8 Mart 2013 Cuma

Zeytinyağlı Lahana Dolması


   Beyaz Lahana Sarması ;)

   Lahana dolması sarması değil ama hazırlık aşaması bakımından bana en zor gelen dolmadır.Lahananın yapaklarını ayıracaksın -ki genelde zor ayrılıyor,ayrılmıyorsa koca lahanayı kaynar suya oturtacaksın  çokk uzun iş gerçekten :)

   Ancak dolma pişip yemeye başladığınızda değermi değer valla diyorsunuz her seferinde.Ben etli lahana dolmasını burada olduğu şekilde yapmayı tercih ediyorum ama zeytinyağlı dolma illaki sigara böreği gibi  sarılacak ...

   Koca tencere dolma bitipte aa fotoğraf çekmedim diyerek en dipteki  dolmaları bloğa koyan yetmezmiş gibi objektifi yırtık olan dolmaya dayayan kaç blogger vardır ? :)

   Hemen bir dip not ben bu sefer kullanmadım ve bence böylesi daha güzel oluyor ama arzu ederseniz dolmanızın içine 1 yemek kaşığı domates ve biber karışık salça kullanabilirsiniz.



Zeytinyağlı Lahana Dolması

1 orta boy dolmalık lahana

4 kuru soğan
2 su bardağı pirinç
2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1yemek kaşığı yeni bahar
1 paket dolmalık fıstık (25 gr)
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 ttalı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tarçın
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
1 limon suyu


   Öncelikle lahanayı yapraklarına ayıralım.Sıkı bir lahana almışsanız ve ayrılmıyorsa lahanayı kaynar su dolu ve altı kısık olan bir tencereye oturtun yaprakların ayrıldığını görecekseniz.Dolmalık lahana alırken ortası yumuşak lahana almaya özen gösterin.

   Ayrılan lahana yapraklarını kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlayalım.

   4 adet soğanı yemeklik doğrayın,dolmalık fıstık ve 1 çay bardağı zeytinyağı koyduğunuz tencerede  pembeleşene kadar soteleyin.Ardından nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinci ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.Kuş üzümünü ve bütün baharatları pirincin içine koyun,1 çay bardağı suyu da ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

   İç harç piştiğinde ince kıyılmış dereotu ve maydanozuda ilave edip biraz soğumaya bırakın.

    Lahana yapraklarınız büyükse avuç için kadar kesin ve kalın damarlı kısımları alın.Yaprağın ucuna 1 ttalı kaşığı kadar iç harcı uzunlamasına yayıp yaprak dolması sarar gibi sarınve tencereye sıralı olarak dizin.Dolma sarılabilecek şekilde olan bütün yaprakları bitene kadar işlemi tekrarlayın.

    Bütün dolmalar piştiğinde dolmaların üzerine bir tabak kapatın.Ardından 1 çay bardağı zeytinyağı ve dolmaları 2 parmak kadar geçecek su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kısık ateşte pişirin.Dolmanın dibi yanmması için arada kontrol edin üzerindeki tabağı alın limon suyu gezdirin ve kapağını kapatarak tenceresinde soğumasını sağlayın.

Afiyet Olsun.

Not:Kalan yırtık pırtık lahana yapraklarına sirke,sarmısak,zeytğinyağı ,tuz ve kırmızı pul biber ekleyip salata olarak tüketmenizi tavsiye ederim.

13 yorum :

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Ellerine sağlık Aylincim. Çok güzel görünüyor. Sevgilerimle,

NzlGl dedi ki...

Çok severim annem sık sık yapardı:) eline sağlık canım,sevgiler

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

Aman ALLAHIM o nasıl fotoğraf öyle yanında bile olsam bu kadar canlı olmaz o dereotu ayaklanmış zevkden:)) Ellerinize emeğinize sağlık. Ben siizn söylediğiniz foto proğramını yapamadım hala ama hep aklımda .. Sevgiler ..

Nilgün Komar dedi ki...

Ellerine sağlık süper görünüyorrr

Serap dedi ki...

Tam da öğle vakti...tam da acıkmışken...:) Ellerinize sağlık.

Evimin dekoratörü Esin dedi ki...

Offf harika görünüyor. Bu dolmalar her öğünde gider bence. Ellerine sağlık Aylin. Senin eşin çok şanslı çook.

Pumpulininmutfagi dedi ki...

Çok severim dolmayı etli,zeytinyağlı
Ellerinize sağlık
Sevgiler:)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Nursevin hanım photo shape mi ?Aslında çok kolay bir program fotoğrafı kırpıp üzerine yazı yazığ çerçeve yapmanız için oldukça basit bir kullanımı var

Nil dedi ki...

Nasıl bu kadar düzgün sarabiliyorsunuz? benim yaptıklarım hep kocaman oluyor.
Ayrıca sarma, dolma değil :D

TuruncuTatlar dedi ki...

iştah açıcı gözüküyor ellerine sağlık sevgiler..

kalpkurabiye dedi ki...

hemen çatlıyor ayırırken bütün şevkimi göçertiyor:)
yinede vazgeçemiyoruz:)
ellerine sağlık canımm..
sevgiler..

LeylaK dedi ki...

Çok şıklar Aylin :)

fiamma dedi ki...

Önce ekmekler altında lahana dolmaları insan bakmaya doyamıyor:)) Her ikisi de çok güzel olmuş ellerinize emeklerinize sağlık... Annem de lahana dolmasını çok güzel yapar ki aile de ve çevrede favoridir, önümüzdeki hafta sözü var kış bitmeden yapacağım diye...