süzgeçten geçiri şeker ilave edip bir taşım daha kaynatın.
Üzerinin kabuk tutmaması için arada karıştırarak bozayı ılıtın.Ilınınca içine az ılık suda erittiğiniz mayayı, YADA eski bozayı karıştırıp kapağını kapatın ve ılık bir yere alın.
Bozanız üzeri göz göz olduğunda hazır olmuş demektir.1. günde açıp tahta kaşıkla karıştırın,eğer mayalanmayı kesmek isterseniz metal bir çırpıcı ile karıştırın. (ekşi olmasın diye) Mayalanma süresi 1-3 gün arasıdır.
Bozanız çok koyu olduysa veya şekeri azsa şekerli su yapıp içine karıştırablirsiniz.
Tarçın ve leblebi ike servis yapıp buzdolabında saklayarak 3-4 gün içinde tüketmenizi tavsiye ederim.
Afiyet Olsun....
20 yorum :
delisin sen : ) ellerine emeğine sağlık öpüyorum
Ben nohut ile yapmıştım.
ne demeli hamarat Aylinciğim ellerine sağlık bence de ev yapımı gibisi yok ilk fırsatta deneyeceğim çok öpüyorum sevgiler...
tabike hersey ev yapımı gıbısı varmı elıne sağlik
merhaba.
yurt disinda yasayan biri olarak bir iki denemem basarisizlikla sonuclanmisti .insAllah birde bu tarifi deneyeyim .ellerinize saglik
paylasim icin rahman razi olsun
muhabbetle
Marifet bu işte. Bir bardakta ben istesem çok severim.Harika olmuş. Canım çekti.Ellerşne sağlık.
Aylincim ellerine sağlık.Bende 3 gündür doya doya boza içiyorum vallahi...birde bereketli olduki sorma gıtsin.1.5 litresini hediye ettim..
Demekkı maya bozadan olunca daha güzel oluyor.hayır saklıyım diyecem ama bozulur muhafaza edemem. Arkasından birdaha mayalamam.arası geçsin biraz...yanı yine hamur mayasından yapılacak..,Berlinden sevgiler
Merhaba süt ve yumurtaya alerjisi olan cocuklar icin kücük bir etkinlik baslattim sizdende tarif istesem yardimci olumusunuz, tarifin linkini bana yollasaniz yeterli olacak,Cumartesi gününe kadar etkinlik sürmekte. saygilarimla
Aylinciğim
ne kadar severim bozayı anlatamam. Ve geçmişte iki üç kere yapmaya kalkıştığım ve her seferinde hüsrana uğramışlığım vardır:(((((((((((
Son olarak senin tarifini deneyeceğim bu da olmazsa en yakında satılan vefa bozacısına gideceğim:)))))))
ellerine sağlık olsun, sevgiler
Bunu da gördüm ya
Vallahi bravo sana
eline sağlık
şifa olsun emi...
Ellerinize sağlık.Evde bir şişe bozam var.İlk onu içip kalanı da maya olarak kullanacağım.
bozayı sevmeyi çok istememe rağmen sevmedim :( maalesef ama yapımı kolaymış! sanki :)
Çok sevmeme rağmen bilmiyordum bozanın nasıl yapıldığını, zahmetliymiş, ellerinize sağlık
Maşallah Aylincim çok beceriklisin ellerine sağlık canım..
Evde yapılamaz sanırdım. Çok ilginç. Eline sağlık.
Şaşırmış anne
ekşi olması yüzünden içmekte zorlanıyorum açıkcası.ancak dediğiniz gibi metal kaşık olayı aklıma yattı .tatlı olursa tadına doyamam sanırım.elinize sağlık
ya ben de dün ilk denememi yaptım. fakat bugün açtığımda çok maya maya kokuyor ne bileyim bira gibi sanki kokuyor. acaba beklemem mi lazım neyapmam lazım ki yoksa çöpe mi:(
Maya olarak boza değilde maya kullandıysanız biraz kokar. Bence yarını bekleyin tadına bakın boza zaten hafif bira kokar
Berlin´de ben de her kis boza sayikliyorum... Bazi tariflerde pirinc var, bazisinda yogurt var, pirince kafam basmiyor(?). Pirinc olmazsa olmaz mi? Bu boza niye türk bakkallarinda satilmaz ki?
Kalin olursa bir gün sonra da yine su ilave edebilir miyim?
Tesekkürler
Orhan
Nişastasını salarak kıvamı koyulaştırıyor pirinç. Sulandırarak içebilirsiniz tabiki
Yorum Gönder