Siteyi az çok inceleyenler pasta yapmayı pek sevmediğimi hemen fark edebilirler sanırım.Ancak çilek ve yaz meyveleri geldiğinde içimdeki pasta yapma aşkı kabarıyor desem yeridir.Geçen hafta gelen misafirlerim için hazırladığım sofrada bulunan bu çilekli pasta son derece hafif ve lezzetli...Çilek zamanı geçmeden bol bol tüketmek gerek,buda en lezzetli tüketim şekilllerinden emin olun:)
Pandispanya İçin;
1 adet hazır pastaban(vanilyalı)
veya ;
4 yumurta(oda sıcaklığında)
4 türk kahvesi fincanı şeker
4 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı nişasta
6 yemek kaşığı kaynar su
1 paket vanilya
Ara Kat İçin;
2 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı sıvı krema veya 1 çorba kaşığı tereyağ
1 büyük yada 2 orta boy muz
1 tatlı kaşığı limon suyu
Keki Islatmak İçin;
yarım su bardağı süt
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
10-12 adet çilek
Üzeri İçin;
yarım su bardağı süt
1 poşet toz krem şanti
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı krema
400 gram çilek
Tart Jölesi İçin;
yarım çay bardağı soğuk su
1 tepeleme tatlı kaşığı nişasta
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Öncelikle pandispanya için yumurta aklarını ve sarılarını ayırın ve yumurta beyazlarını mikserle iyice çırpın. Şekerin yarısınıda ilave ederek iyice beyazlaşıp krem şanti kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.
Yumurta sarılarınıda şekerle birlikte şeker eriyip yumurta sarılarının rengi iyice açılana kadar çırpın.Bir yandan çırparken diğer yandan sıcak suyu ekleyip çırpmaya devam edin.
Yumurta sarılarını tahta bir kaşık yardımı ile çok karıştırmadan yumurta beyazlarına ekliyin.Elekten geçirdiğiniz kuru malzemeleride yumurta aklarının içine tahta kaşık ile çok karıştırmadan yedirin.
20 santimlik çember kalıbın altını hafifçe yağlayıp yanlarına biraz un serpiştirin.Hamuru kalıbın içine boşaltıp önceden ısıtılmış 170-175 dereceli fırında ilk 30 dakika kapağını hiç açmadan yaklaşık 40 dakika pişirin.
Not:Pandispanyayı bir gün önceden yapmanızı ve temiz bir mutfak bezinde muhafaza etmenizi tavsiye ederim.
20 santimlik çember kalıbın altını hafifçe yağlayıp yanlarına biraz un serpiştirin.Hamuru kalıbın içine boşaltıp önceden ısıtılmış 170-175 dereceli fırında ilk 30 dakika kapağını hiç açmadan yaklaşık 40 dakika pişirin.
Not:Pandispanyayı bir gün önceden yapmanızı ve temiz bir mutfak bezinde muhafaza etmenizi tavsiye ederim.
Ara kat için süt,un,nişasta ve yumurta sarısını iyice çırparak kısık ateşte pişirin.Koyulaşmaya başladığında şeker,vanilya,kremayıda(veya tereyağ) ekleyip altını kapatın ve kabuk tutmaması için arada karıştırarak ılınmaya bırakın.
Üst kreması için krem şanti ve sütü çırpma kabına alıp koyulaşana kadar iyice çırpın.En son kremayıda ekleyip koyu kıvamlı bir krema elde edin ve kullanana kadar buzdolabında muhafaza kaldırın.
Diğer yandan keki ıslatmak için süt,pudra şekeri ve çileklerimizi blenderden geçirip çilekli süt elde edin.(isterseniz ıslatmaya bilirsiniz ama bence lezzet veriyor)
Pişen pandispanyayı ip veya tırtıksız uzun bir bıçak yardımı ile 2 ye ayırın.Alt katını çilekli sütün yarısı ile ıslatıp kremayı düzgünce yayın.Muzu ince ince dilimleyip bir tatlı kaşığı limon suyu ile harmanlayalın ve pasta kremamısın üzerine döşeyin.Pandispanyanın üst katınıda kapatıp kalan çilekli süt ile ıslatalın.
Krem şantili kremayı dolaptan çıkarıp pastamıyı bu krema ile iyice sıvayın.(1,5 yemek kaşığı kadar krema ayıralım)Çilekleri büyüklüklerine göre boyuna 2 veya üçe keserek kesilmiş tarafı yukarı bakacak şekilde pastamızın üzerine yerleştirin.
Üst kreması için krem şanti ve sütü çırpma kabına alıp koyulaşana kadar iyice çırpın.En son kremayıda ekleyip koyu kıvamlı bir krema elde edin ve kullanana kadar buzdolabında muhafaza kaldırın.
Diğer yandan keki ıslatmak için süt,pudra şekeri ve çileklerimizi blenderden geçirip çilekli süt elde edin.(isterseniz ıslatmaya bilirsiniz ama bence lezzet veriyor)
Pişen pandispanyayı ip veya tırtıksız uzun bir bıçak yardımı ile 2 ye ayırın.Alt katını çilekli sütün yarısı ile ıslatıp kremayı düzgünce yayın.Muzu ince ince dilimleyip bir tatlı kaşığı limon suyu ile harmanlayalın ve pasta kremamısın üzerine döşeyin.Pandispanyanın üst katınıda kapatıp kalan çilekli süt ile ıslatalın.
Krem şantili kremayı dolaptan çıkarıp pastamıyı bu krema ile iyice sıvayın.(1,5 yemek kaşığı kadar krema ayıralım)Çilekleri büyüklüklerine göre boyuna 2 veya üçe keserek kesilmiş tarafı yukarı bakacak şekilde pastamızın üzerine yerleştirin.
Krem şantiden kalan 1 yemek kaşığı kadar kremayı krema torbasına koyup pastanın kenarlarına şekil verin.
Tart jölesi için su,nişasta şeker ve limon suyunu kızık ateşte pişirip ılınınca yumuşak bir fırça yardımı ile çileklerin üzerine gezdirin.Pastamıyı en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servise sunalım...
Afiyet Olsun...
Not:Yazması yapmasından daha uzun oldu benim için:)Arasına muz yerine çilek koyarakta yapabilirsiniz .Çilekli süt ve tart jölesini hazırda kullanabilirsiniz.
56 yorum :
Aylinim o çilekler ne öyle,resmen canlı gibi alıp hemen ağzıma atasım geldi...Pastanın lezzeti tartışılmazdır eminim,ellerine sağlık güzel kadın....
pasta yapmayı bende sevmıyorum pasta yoksunuyum ama oyle guzel gorunuyor kı.ne güzel bahar geldı yaz meyvelerı çıktı,çilek de en sevdıgım meyvelerden,ellerıne sağlık canım
Elinize sağlık, uzanıp alasım geldi:)
ben de geleceğim misafirliğe ama bu pastadan istiyorum bana ne : ) ellerine sağlık nefis gözüküyor
Dün bende yaptım aynısından:))Hemen yemeğe gidiyorum nefis görünüyor canım ya ellerine sağlık:))
sana hiç birşey demiyorum :))) enerji deposu valla :)
Pasta savaşı yaparak yemek geldi içimden bu pastayı. Eline sağlık canım
Çok güzel görünüyor Aylincim.Ellerine sağlık.Çilekler süper görünüyor.
Sevgiler;
Çok lezzetli görünüyor eminim tadıda öyledir ama ben diyetteyimmmm :(( .
Eline sağlık.Umarım istediğim kiloya indiğimde ufak bir dilim yemek üzere yapabilirim .
Sevgilerimle.
En güzel pasta çilekli pastadır diyerek Hilale katılıyorum:) Ellerine sağlık AYlincim nefis duruyor...
Aylinnnn canım misafirin olasım geldiii anacım :D.bu ne güzellikkk yahuuu .sen sık sık yapma bu pastayı bizlere yazık yani :).ellerine sağlık cnm
ellerine sağlık arkadaşım.sanat eseri olmuş bence .nefis olduğu görünüşünden bellli.
pasta az yapıyorsun ama yaptığın pastalarda nefis oluyor az ama lezzetli:))
ellerine sağlık Aylincim
çok güzel olmus cnm ellerine sağlık..
Aylincim sana katılıyorum yazması yapmasından zor eline sağlık nefis pasta olmuş
enfes görünüyor. Tart jölesini hiç denememiştim ilk fırsatta deneyip yakışıklılarıma yapacağım.
bende aksine çok severim yapmasını:) eline sağlık canım süpeer olmuş..
sevgilerimle...
kırmızı beyaza bu kadar mı yakışır? nefis görünüyor. gel beni ye diyor resmen
Sevgili ada ve deniz tam olarak tart jölesimi bilemiyorum ama ben hazırını kullanmayı pek sevmediğim için parlak görüntüyü bu şekilde yakalıyorum.Meyvelerin bozulmasınıda bir nebze önlüyor bu sos.
Aylincim muhteşem görünüyor.canım ellerine emeklerine sağlık.
Sarı şekerim bugün Aylin'ler olarak
Çilekli pasta yapmışsınız:))elleri
ne sağlık öpüyorum.
Çilekli pasta çok güzel görünüyor. Ben de genellikle pandispanyayı kendim yapıyorum. Çok güzel kabarıyor ve lezzetli oluyor. Ancak, yağlı kağıt kullanmama rağmen kağıttan ayırdıktan sonra hafif nemlenerek koyduğum yüzeye yapışmasını engelleyemiyorum. Bunun için bir püf varsa ve paylaşırsanız sevenirim. Daha önce bez üstüne almak aklıma geldi ancak, beze de yapışacağı ihtimalini göz ardı edemedim. Bu arada benzer bir pandispanya tarifinizi denedim nefiss oldu. Tadı çok güzel, aslında sunumda biraz yapışması da problem değil ancak sadece sinir bozuyor ve yarım katı dondurucuya koyduğumda sorun oluyor. Sevgiler.
Gerçekten çilekleri görünce insanın pasta yapası geliyor:))ellerinize sağlık görüntüsü çok güzel sevgiler:)
Valla Serapçım itiraf etmem gerekirse çok uzunca bir süredir pastabanın alt katını pişirdiğim çemberin alt tabağından çıkarmıyorum ben.Düz ve tam pastanın boyutunda olduğu için pasta servis tabağım hafif çukur bile olsa dik durmasını sağlıyorum böylece..Bir sonraki sefere bende ayırıp bir denerim yapışıp yapışmadığını ama yağlı kağıa hafif unmu serpsen??
Bende sevmiyorum pasta yapmasını ama iş yemeye gelince bayılıyoruuuuum.
Ellerine sağlık canım
Süper bir fotoğraf.
Sevgiler.
harika bir pasta olmuş ellerine sağlık olsada yesem :)
biraz zahmetli;) ama görüntü muhteşem, muhteşem, muhteşem, ellerine sağlık arkadaşım....
Cevap için teşekkürler.
Ellerine sağlık pastan harika görünüyor.Eminim tadıda çok güzeldi
Her ne kadar sekerhamuru ile cok calissam da böyle pasta gibi pastalara bayiliyorum Aylincigim. Ellerine saglik, görüntü süper, tarif nefis, emegine saglik, sevgilerimle
zehra
ellerine sğlık harika görünüyor :)
aylincim harika görünüyor pastan, çilek ve muz olduğu içinde eminim tadı süperdir. ellerine sağlık
canım pastan harika görünüyor acayip iç açıcı insan yemeye kıyamıyor böyle güzel olunca ama ben bi dilimlemeye başladım mı bitirene kadar bırakmıyorum. ellerine sağlık
Tam da çilek zamanı tablo gibi bir pasta olmuş ellerine sağlık,sevgiler
Uff şahane görünüyor tatlım gurk diyorum :) ellerine sağlık tatlım yiyenlere de afiyet bal olsun :)
Yaaa bir dilim istiyorum.Cilek tarlasi acilsin.Bu pastayi yapicam :)
Ayliiiin:)
Resmi görünce offff bu ne yaaaa:)? dedim:D
ellerine sağlık güzelim çilekler canlı canlı olsa bir dilim yerdim inan:D
afiyet olsun canım
günün güzel olsun
Çok lezzetli olduğuna eminim...Ellerinize sağlık.Sevgiler.Aida
cnm çilekli pastama yorum bırakmıssın..benim ki seninkinin yanında vasat kaldı:))senin kine pasta demek haksızlık olur sanat eseri gibi:))
harika görünüyor.. ağzım sulandı gerçekten:)
çilek söz konusu olunca ne yapacağımı şaşırıyorum pasta yapmayı sevmiyorum demişiniz ama bence çok güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım....
Aylin hanım süpersin canım harika bir pasta olmuş hemde kek için alternatifler de çok hoşuma gitti.
görüntüde süper ellerine sağlık sevgiler
ellerine sağlık aylincim enfes görünüyor.sevgiler.
Evet sayenizde gecenin 02.00'nda mutfağa gidip pandispanya pişirdimm. Hepiniz bi anda çilekli pasta tarifi vermeseniz olmuyordu dimi:))
Ellerine sağlık canım.
sabah sabah iştahım açıldı.ellerine sağlık...
aylincim pasta vallahi bomba! ;)) yee beni diye bagiriyor resmen :) ellerine emegine saglik afiyet sekerler olsun :) sicacik sevgiler..
canım nedense bende psta yapmayı pek zorsunuyorum.ama yemesi çok lezzetli oluyor.ellerine saglık.
olsada yesem ya:)) harika görünüyor canım ellerin dert görmesin
Pasta çok harika görünüyor. Zaten bütün çilekli pastalar harikadır :)
Merhaba, Bloguma bıraktığınız yorum sayesinde bende sizin blogunuzu inceleme şansı buldum. Harika şeyler var, bayılım. Ellerinize sağlık. Sizi izlediklerim listeme alıyorum, görüşmek üzere :)
Aylincim; çilekler canlı gibi gerçekten. Hiç soldurmadan kullanmışsın ne güzel..Ellerine sağlık ablacım..
Pastan harika görünüyor Aylincim :)
en sevdiğim meyvedir zaten çilek yapımıda kolaymış cnm ellerine saglık bende denıycem senınki kadar insallah başarılı olur :) sevgıler öpüyrm... ;)
Görüntü süper, ellerinize sağlık..
sevgiler
Yani hepsi birbirinden güzel ama buna gercekten bayildim...bayildim...bence yemek yapmada bir sanattir...her insanin kendine özgü el yazisi vardir...süpersin...:-))
Ellerinize sağlık. Her zamanki gibi harika. Eski tarifleriniz dahi güncelliğini koruyor. Maşallah size..
Yorum Gönder